Pytanie na Śniadanie

Kuchnia Mikołajkowa, cz.3

Pałki z kurczaka w kasztanach

  • 200 g piernika
  • 1 szklanka puree z kasztanów (kupić gotowe)
  • 4 pałki kurczaka, oczyszczone
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego goździka
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Farsz:

W misce namocz piernik.

W garnku podgrzej puree z kasztanów.

Dodaj miód, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową, starty piernik i sól.

Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i mus zgęstnieje. Na koniec połącz z namoczonym piernikiem.

Pałki kurczaka:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Wytrybuj pałki z kurczaka z kości.

Nafaszeruj musem z kasztanów.

Natrzyj pałki kurczaka oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem.

Ułóż pałki na natłuszczonej formie do pieczenia.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie dobrze zrumieniony i upieczony.


Cake popsy w białej czekoladzie ze świąteczną posypką

  • 400 g gotowego ciasta (np. bajaderka, czekoladowe, piaskowe)
  • 200 g serka mascarpone
  • 10 g rodzynek
  • 10 g wiórek kokosowych
  • 100 g masła orzechowego
  • 200 g czekolady białej
  • 20 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowe posypki świąteczne 
  • kolorowe świąteczne patyczki

Rozkrusz ciasto w misce. Dodaj wiórki kokosowe, rodzynki, masło orzechowe oraz mascarpone, jeśli masa będzie dla Ciebie za bardzo lepka możesz włożyć pokruszone herbatniki. Z gotowej masy przygotuj kule.

Zawiń w folię spożywczą i schłodź 20 minut w zamrażalniku.

Rozpuść czekoladę z łyżką oleju oraz śmietanką, końcówkę patyczka zanurz w czekoladzie i szybko wbij w zmrożone kulki dochodząc do mniej więcej połowy. Poukładaj cake pops na blaszce patyczkami do góry.

Gdy czekolada lekko przestygnie, roztop ją ponownie. Nabite cake popsy zanurz w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Udekoruj ulubionymi posypkami.


Leniwe dyniowe w sosie orzechowym

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g musu z dyni
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sos orzechowy:

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • skórka z jednej cytryny
  • 5 liści szałwii
  • sól do smaku
  • tarty grana padano

Ugotowane ziemniaki utrzyj gładko przez praskę, dodaj puree z dyni, jajko oraz sól i mocno utrzyj, stopniowo dodawaj mąkę i do smaku dopraw gałką muszkatołową.

Rozgrzej dużą patelnię na wysokim ogniu. Dodaj masło i obniż ogień pod patelnią, smaż około 2-3 minuty, do momentu, gdy masło zacznie się pienić, a następnie zaczyna brązowieć. Po tym czasie dodaj oliwę z oliwek, posiekane orzechy włoskie i czosnek i smaż przez 2 minuty.

Następnie dodaj szałwię oraz skórkę z cytryny. Polej orzechowym masłem dyniowe kluseczki i posyp parmezanem.

Więcej na ten temat