Mini kanapeczki z kozim serem i długo pieczoną polędwiczką z orzechami i miodem
- 1 bagietka
- 1 kozi ser puszysty
- 1 skórka z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- kilka orzechów pekan
- 1 szt. polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 3 łyżki musztardy djion
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Bagietkę pokrój na małe krążki, nałóż na nią przygotowany serek kozi z dodatkiem skórki z cytryny, doprawionym solą i pieprzem do smaku, następnie ułóż polędwiczkę i polej ją miodem i pokrusz na nią orzechy pekan.
Przygotowanie polędwiczki:
Oczyść polędwiczkę z błon i tłustych warstw. W razie potrzeby, możesz również usunąć końcówki.
W misce wymieszaj olej rzepakowy, posiekany czosnek, tymianek, sól i pieprz oraz musztardę, miód, słodką paprykę, sos sojowy.
Natrzyj tą mieszanką polędwiczkę z każdej strony.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Przesmaż polędwiczkę z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor.
Przenieś polędwiczkę na blaszkę do pieczenia i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura polędwiczki osiągnie około 63 stopni C (medium).
Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw do odpoczynku przez kilka minut.
Wystudzoną polędwiczkę pokrój na cienkie plastry i wystudzoną ułóż na kanapeczkach.