Pytanie na Śniadanie

Kuchnia Mikołajkowa: śniadanie dla świętego Mikołaja

Mini kanapeczki z kozim serem i długo pieczoną polędwiczką z orzechami i miodem

  • 1 bagietka
  • 1 kozi ser puszysty
  • 1 skórka z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka orzechów pekan
  • 1 szt. polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 3 łyżki musztardy djion
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Bagietkę pokrój na małe krążki, nałóż na nią przygotowany serek kozi z dodatkiem skórki z cytryny, doprawionym solą i pieprzem do smaku, następnie ułóż polędwiczkę i polej ją miodem i pokrusz na nią orzechy pekan.

Przygotowanie polędwiczki:

Oczyść polędwiczkę z błon i tłustych warstw. W razie potrzeby, możesz również usunąć końcówki.

W misce wymieszaj olej rzepakowy, posiekany czosnek, tymianek, sól i pieprz oraz musztardę, miód, słodką paprykę, sos sojowy.

Natrzyj tą mieszanką polędwiczkę z każdej strony.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Przesmaż polędwiczkę z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor.

Przenieś polędwiczkę na blaszkę do pieczenia i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura polędwiczki osiągnie około 63 stopni C (medium).

Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw do odpoczynku przez kilka minut.

Wystudzoną polędwiczkę pokrój na cienkie plastry i wystudzoną ułóż na kanapeczkach.

Więcej na ten temat