Pytanie na Śniadanie

Dzień placków - jakie placki królują w innych zakątkach świata?

INDIE

ALOO PARATHA czyli KLASYCZNY ŚNIADANIOWY CHLEBEK Z FARSZEM Z ZIEMNIAKÓW 

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • ½ czerwonej cebuli bardzo drobno pokrojonej
  • 1 duże poszatkowane zielone chilli
  • 1 łyżeczka kuminu indyjskiego w ziarnach (Jeera)
  • 0,5 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki Garam Masala
  • sól wg uznania
  • garść świeżej mięty poszatkowanej
  • garść świeżej poszatkowanej kolendry

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 150 g mąki ATTA
  • 1 łyżeczka przyprawy Ajwain
  • 1 łyżka roztopionego masła klarowanego (lub olej roślinny)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • + masło klarowane /oleju roślinnego do smażenia
  • + mąka do podsypywania blatu podczas wałkowania

PRZYGOTOWANIE CIASTA

W misce mieszamy ze sobą suche produkty.

Dodajemy tłuszcz i znów mieszamy.

Dodajemy powoli wodę i sukcesywnie zagniatamy ciasto, aż będzie błyszczące i sprężyste.

odstawiamy na ok 20min i bierzemy się za przygotowanie farszu.

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

W misce rozgniatamy palcami ziemniaki.

Dodajemy resztę składników.

Mieszamy.

PRZYGOTOWANIE PARANTHY:

Odrywamy porcję ciasta i toczymy kulkę.

Delikatnie ją spłaszczamy.

Na posypany mąką blat układamy spłaszczone porcje ciasta i wałkujemy do grubości ok 1mm.

Układamy placek na dłoni i na środek kładziemy łyżkę farszu. “Zamykamy” robiąc sakiewkę.

Ponownie posypujemy blat mąką i ostrożnie zaczynając od brzegów (!) rozwałkowujemy ciasto (nie może się przerywać).

Na średnim ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Układamy placek i czekamy, aż się lekko zacznie ozłacać. Przerzucamy na drugą stronę, a wierzch placka (który przed chwilą się podsmażał) smarujemy delikatnie tłuszczem i ponownie przerzucamy na wcześniejszą stronę. Suchą stronę także smarujemy tłuszczem. Kiedy się zabrązowi (wskazane jest dłuższe trzymanie na ogniu, aby się mocniej przyrumienić, a nawet lekko przypiec) przerzucamy na drugą stroną i odczekujemy chwilką. Po zbrązowieniu placka odkładamy na talerz.

JEMY Z MASŁEM I JOGURTEM


Gobhi Paratha - Śniadaniowy chlebek z farszem z kalafiora

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • pół kalafiora startego
  • kawałek świeże imbiru startego
  • 1 świeże chilli drobno pokrojone
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • ½ łyżeczka asafetyda
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczka amchuru
  • ½ łyżeczka garam masala
  • ½ łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
  • sól według uznania
  • 3 łyżek olej

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki atta
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

Rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy asafetidę, kumin w proszku, kurkumę, amchur i kolendrę w proszku. Wszystkie przyprawy mieszamy 1 min. na średnim ogniu, dorzucamy kalafior, imbir, świeże chilli, świeżą kolendrę, chilli w proszku, garam masala i sól. Wszystko smażymy ok 2 min i wyciągamy na talerz.

PRZYGOTOWANIE CIASTA

Do dużej miski dodajemy atta, olej i dolewając po trochu wodę zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 min.

PRZYGOTOWANIE PARANTHY:

Z ciasta formujemy 2 małe kulki wielkości limonki. Podsypując mąką rozwałkowujemy obie na okrągłe placuszki o średnicy 5-6 cm.

Teraz na jednym rozwałkowanym placku kładziemy farsz a drugim przykrywamy i sklejamy brzegi. Ponownie rozwałkowujemy na okrągły cienki placek podsypując po trochu suchą mąką.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i wrzucamy placek a po 2 min przewracamy na drugą stronę. Smarujemy masłem z jednej strony, odwracamy i robimy to samo po drugiej. Smażymy z obu do przyrumienienia.


Kashmiri Naan

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka 3,2%
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda do wyrobienia ciasta

Składniki na farsz:

  • 200 g serka indyjskiego Paneer (startego na grubych oczkach)
  • 20-30 g rodzynek
  • 10 g kruszonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 10 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • masło klarowane lub masło do posmarowania

Ciasto: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste. Odkładamy na ok 20 min.

Farsz: Do miski wrzucamy wszystkie składniki (oprócz masła) i dokładnie mieszamy.

Kashmiri Naan:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.

Z ciasta robimy dużą kulkę i rozwałkowujemy. Na środku układamy kulkę farszu. Zamykamy farsz w “sakiewkę” - zlepiamy i ponownie rozwałkowujemy, uważając, by nadzienie nie przebiło się przez ciasto. Smarujemy masłem i wkładamy do pieca.

Pieczemy do zrumienienia chlebka (ok 10-15min).

Wyjmujemy,, smarujemy ponownie masłem i dodatkowo na wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Kroimy - chleb gotowy!


SŁOWACJA:

Tradycyjne słowackie lokše

Składniki (4 porcje, ok. 12 szt.):

  • 400 g ziemniaków
  • ok.120 g mąki
  • szczypta soli
  • ok. 2 łyżki stołowe roztopionego masła (lub smalcu)

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Odcedzone i wystygnięte ziemniaki, przecisnąć przez praskę, dodać do mąki i soli. Wyrabiać ciasto do momentu aż przestanie lepić się do rąk. (W przypadku potrzeby można dosypać mąki).

Ciasto podzielić na dwa kawałki. Każdy z nich uformować w wałek (jak przy kopytkach, ale nieco grubszy) i podzielić ciasto na mniejsze, równe kawałki. Z każdego wałka powinno wyjść ok. 6 kawałków.

Na podsypanej mąką stolnicy należy rozwałkować każdy kawałek na placek o grubości ok. 2-3 mm. Tak stworzone placki można przechowywać jeden na drugim po wcześniejszym podsypaniu mąką.

Gdy już wszystkie placki będą rozwałkowane, należy porządnie rozgrzać suchą patelnię. Następnie należy pojedynczo prażyć z obydwu stron placki. Nie przejmuj się, gdy w cieście będą się tworzyć większe czy mniejsze pęcherze powietrza — znikną po zdjęciu z patelni.

Gotowe placki, czyli takie z ciemnymi brązowymi kropkami, należy ściągnąć z patelni, odłożyć na talerz i przesmarować odrobiną rozpuszczonego tłuszczu.

Aby placki były dłużej ciepłe można przykryć talerz z lokšami drugi


POLSKA

Gryczane bliny 

  • 50 g drożdży 
  • 100 ml ciepłego mleka 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • Masło do smażenia

Drożdże ucieramy z cukrem i mlekiem. Odstawiamy do ciepłego miejsca.

Mąki przesiewamy, dodajemy wrzące mleko, do przestudzonego ciasta wybijajmy jajka i rozczyn.

Następnie smażymy na delikatnie maślanej patelni z obu stron. Podajemy ze śmietaną.


GRECJA

KOLOKITHOKIEFTEDES (cukiniowe pulpeciki)

Składniki na 4 porcje:

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 200g greckiego twardego sera kefalotiri lub innego twardego sera
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • 2 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 200g jogurtu greckiego
  • do smaku sól morska, pieprz czarny

Cukinię, cebulę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać miętę i jajka oraz sól i pieprz czarny do smaku. Delikatnie zamieszać. Stopniowo dodawać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna mieć delikatnie zwartą konsystencję. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać oliwę z oliwek do smażenia. Łyżką nakładać porcje pulpecików z cukinii i smażyć każdy po ok. 2 minuty z każdej strony. Wyjmować je łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oliwy. Cukiniowe pulpeciki podawać z jogurtem greckim lub sosem tzatziki.


Więcej na ten temat