INDIE
ALOO PARATHA czyli KLASYCZNY ŚNIADANIOWY CHLEBEK Z FARSZEM Z ZIEMNIAKÓW
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 2 duże ugotowane ziemniaki
- ½ czerwonej cebuli bardzo drobno pokrojonej
- 1 duże poszatkowane zielone chilli
- 1 łyżeczka kuminu indyjskiego w ziarnach (Jeera)
- 0,5 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki Garam Masala
- sól wg uznania
- garść świeżej mięty poszatkowanej
- garść świeżej poszatkowanej kolendry
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 150 g mąki ATTA
- 1 łyżeczka przyprawy Ajwain
- 1 łyżka roztopionego masła klarowanego (lub olej roślinny)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- + masło klarowane /oleju roślinnego do smażenia
- + mąka do podsypywania blatu podczas wałkowania
PRZYGOTOWANIE CIASTA
W misce mieszamy ze sobą suche produkty.
Dodajemy tłuszcz i znów mieszamy.
Dodajemy powoli wodę i sukcesywnie zagniatamy ciasto, aż będzie błyszczące i sprężyste.
odstawiamy na ok 20min i bierzemy się za przygotowanie farszu.
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
W misce rozgniatamy palcami ziemniaki.
Dodajemy resztę składników.
Mieszamy.
PRZYGOTOWANIE PARANTHY:
Odrywamy porcję ciasta i toczymy kulkę.
Delikatnie ją spłaszczamy.
Na posypany mąką blat układamy spłaszczone porcje ciasta i wałkujemy do grubości ok 1mm.
Układamy placek na dłoni i na środek kładziemy łyżkę farszu. “Zamykamy” robiąc sakiewkę.
Ponownie posypujemy blat mąką i ostrożnie zaczynając od brzegów (!) rozwałkowujemy ciasto (nie może się przerywać).
Na średnim ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Układamy placek i czekamy, aż się lekko zacznie ozłacać. Przerzucamy na drugą stronę, a wierzch placka (który przed chwilą się podsmażał) smarujemy delikatnie tłuszczem i ponownie przerzucamy na wcześniejszą stronę. Suchą stronę także smarujemy tłuszczem. Kiedy się zabrązowi (wskazane jest dłuższe trzymanie na ogniu, aby się mocniej przyrumienić, a nawet lekko przypiec) przerzucamy na drugą stroną i odczekujemy chwilką. Po zbrązowieniu placka odkładamy na talerz.
JEMY Z MASŁEM I JOGURTEM
Gobhi Paratha - Śniadaniowy chlebek z farszem z kalafiora
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- pół kalafiora startego
- kawałek świeże imbiru startego
- 1 świeże chilli drobno pokrojone
- 1 łyżka świeżej kolendry
- ½ łyżeczka asafetyda
- ½ łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczka amchuru
- ½ łyżeczka garam masala
- ½ łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
- sól według uznania
- 3 łyżek olej
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki atta
- pół szklanki wody
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy asafetidę, kumin w proszku, kurkumę, amchur i kolendrę w proszku. Wszystkie przyprawy mieszamy 1 min. na średnim ogniu, dorzucamy kalafior, imbir, świeże chilli, świeżą kolendrę, chilli w proszku, garam masala i sól. Wszystko smażymy ok 2 min i wyciągamy na talerz.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Do dużej miski dodajemy atta, olej i dolewając po trochu wodę zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 min.
PRZYGOTOWANIE PARANTHY:
Z ciasta formujemy 2 małe kulki wielkości limonki. Podsypując mąką rozwałkowujemy obie na okrągłe placuszki o średnicy 5-6 cm.
Teraz na jednym rozwałkowanym placku kładziemy farsz a drugim przykrywamy i sklejamy brzegi. Ponownie rozwałkowujemy na okrągły cienki placek podsypując po trochu suchą mąką.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i wrzucamy placek a po 2 min przewracamy na drugą stronę. Smarujemy masłem z jednej strony, odwracamy i robimy to samo po drugiej. Smażymy z obu do przyrumienienia.
Kashmiri Naan
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 5 łyżek mleka 3,2%
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- ciepła woda do wyrobienia ciasta
Składniki na farsz:
- 200 g serka indyjskiego Paneer (startego na grubych oczkach)
- 20-30 g rodzynek
- 10 g kruszonych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 10 g płatków migdałowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- masło klarowane lub masło do posmarowania
Ciasto: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste. Odkładamy na ok 20 min.
Farsz: Do miski wrzucamy wszystkie składniki (oprócz masła) i dokładnie mieszamy.
Kashmiri Naan:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.
Z ciasta robimy dużą kulkę i rozwałkowujemy. Na środku układamy kulkę farszu. Zamykamy farsz w “sakiewkę” - zlepiamy i ponownie rozwałkowujemy, uważając, by nadzienie nie przebiło się przez ciasto. Smarujemy masłem i wkładamy do pieca.
Pieczemy do zrumienienia chlebka (ok 10-15min).
Wyjmujemy,, smarujemy ponownie masłem i dodatkowo na wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Kroimy - chleb gotowy!
SŁOWACJA:
Tradycyjne słowackie lokše
Składniki (4 porcje, ok. 12 szt.):
- 400 g ziemniaków
- ok.120 g mąki
- szczypta soli
- ok. 2 łyżki stołowe roztopionego masła (lub smalcu)
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzone i wystygnięte ziemniaki, przecisnąć przez praskę, dodać do mąki i soli. Wyrabiać ciasto do momentu aż przestanie lepić się do rąk. (W przypadku potrzeby można dosypać mąki).
Ciasto podzielić na dwa kawałki. Każdy z nich uformować w wałek (jak przy kopytkach, ale nieco grubszy) i podzielić ciasto na mniejsze, równe kawałki. Z każdego wałka powinno wyjść ok. 6 kawałków.
Na podsypanej mąką stolnicy należy rozwałkować każdy kawałek na placek o grubości ok. 2-3 mm. Tak stworzone placki można przechowywać jeden na drugim po wcześniejszym podsypaniu mąką.
Gdy już wszystkie placki będą rozwałkowane, należy porządnie rozgrzać suchą patelnię. Następnie należy pojedynczo prażyć z obydwu stron placki. Nie przejmuj się, gdy w cieście będą się tworzyć większe czy mniejsze pęcherze powietrza — znikną po zdjęciu z patelni.
Gotowe placki, czyli takie z ciemnymi brązowymi kropkami, należy ściągnąć z patelni, odłożyć na talerz i przesmarować odrobiną rozpuszczonego tłuszczu.
Aby placki były dłużej ciepłe można przykryć talerz z lokšami drugi
POLSKA
Gryczane bliny
- 50 g drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- Szczypta soli
- Masło do smażenia
Drożdże ucieramy z cukrem i mlekiem. Odstawiamy do ciepłego miejsca.
Mąki przesiewamy, dodajemy wrzące mleko, do przestudzonego ciasta wybijajmy jajka i rozczyn.
Następnie smażymy na delikatnie maślanej patelni z obu stron. Podajemy ze śmietaną.
GRECJA
KOLOKITHOKIEFTEDES (cukiniowe pulpeciki)
Składniki na 4 porcje:
- 2 cukinie średniej wielkości
- 2 cebule
- 200g greckiego twardego sera kefalotiri lub innego twardego sera
- 2 łyżki suszonej mięty
- 2 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek do smażenia
- 200g jogurtu greckiego
- do smaku sól morska, pieprz czarny
Cukinię, cebulę i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać miętę i jajka oraz sól i pieprz czarny do smaku. Delikatnie zamieszać. Stopniowo dodawać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna mieć delikatnie zwartą konsystencję. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać oliwę z oliwek do smażenia. Łyżką nakładać porcje pulpecików z cukinii i smażyć każdy po ok. 2 minuty z każdej strony. Wyjmować je łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oliwy. Cukiniowe pulpeciki podawać z jogurtem greckim lub sosem tzatziki.