Pytanie na Śniadanie

Śniadanie: staropolska zupa owocowa

Staropolska zupa owocowa - Garus

  • ok. 1,5 kg owoców – jabłek i gruszek 
  • 1,5 l wody 
  • 125 ml śmietany 30 % 
  • 1 łyżka mąki 
  • cynamon, 
  • cukier, 
  • ew. goździki 
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 
  • 200g słoniny wysmażonej na skwarki 

Zupa Garus trafiała na stół, w tym na stół wigilijny w różnych wersjach. Z fasolą, rzadziej z ziemniakami. Znany jest również wariant z zacierkami. Garusa / garuska / kwaśne podaje się jako danie wigilijne na gorąco, a także jako chłodnik w upalne dni. Owoce myjemy, kroimy (nie obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i gotujemy – podczas gotowania możemy dorzucić 2– 3 goździki. Następnie przecieramy ugotowane owoce przez sito do wywaru, dodajemy cynamon, cukier i mąkę ze śmietaną. Zagotowujemy. Tę zupę zwyczajowo jadło się z fasola, ziemniakami albo sucharkami.

Więcej na ten temat