Pytanie na Śniadanie

Pomysły na andrzejkowe przekąski, cz.1

Tarta dyniowa z pikantnym dżemem pomidorowym 

Ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej krupczatki 
  • 100 g masła
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • sól 

Nadzienie: 

  • 200 g sera pleśniowego 
  • 400 g dyni 
  • 3 jajka 
  • 250 ml śmietany 30 % 
  • 100ml mleka 
  • 1 czerwona cebula 
  • sól 
  • pieprz 
  • 3 duże pomidory 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona cebula 
  • 140g cukru lub miodu 
  • 70 ml octu winnego 
  • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku 

Z przesianej mąki, zimnego masła, jajka, wody i odrobiny soli zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (co najmniej 1 godzinę). Dynię pokroić w cząstki, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec przez 20 minut. Ciasto wyłożyć do formy na tartę, wylepić dokładnie brzegi, a spód ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, wierzch obciążyć ceramicznymi kulkami do pieczenia tart lub ziarnami fasoli. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut. Jajka rozmącić ze śmietaną, dodać szczyptę chili, pieprz i odrobinę soli. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kawałki dyni oraz cebulę wyłożyć na ciasto. Dodać kawałki sera pleśniowego. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec ok. 25 minut w temperaturze 175°C. Dżem – Czosnek, cebule i pomidory drobno posiekać. W rondlu zeszklić najpierw cebulę, dodać czosnek po chwili i kiedy zmiękną dodać pomidory, cukier lub miód i wolno dusić, aż całość zgęstnieje. Finalnie doprawić do smaku. Wystudzić i podać z tartą.


Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą z sosem żurawinowym i czekoladowym do maczania

  • 3 białka jaja 
  • ¾ szklanki cukru 
  • ½ szklanki masła – roztopione i wystudzone 
  • ¼ łyżki aromatu waniliowego 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 łyżeczka wody 
  • Szczypta soli 
  • Olej do smarowania 
  • papier na wróżby 
  • 200g żurawiny 
  • 120g miodu 
  • Odrobina wody 
  • Sos czekoladowy 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 100ml śmietanki 36% 
  • 1 łyżeczka aromatu wanilii 

Papier tniemy na mniejsze kawałki (ok. 1 x 10 cm). Wypisujemy treści wróżb i kilkakrotnie składamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Dwa arkusze papieru do pieczenia smarujemy obficie olejem. Białka z cukrem miksujemy na sztywno. Zmniejszamy prędkość miksera, powoli dodajemy masło, sól, olejki, wodę i mąkę. Ugniatamy ciasto, a następnie bardzo cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy kółka (najprościej za pomocą szklanki). Na każdym kładziemy karteczkę z wróżbą. Zagniatamy ciastko tak jak pieróg, składamy w połowie, tak by miało charakterystyczną formę chińskiego ciastka z wróżbą. Kładziemy ciasteczka na papierze do pieczenia. Wierzch możemy dodatkowo posmarować białkiem. Pieczemy ciasteczka z wróżbą przez 20 minut w temperaturze 190 C. W trakcie pieczenia należy je przewrócić na drugą stronę. 

Sos czekoladowy - podgrzewamy śmietankę do temperatury ok 60% i łączymy z połamaną czekoladą i mielonymi orzechami. 

Sos żurawinowy – owoce podsmażyć na patelni i po chwili dodać miód. Wolno dusić aż się rozpadną – opcjonalnie zmiksować.


Bliny z wędzonymi rybami, twarogiem i ikrą pstrąga 

  • 250g wędzonych ryb – pstrąg, dorsz 
  • 250g mąki gryczanej 
  • 2 jaja 
  • 150 - 200ml mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Sól  
  • 1 słoiczek ikry pstrąga 
  • 250g twarogu 
  • 150g kwaśniej śmietany 
  • 1 cebula 
  • 30g szczypiorku 
  • 30g koperku 
  • olej do smażenia ok 200ml 
  • sól, pieprz do smaku 

Mąkę, proszek i sól łączymy w naczyniu, dodajemy jaja oraz mleko do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Olej rozgrzać na patelni i porcjami wylewać małe placki. Smażyć ok 2 minut z każdej strony na złoto. Ugotowane jaja zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać majonez i doprawić do smaku. Pastę wyłożyć na bliny wraz z pokrojonym śledziem. Twaróg połączyć ze śmietana, sikaną cebulą i szczypiorkiem. Doprawić do smaku. Na blinach ułożyć twarożek, kawałki wędzonej ryby i ikrę.

Więcej na ten temat