Tarta dyniowa z pikantnym dżemem pomidorowym
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej krupczatki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- sól
Nadzienie:
- 200 g sera pleśniowego
- 400 g dyni
- 3 jajka
- 250 ml śmietany 30 %
- 100ml mleka
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
- 3 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 140g cukru lub miodu
- 70 ml octu winnego
- Sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Z przesianej mąki, zimnego masła, jajka, wody i odrobiny soli zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (co najmniej 1 godzinę). Dynię pokroić w cząstki, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec przez 20 minut. Ciasto wyłożyć do formy na tartę, wylepić dokładnie brzegi, a spód ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, wierzch obciążyć ceramicznymi kulkami do pieczenia tart lub ziarnami fasoli. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut. Jajka rozmącić ze śmietaną, dodać szczyptę chili, pieprz i odrobinę soli. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kawałki dyni oraz cebulę wyłożyć na ciasto. Dodać kawałki sera pleśniowego. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec ok. 25 minut w temperaturze 175°C. Dżem – Czosnek, cebule i pomidory drobno posiekać. W rondlu zeszklić najpierw cebulę, dodać czosnek po chwili i kiedy zmiękną dodać pomidory, cukier lub miód i wolno dusić, aż całość zgęstnieje. Finalnie doprawić do smaku. Wystudzić i podać z tartą.
Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą z sosem żurawinowym i czekoladowym do maczania
- 3 białka jaja
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki masła – roztopione i wystudzone
- ¼ łyżki aromatu waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczka wody
- Szczypta soli
- Olej do smarowania
- papier na wróżby
- 200g żurawiny
- 120g miodu
- Odrobina wody
- Sos czekoladowy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka aromatu wanilii
Papier tniemy na mniejsze kawałki (ok. 1 x 10 cm). Wypisujemy treści wróżb i kilkakrotnie składamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Dwa arkusze papieru do pieczenia smarujemy obficie olejem. Białka z cukrem miksujemy na sztywno. Zmniejszamy prędkość miksera, powoli dodajemy masło, sól, olejki, wodę i mąkę. Ugniatamy ciasto, a następnie bardzo cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy kółka (najprościej za pomocą szklanki). Na każdym kładziemy karteczkę z wróżbą. Zagniatamy ciastko tak jak pieróg, składamy w połowie, tak by miało charakterystyczną formę chińskiego ciastka z wróżbą. Kładziemy ciasteczka na papierze do pieczenia. Wierzch możemy dodatkowo posmarować białkiem. Pieczemy ciasteczka z wróżbą przez 20 minut w temperaturze 190 C. W trakcie pieczenia należy je przewrócić na drugą stronę.
Sos czekoladowy - podgrzewamy śmietankę do temperatury ok 60% i łączymy z połamaną czekoladą i mielonymi orzechami.
Sos żurawinowy – owoce podsmażyć na patelni i po chwili dodać miód. Wolno dusić aż się rozpadną – opcjonalnie zmiksować.
Bliny z wędzonymi rybami, twarogiem i ikrą pstrąga
- 250g wędzonych ryb – pstrąg, dorsz
- 250g mąki gryczanej
- 2 jaja
- 150 - 200ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól
- 1 słoiczek ikry pstrąga
- 250g twarogu
- 150g kwaśniej śmietany
- 1 cebula
- 30g szczypiorku
- 30g koperku
- olej do smażenia ok 200ml
- sól, pieprz do smaku
Mąkę, proszek i sól łączymy w naczyniu, dodajemy jaja oraz mleko do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Olej rozgrzać na patelni i porcjami wylewać małe placki. Smażyć ok 2 minut z każdej strony na złoto. Ugotowane jaja zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać majonez i doprawić do smaku. Pastę wyłożyć na bliny wraz z pokrojonym śledziem. Twaróg połączyć ze śmietana, sikaną cebulą i szczypiorkiem. Doprawić do smaku. Na blinach ułożyć twarożek, kawałki wędzonej ryby i ikrę.