Placki twarogowe z ryżem i rodzynkami oraz koktajl jogurtowy z pieczoną dynią i cynamonem
- 250g twarogu
- 1l jogurtu naturalnego
- Masło klarowane do smażenia
- 150g ugotowanego ryżu
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 100g rodzynek
- 500g pieczonej dyni
- 2-3 łyżki miodu
- Cynamon, kakao do smaku
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier wanilinowy, mąką oraz twaróg. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Smażyć je na malutkiej ilości masła klarowanego.
Koktajl – Dynie pokroić w cząstki i upiec na miękko w 180 C ok 30 minut. W kielichu blendera połączyć pieczoną dynię z jogurtem, miodem i przyprawami
Sałatka na ciepło - pieczone buraki, grillowane jabłka, szpinak i panierowane kuleczki z sera solankowego
- 300g sera solankowego
- 300ml jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 300g bułki tartej
- Ostra papryka, pieprz, ulubione zioła do smaku
- Masło klarowane do smażenia
- 4 buraki
- 4 jabłka
- 500g szpinaku liściastego
- 2 cukinie
- 200g pomidorków koktajlowych
- Masło klarowane,
- sól, pieprz do smaku
- Garść siekanego szczypiorku
- Sok z cytryny,
- płatki chilli,
- sól, pieprz,
- curry do smaku
Ser solankowy rozgnieść widelcem i połączyć z przyprawami. Uformować małe kuleczki, opanierować i usmażyć na maśle klarowanym na głębokim tłuszczu na złoto.
Warzywa pokroić w plastry, skropić rozpuszczonym masłem klarowanym i ugrillować, buraki upiec i pokroić w drobne cząstki.
Dressing – jogurt połączyć z siekanym szczypiorem, sokiem z cytryny, solą, chilli i pieprzem.