Pytanie na Śniadanie

Kurczak w roli głównej, cz.4

Skrzydełka w pikantnym sosie z selerem naciowym 

Składniki na 4 osoby: 

  • 16 skrzydełek kurczaka, 
  • sól, 
  • 1 łyżka pieprzu cayenne, 
  • 4 łyżki mąki, 
  • 100 ml sosu sriracha, 
  • 100g masła, 
  • 1 pęczek selera naciowego, 
  • 1 litr oleju do smażenia 

Skrzydełka zaparz przez 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmij, lekko osusz i wymieszaj w mieszance mąki, soli i pieprzu cayenne. Frytuj na rozgrzanym ogniu przez około 3 minuty. W tym czasie stop masło w rondelku i wymieszaj z sosem sriracha. Skrzydełka przerzuć bezpośrednio z frytury do kąpieli masła i srirachy. Osusz i podawaj z pałkami selera naciowego. Gotowe 


Konfitowane ćwiartki kurczaka z puree ziemniaczanym i kapustą czerwoną 

Składniki na 4 osoby: 

  • 4 ćwiartki kurczaka, 
  • 1 litr oleju do smażenia, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 8 gałązek rozmarynu, 
  • 800g ziemniaków, 
  • 300g masła, 
  • sól, pieprz, 
  • ½ główki czerwonej kapusty, 
  • 100g cukru, 
  • 1 duże kwaśne jabłko, 
  • 100 ml czerwonego wina 

Kurczaka natrzyj solą i pieprzem a następnie zanurz w rondlu w zimnym oleju wraz z czosnkiem i rozmarynem. Wstaw rondel do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni lub duś/konfituj kurczaka na niskim ogniu na płycie. W tym czasie ugotuj ziemniaki, przetrzyj przez praskę, zaciągnij 100g masła a następnie dopraw solą i pieprzem. Równolegle poszatkuj patelnię i usmaż ją na pozostałym maśle, dodaj ćwiartki jabłka, cukier i czerwone wino. Całość duś około 15-20 minut. Kurczak powinien być gotowy w 45 minut. Podawaj go odsączonego z tłuszczu z puree ziemniaczanym i kapustą czerwoną. Gotowe


Piersi z kurczaka po azjatycku z ryżem i pikantnym, warzywnym Stir Fry 

Składniki na 4 osoby: 

  • 4 piersi z kurczaka, 
  • 4 łyżki sosu sojowego, 
  • 2 łyżki sosu rybnego, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 200g ryżu paraboiled, 
  • 100g kiełków fasoli mung, 
  • 100g zielonej fasolki szparagowej, 
  • 2 czerwone cebule, 
  • 2 limonki, 
  • sól, 
  • 100g masła klarowanego 

Piersi z kurczaka przetnij w poprzek, natrzyj solą a następnie smaż na klarowanym maśle. Ugotuj sypki ryż wedle przepisu. Na kolejnej patelni podsmaż na klarowanym maśle pociętą w piórka czerwoną cebulę, fasolkę szparagową, kiełki fasoli mung a całość dopraw: sokiem z limonki, cukrem, sosem sojowym i sosem rybnym. Podawaj razem. Gotowe

Więcej na ten temat