Skrzydełka w pikantnym sosie z selerem naciowym
Składniki na 4 osoby:
- 16 skrzydełek kurczaka,
- sól,
- 1 łyżka pieprzu cayenne,
- 4 łyżki mąki,
- 100 ml sosu sriracha,
- 100g masła,
- 1 pęczek selera naciowego,
- 1 litr oleju do smażenia
Skrzydełka zaparz przez 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmij, lekko osusz i wymieszaj w mieszance mąki, soli i pieprzu cayenne. Frytuj na rozgrzanym ogniu przez około 3 minuty. W tym czasie stop masło w rondelku i wymieszaj z sosem sriracha. Skrzydełka przerzuć bezpośrednio z frytury do kąpieli masła i srirachy. Osusz i podawaj z pałkami selera naciowego. Gotowe
Konfitowane ćwiartki kurczaka z puree ziemniaczanym i kapustą czerwoną
Składniki na 4 osoby:
- 4 ćwiartki kurczaka,
- 1 litr oleju do smażenia,
- 4 ząbki czosnku,
- 8 gałązek rozmarynu,
- 800g ziemniaków,
- 300g masła,
- sól, pieprz,
- ½ główki czerwonej kapusty,
- 100g cukru,
- 1 duże kwaśne jabłko,
- 100 ml czerwonego wina
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem a następnie zanurz w rondlu w zimnym oleju wraz z czosnkiem i rozmarynem. Wstaw rondel do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni lub duś/konfituj kurczaka na niskim ogniu na płycie. W tym czasie ugotuj ziemniaki, przetrzyj przez praskę, zaciągnij 100g masła a następnie dopraw solą i pieprzem. Równolegle poszatkuj patelnię i usmaż ją na pozostałym maśle, dodaj ćwiartki jabłka, cukier i czerwone wino. Całość duś około 15-20 minut. Kurczak powinien być gotowy w 45 minut. Podawaj go odsączonego z tłuszczu z puree ziemniaczanym i kapustą czerwoną. Gotowe
Piersi z kurczaka po azjatycku z ryżem i pikantnym, warzywnym Stir Fry
Składniki na 4 osoby:
- 4 piersi z kurczaka,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżka cukru,
- 200g ryżu paraboiled,
- 100g kiełków fasoli mung,
- 100g zielonej fasolki szparagowej,
- 2 czerwone cebule,
- 2 limonki,
- sól,
- 100g masła klarowanego
Piersi z kurczaka przetnij w poprzek, natrzyj solą a następnie smaż na klarowanym maśle. Ugotuj sypki ryż wedle przepisu. Na kolejnej patelni podsmaż na klarowanym maśle pociętą w piórka czerwoną cebulę, fasolkę szparagową, kiełki fasoli mung a całość dopraw: sokiem z limonki, cukrem, sosem sojowym i sosem rybnym. Podawaj razem. Gotowe