Pytanie na Śniadanie

Śniadanie z braćmi Budnik - zapiekane awokado z jajkiem i parmezanem

Zapiekane awokado z jajkiem i parmezanem 

  • 2 awokado Hass
  • 4 jajka
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • Bagietka 
  • Papryczka chilli 
  • sól/pieprz

Awokado przedziel na pół, nacinając je dookoła nożem. Ze środka wyciągnij pestkę i przy pomocy łyżki wydrąż miąższ. Dojrzały owoc będzie miał skórkę w ciemnofioletowych barwach. Idealny owoc po dotknięciu będzie miękki i sprężysty jednocześnie. Skórka po takim „badaniu” powinna bez problemu powrócić do pierwotnego kształtu. Nie naciskaj jednak za mocno, aby nie uszkodzić awokado. Przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków ugnieć miąższ z awokado. Dodaj starty parmezan i dopraw całość pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj zawartość miski. Oddziel żółtko od białka. Białko dodaj do zielonej masy. Jeśli lubisz, to możesz dorzucić również odrobinę pokrojonej papryczki chilli. Przygotowany krem włóż do łupinek, które zostały po wydrążeniu awokado. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10-12 minut. Po tym czasie wysuń blaszkę, zrób wgłębienie łyżką i dodaj odłożone wcześniej żółtko. Zapiekaj przez dodatkowe 3-4 minuty. Nasze proste i zdrowe śniadanie jest już gotowe. Podaj je w towarzystwie chrupiącej grzanki.

Więcej na ten temat