Pytanie na Śniadanie

Pojedynek na nietypowe Lasagne, cz.2

LASAGNE Z DYNIĄ, GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHOWYM BESZAMELEM

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 1 kg dyni piżmowej
  • 3 gruszki
  • 200 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 40 g prażonych orzechów laskowych
  • 40 g prażonych i solonych migdałów
  • 800 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • olej rzepakowy
  • sól, gałka muszkatołowa, cynamon
  • Dodatkowo: Papier do pieczenia, folia aluminiowa, forma do pieczenia 35/10cm

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dynie obieramy, przecinamy na pół i usuwamy nasiona. Następnie kroimy cienkie plastry około 2-3mm. Skrapiamy olejem rzepakowym, dodajemy łyżeczkę soli (5g) i łyżeczkę cynamonu (3-4g), dokładnie mieszamy i nacieramy. Odstawiamy na minimum 15 minut. Gruszkę obieramy, usuwamy środek i również kroimy w plastry 2-3mm. Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę soli oraz oleju, gotujemy makaron 2-3min następnie hartujemy pod zimną wodą. Orzechy laskowe oraz migdały blendujemy na bardzo drobne kawałki. W rondelku rozpuszczamy na małym gazie masło, następnie dodajemy mąkę i przy pomocy trzepaczki łączymy na gładką masę. Cały czas mieszając dolewamy partiami mleko. Po połączeniu składników zdejmujemy na chwilę z gazu dodajemy zblendowane orzechy, łyżeczkę soli (5g) i ścieramy połowę gałki muszkatołowej. Wstawiamy ponownie na gaz i intensywnie mieszamy. Jak beszamel zacznie gęstnieć zdejmujemy z gazu.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dajemy na dno kilka łyżek beszamelu które rozprowadzamy po całości. Wykładamy makaronem na niego kilka łyżek beszamelu który rozsmarowujemy po całości następnie plastry dyni i gruszki, posypujemy serem pleśniowym. Powtarzamy warstwy aż do góry formy do pieczenia. Ostatnią warstwę przykrywamy beszamelem i posypujemy serem pleśniowym. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 min, następnie zdejmujemy folię, przełączamy na grzanie z góry i pieczemy kolejne 8-10 min aż góra się ładnie przyrumieni. Lasagne po upieczeniu dobrze jest zostawić na około 30 min w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami żeby „ściągnęła”.


LASAGNE Z KASZANKĄ, POMIDORAMI I MUSZTARDOWYM BESZAMELEM.

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 5-6 szt. kaszanki
  • łyżka suszonego tymianku
  • 400 ml krojonych pomidorów z puszki
  • 3 cebule 
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 800 ml mleka
  • 2 łyżki musztardy dijon 
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kaszankę obieramy z flaka i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i smażymy kaszankę na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem, następnie przekładamy do rondelka. Na czystą patelnię dajemy ponownie 2 łyżki oleju rzepakowego i smażymy cebulę na złoty kolor, dodajemy posiekany czosnek... szklimy i dodajemy pomidory pelati. Dodajemy tymianek i odparowujemy wodę aż całość zrobi się gęsta i zwarta. Solimy do smaku. Przekładamy zawartość do rondelka z kaszanką i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Wstawiamy garnek z wodą i jak się zagotuje dodajemy łyżeczkę soli oraz oleju. Gotujemy makaron 2-3 min następnie hartujemy pod zimną wodą. W rondelku rozpuszczamy masło na małym gazie, jak się rozpuści dodajemy mąkę i przy pomocy trzepaczki mieszamy aż powstanie gładka masa. Cały czas mieszając dodajemy partiami mleko. Jak składniki się połączą zdejmujemy z gazu, ścieramy połowę gałki muszkatołowej, dodajemy łyżeczkę soli i dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę na gaz. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania, jak beszamel zgęstnieje zdejmujemy z gazu.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy kilka łyżek beszamelu i rozprowadzamy po całości. Dajemy kolejno: kaszankę z pomidorami, makaron oraz beszamel i tak warstwami aż do góry formy. Na górę dajemy podwójna ilość beszamelu, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25min. Po tym czasie zdejmujemy folię a piekarnik przełączamy na grzanie z góry, pieczemy 8-10min aż góra się ładnie przyrumieni. Lasagnie dobrze jest zostawić na 30 min w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami żeby „ściągnęła”.


„LASAGNA” Z SELERA Z PODGRZYBKAMI I BESZAMELEM.

  • 1,5 kg podgrzybków 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • pęczek koperku
  • 5 średnich selerów
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 800 ml mleka
  • Olej rzepakowy
  • Papryka słodka wędzona,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Szklimy cebulę i dodajemy grzyby. Jak grzyby się przyrumienią dodajemy czosnek i koperek, mieszamy chwilę. Solimy, pieprzymy do smaku i zdejmujemy z kuchenki. Selera obieramy, myjemy, przecinamy na pół i przy pomocy mandoliny robimy plastry 2-3 mm. Przekładamy selera do miski, skrapiamy olejem, dodajemy łyżeczkę soli oraz słodkiej wędzonej papryki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 10min. W rondelku na małym gazie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przy pomocy trzepaczki. Jak składniki się połączą dolewamy partiami mleko cały czas mieszając. Zdejmujemy z gazu i ścieramy połowę gałki muszkatołowej oraz dodajemy łyżeczkę soli. Wstawiamy ponownie na gaz i dokładnie mieszamy. Jak beszamel zgęstnieje zdejmujemy z gazu. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dajemy na dno kilka łyżek beszamelu i rozprowadzamy po dnie. Układamy warstwami po całości: plastry selera, beszamel, grzyby. Górę kończymy selerem i podwójną warstwą beszamelu. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię, przestawiamy piekarnik na grzanie z góry i pieczemy kolejne 10 min aż się góra przyrumieni. Po upieczeniu najlepiej zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 30 min żeby „ściągnęła”.


LASAGNE SZPINAKOWE Z SOSEM BOROWIKOWYM, MOZZARELLĄ I GULASZEM Z DZIKA/LUB ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 

Ciasto makaronowe szpinakowe:

  • 150 g szpinaku
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej 00)

Szpinak blanszuj. Zahartuj w zimnej wodzie. Odciśnij z nadmiaru wody.

Zmiksuj z jajkiem i żółtkiem.

Masę jajeczno-szpinakową dodaj do mąki i powoli wyrabiaj ciasto. Staraj się nadać mu możliwe zwartą konsystencję.

Kulkę ciasta zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok 1 h.

Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i rozwałkuj je cienko najlepiej przy użyciu maszynki.

Dotnij nożem prostokąty o porządnym rozmiarze. Najlepiej takie by pasowały do Twojej foremki do zapiekania.


GULASZ Z DZIKA

  • 500 g łopatki z dzika lub wieprzowej
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 300 ml bulionu
  • po 2 łyżki pokrojonej cebuli, marchewki i selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 150 ml czerwonego wina
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, tymianek, rozmaryn
  • 400 g makaronu na lasagne
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g śmietanki
  • 30 g suszonych grzybów
  • Sól, pieprz
  • 60 g parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 300 g beszamelu

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw do lodówki do naciągnięcia. Najlepiej na noc. Po tym czasie przełóż do rondelka i pogotuj 30 min na małym ogniu.

Łopatkę pokrój w kostkę o boku 2/2 cm. Lekko oprósz ją mąką i solą.

Obsmaż na oliwie do lekkiego koloru.

Następnie dodaj mirepoix (cebulę, marchew i seler pokrojone w kostkę) podsmaż chwilę, przemieszaj, podsmaż. Podlej winem, odparuj.

Dodaj grzyby, przyprawy, bulion i pomidory i duś aż mięso będzie miękkie.

Możesz użyć szybkowaru lub całość wsadzić go żeliwnego garnka i zapiekać.

Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą i pieprzem. Możesz dodać do niego trochę śmietanki.

Lasagne złożenie:

Płaty ciasta makaronowego obgotuj we wrzątku. Zahartuj w zimnej wodzie i przekładaj na ściereczkę do odsączenia.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, następnie beszamelem. Układaj na niej warstwy makaronu, gulaszu, beszamelu, parmezanu, makaronu, gulaszu, paremezanu i tak na zmianę.

Na ostatnią warstwę ułóż kawałki mozzarelli i całość posyp parmezanem.

Zapiekaj ok 40 min w piecu nagrzanym do 180 C. Pod koniec możesz włączyć funkcje opiekania i zezłocić zapiekankę tak by miała piękny kolor i chrupkość. Coś pięknego!


LASAGNE Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I KOPREM WŁOSKIM, CHILI I SKÓRKĄ Z CYTRYNY

Ciasto na makaron:

  • 2 jajka
  • łyżeczka oliwy
  • 600 g mąki 00
  • 300 ml wody

Jajka zmiksuj z wodą i oliwą.

Do mąki dodaj szczyptę soli i wlej ok 500 ml. masy wodno jajecznej.

Wyrób ciasto. Zawiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na min. 30 min.

Wyrób ponownie i wałkuj cienko wycinając pożądany kształt.


Ragu z białej kiełbasy z koprem włoskim

  • 500 g dobrej białej surowej kiełbasy
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 100 ml bulionu
  • 2 pory - białe części
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wina
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 60 g parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 300 g beszamelu

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Kiełbasę przekrój wzdłuż i wyciągnij z flaka.

Na oliwie obsmaż kiełbasiany farsz do lekkiego koloru, dodaj cebulę, duś, mieszaj.

Podduś całość chwilę i daj cebuli się skarmelizować.

Dodaj czosnek i koper włoski, podduś 2-3 min. Podlej całość białym winem.

Dodaj pomidory i bulion duś ok 25 min.

Dopraw do smaku solą i dużą ilością pieprzu.

Por - tylko białe części - obgotuj do miękkości we wrzątku na następnie pokrój w bardzo grube plastry - ok. 4 cm.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i beszamelem. Układaj warstwę blanszowanego i osuszonego makaronu. Gulasz z kiełbasy, beszamel, pory, parmezan i tak kolejno, kolejne warstwy do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to powinna być mozzarellą i parmezan i do pieca 180 C ok 40 min. + dodatkowy czas na zapiekanie z góry - na złoto i do chrupkości!


CZARNA NAKRAPIANA, OTWARTA LASAGNE Z SEPIĄ, Z GULASZEM Z KREWETEK I POMIDORÓW

Ciasto na makaron:

  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • 320 g mąki pszennej 00
  • 40 g atramentu z kałamarnicy

Połącz jajka, żółtka i atrament. Wymieszaj składniki widelcem. Nie podbijaj.

W mące zrób dołek wlej masę jajeczna i widelcem zacznij zagarniać mąkę.

Wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Staraj się nadać mu elastyczną zwartą konsystencje.

Zawiń ciasto w folię spożywczą i przełóż do lodówki na min 25 min.

Rozwałkuj ciasto cienko i wytnij w pożądany kształt.

Makaron blanszuj, hartuj, osusz i rób z niego pyszne lasagne.


Gulasz z krewetek

  • 500 g krewetek 
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 szalotki
  • szczypta szafranu
  • skórka ze sparzonej cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wina
  • łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • ew. 1 bulwa kopru włoskiego

Sos:

  • 60 g parmezanu
  • Beszamel
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 800 g mleka
  • 60 g parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • skórka ze sparzonej cytryny

Rozpuść masło na patelni, podsmaż na nim mąkę mieszając do czasu do czasu. Smaż ok 2-3 min.

W rondelku podgrzej mleko. Mleko dodaj do zasmażki cały czas mieszając.

Sos doprowadź do wrzenia. Mieszaj. Dopraw solą, pieprzem, parmezanem, gałką i skórką z cytryny.

Więcej na ten temat