Pytanie na Śniadanie

Pomysł na śniadanie: omlety po japońsku

OMLET JAPOŃSKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ, MIODEM I TAHINI Z SIEMIENIA LNIANEGO

  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 50 g kiszonej kapusty
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka masła
  • Sól do smaku

SOS:

  • 150 g siemienia lnianego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Sos:

Na suchej patelni prażymy siemię lniane. Studzimy i przesypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy olej (200ml), kminek, sól i cukier. Blendujemy składniki na gładki gęsty sos.

Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy łyżkę oleju, 1-2 łyżki miodu, szczyptę soli i mieszamy dokładnie.

Omlet:

W misce roztrzepujemy 3 jajka, dodajemy mleko i szczyptę soli. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju rzepakowego. Wlewamy jajka i przy pomocy pałeczek lub drewnianej łyżeczki delikatnie mieszamy środek, jak jajka nam się zetną do połowy przy pomocy łopatki składamy omleta. Przechylamy patelnię aby uformować ładne okrągłe brzegi i przewracamy na drugą stronę. Na talerz dajemy kiszoną kapustę na górę omleta i polewamy sosem z siemienia lnianego.


OMLET Z KIMCHI

  • 2 jajka
  • 2 duże łyżki kimchi
  • odrobina szczypiorku
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka soku z kimchi
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • ew. łyżeczka oleju sezamowego

Jajka lekko podbij, dodaj do nich posiekane kimchi, sos sojowy i ew. olej sezamowy.

Rozgrzej olej na patelni o nieprzywierającej powłoce. Dodaj masę i smaż na niewielkim ogniu, aż do ścięcia. Możesz też przykryć ją przykrywką lub talerzem, żeby omlet ładnie doszedł także od góry.

Zsuń omlet z patelni na talerz. Udekoruj majonezem wymieszanym sokiem z kimchi, drobno siekanym szczypiorkiem i ulubionymi dodatkami.

Więcej na ten temat