OMLET JAPOŃSKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ, MIODEM I TAHINI Z SIEMIENIA LNIANEGO
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 50 g kiszonej kapusty
- łyżka oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka masła
- Sól do smaku
SOS:
- 150 g siemienia lnianego
- 200 ml oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
Sos:
Na suchej patelni prażymy siemię lniane. Studzimy i przesypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy olej (200ml), kminek, sól i cukier. Blendujemy składniki na gładki gęsty sos.
Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy łyżkę oleju, 1-2 łyżki miodu, szczyptę soli i mieszamy dokładnie.
Omlet:
W misce roztrzepujemy 3 jajka, dodajemy mleko i szczyptę soli. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju rzepakowego. Wlewamy jajka i przy pomocy pałeczek lub drewnianej łyżeczki delikatnie mieszamy środek, jak jajka nam się zetną do połowy przy pomocy łopatki składamy omleta. Przechylamy patelnię aby uformować ładne okrągłe brzegi i przewracamy na drugą stronę. Na talerz dajemy kiszoną kapustę na górę omleta i polewamy sosem z siemienia lnianego.
OMLET Z KIMCHI
- 2 jajka
- 2 duże łyżki kimchi
- odrobina szczypiorku
- łyżka majonezu
- łyżeczka soku z kimchi
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- olej do smażenia
- ew. łyżeczka oleju sezamowego
Jajka lekko podbij, dodaj do nich posiekane kimchi, sos sojowy i ew. olej sezamowy.
Rozgrzej olej na patelni o nieprzywierającej powłoce. Dodaj masę i smaż na niewielkim ogniu, aż do ścięcia. Możesz też przykryć ją przykrywką lub talerzem, żeby omlet ładnie doszedł także od góry.
Zsuń omlet z patelni na talerz. Udekoruj majonezem wymieszanym sokiem z kimchi, drobno siekanym szczypiorkiem i ulubionymi dodatkami.