Pytanie na Śniadanie

Zupa tajska Tom Yum

Zupa tajska Tom Yum 

Składniki na 4 osoby: 

  • 4 szalotki, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 trawy cytrynowe, 
  • 5 cm korzenia świeżego imbiru, 
  • 2 papryczki chili cayenne, 
  • 2 litry wywaru drobiowego, 
  • garść liści kafir, 
  • 500g pieczarek w plasterkach, 
  • 100g masła klarowanego, 
  • 4 łyżki pasty Tom, 
  • 200g obranych krewetek, 
  • sos sojowy jasny, 
  • sos ostrygowy, 
  • sos rybny, 
  • 100g cukru trzcinowego, 
  • 4 limonki, 
  • olej chili, 
  • 1 litr mleka kokosowego, 
  • 100g kiełków fasoli mung, 
  • 1 pęczek kolendry 

W garnku o grubym dnie podsmaż na maśle klarowanym pocięte w grube plasterki: szalotki, czosnek, imbir, chili i dodaj pieczarki. Następnie dodaj pastę Tom, pokrojone w grube kawałki trawy cytrynowe, liście kafir i całość zalej wywarem. Zagotuj, zmniejsz ogień i dopraw całość sosem sojowym, ostrygowym i rybnym. Dodaj mleko kokosowe i mocno podgrzej. Zbalansuj smak cukrem trzcinowym, sokiem z limonek i ostrym olejem chili. Pod koniec włóż do gorącej zupy krewetki i podawaj po kilku minutach. Serwuj z kiełkami fasoli mung i świeżą kolendrą. Gotowe


Więcej na ten temat