Zupa tajska Tom Yum
Składniki na 4 osoby:
- 4 szalotki,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 trawy cytrynowe,
- 5 cm korzenia świeżego imbiru,
- 2 papryczki chili cayenne,
- 2 litry wywaru drobiowego,
- garść liści kafir,
- 500g pieczarek w plasterkach,
- 100g masła klarowanego,
- 4 łyżki pasty Tom,
- 200g obranych krewetek,
- sos sojowy jasny,
- sos ostrygowy,
- sos rybny,
- 100g cukru trzcinowego,
- 4 limonki,
- olej chili,
- 1 litr mleka kokosowego,
- 100g kiełków fasoli mung,
- 1 pęczek kolendry
W garnku o grubym dnie podsmaż na maśle klarowanym pocięte w grube plasterki: szalotki, czosnek, imbir, chili i dodaj pieczarki. Następnie dodaj pastę Tom, pokrojone w grube kawałki trawy cytrynowe, liście kafir i całość zalej wywarem. Zagotuj, zmniejsz ogień i dopraw całość sosem sojowym, ostrygowym i rybnym. Dodaj mleko kokosowe i mocno podgrzej. Zbalansuj smak cukrem trzcinowym, sokiem z limonek i ostrym olejem chili. Pod koniec włóż do gorącej zupy krewetki i podawaj po kilku minutach. Serwuj z kiełkami fasoli mung i świeżą kolendrą. Gotowe