Pytanie na Śniadanie

Chłodnik grecki i chłodnik hiszpański

Grecki i hiszpański dip

Dip Grecki 

  • 400 ml jogurtu naturalnego, 
  • 2 długie ogórki, 
  • 1 mały pęczek mięty, 
  • 1 łyżka suszonego oregano, 
  • sok i skórka z jednej cytryny, 
  • sól, pieprz; 

Dip Hiszpański 

  • 6 pomidorów malinowych bez skórki i gniazd nasiennych, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • sól, pieprz. 

Przepis: Aby otrzymać oryginalne dipy – grecki tzatziki i hiszpańską – pomidorową salsę w obydwu przypadkach zblenduj w silnym blenderze kielichowym wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z mięsami lub/i rybami. Latem gdy dodasz dobrej jakości wywar warzywny oraz kefir/maślankę stworzysz orzeźwiające chłodniki: 


Chłodnik Grecki 

Składniki na 4 osoby: 

  • 500 ml kefiru, 
  • 400 ml jogurtu naturalnego, 
  • 2 długie ogórki, 
  • 1 mały pęczek mięty, 
  • 1 łyżka suszonego oregano, 
  • sok i skórka z jednej cytryny, 
  • 1 litr wywaru warzywnego, 
  • sól, pieprz 

Przepis: Ogórki i miętę pokrój drobno, odsącz wodę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z zimnym wywarem, jogurtem i kefirem. Dodaj oregano, serwuj chłodne. 


Chłodnik Hiszpański 

Składniki na 4 osoby: 

  • 500 ml maślanki, 
  • 6 pomidorów malinowych bez skórki i gniazd nasiennych, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • 1 litr wywaru warzywnego, 
  • sól, pieprz 

Przepis: Pomidory i czosnek zblenduj, zaciągnij octem, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z zimnym wywarem i dodaj maślankę. Serwuj schłodzone.

Więcej na ten temat