Soczewica w pomidorach ze szpinakiem z jajkiem w koszulce
czerwona soczewica 1 szklanka
woda 2 szklanki
olej lub masło klarowane
1 łyżka mąka z gorczycy
1 łyżeczka kmin
1/2 łyżeczki cebula
1 szt. czosnek
2 ząbki imbir
3 cm kurkuma
1 łyżeczka chili
1 szczypta szpinak mrożony lub świeży
2 garści natka kolendry trochę krojone pomidory (puszka)
1 szt.
Jajka 2szt
Na maśle lub oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodajemy przyprawy. Dodajemy wypłukaną soczewicę, zalewamy dwoma szklankami wody. Zaczynamy gotować. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory z puszki. Jeśli jest za gęste dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody. Po kolejnych 10 minutach kiedy soczewica będzie miękka dodajemy szpinak, mieszamy, gotujemy kilka chwil. Wykładamy danie na talerz posypujemy natką kolendry. Na wierzch kładziemy jajko w koszulce.
Tarta z kurczakiem, serem camembert i orzechami włoskimi – Camembert Aromatyczny.
Ciasto 110 g masła chłodnego i pokrojonego na kawałki
220 g mąki pszennej + dodatkowo trochę mąki do oprószenia blatu
30-40 g zimnej wody
Farsz:
300 g filetu z kurczaka
50 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
1 łyżeczka tymianku
100 g cebuli
200 g camemberta pokrojonego na 12 kawałków
250 g pieczarek
200 g kwaśnej śmietany, 18%
3 jajka
1 garść orzechów włoskich
Ciasto Do naczynia miksującego wkładamy masło, mąkę, wodę i sól, mieszamy. Powstałe ciasto wyjmujemy w misy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki . Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka, smażymy aż się zrumieni, następnie dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy aż pieczarki zmiękną i odstawiamy na bok. Ciasto wykładamy na dnie formy oraz nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy surowy groch żeby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód, pozbywamy się papieru i grochu i wykładamy na wierzch usmażony farsz, i ser pokrojony w kawałki. Śmietanę mixujemy z jajkami, doprawiamy solą i pierzem. Otrzymaną masę wylewamy na tartę. Następnie posypujemy orzechami. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 200 st.
Sałatka z sera camembert zapiekanego w gruszce z rukolą, oliwkami, dojrzewającą szynką, dressingiem balsamicznym i grzankami z pity – Camembert Naturalny.
Serek Camembert
Gruszka
2 plastry szynki dojrzewającej
Paczka rukoli
30g oliwek czarnych
30g oliwek zielonych
Łyżka musztardy
50ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki kremu balsamicznego
Sól, pieprz
Łyżeczka miodu
1 placek pity
Owoc granatu
50g pomidorków koktajlowych
50g winogron czerwonych
Garść orzechów laskowych
Gruszkę kroimy w plastry, następnie na plastrze gruszki kładziemy ser i przykrywamy kolejnym plastrem, całość owijamy szynką dojrzewającą, kładziemy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok 10 minut. Do miski wkładamy rukolę, pokrojone oliwki, pomidorki, winogronai mieszamy. Do słoika wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, krem balsamiczny, musztardę, miód doprawiamy solą, pieprzem, zakręcamy słoik i dokładnie mieszamy, dressing wlewamy do miski z sałatą i ponownie mieszamy. Sałatę wykładamy na talerz, na sałatę kładziemy upieczony ser i na wierzch sypiemy ziarna granatu i posiekane orzechy.
Risotto z grzybami, zielonym groszkiem, karmelizowaną cebulą i serem brie
Ser Brie Orzechowy
300 g ryżu arborio
200 g zielonego groszku
65 g masła
35 g oliwy
Cytryna
Pęczek natki
Ser Brie
25 g suszonych grzybów namoczonych kilka godzin w 300 ml wody
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
ok. 500 ml wywaru z warzyw/rosołu lub wody
sól/pieprz
Cebulę i czosnek wkładamy do malaksera i siekam drobno. W dużym rondlu rozgrzewamy masło i oliwę, kiedy zaczynają lekko mrugać, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i podsmażamy na średnim ogniu, tak by nabrały lekkich rumieńców. Dodajemy odsączone z wody grzyby i kontynuujemy delikatne podsmażanie. Kiedy woda z grzybów odparuje, a same grzyby zaczną się lekko kurczyć, dodajemy surowy ryż. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Po tym czasie rozpoczynamy podlewanie tego co w rondlu gorącym wywarem z warzyw oraz wodą po grzybach (z wodą obchodzę się bardzo ostrożnie, nie mące jej, by opadłe na dno resztki piasku czy runa leśnego nie wylądowały w gotującym się daniu). Podlewanie dzielimy na trzy tury, a po każdym dodaniu wywaru i wody z grzybów odczekujemy kulka minut, by ryż zdążył wchłonąć dodane płyny. W czasie, kiedy ryż wchłania dodany wywar z wodą grzybową, sporadycznie mieszam go, by nie przywarł do dna rondla. Ostatecznie nie należy dodać za dużo wywaru – ryż ma być al dente, czyli stawiać lekki opór zębom, kategorycznie nie należy go rozgotować, a stopniowe dodawanie wywaru pozwala utrzymywać kontrolę nad poprawnym ugotowaniem ryżu. Po drugim dodaniu płynów, dodajemy także zielony groszek i całość dokładnie mieszamy. Na koniec, kiedy ryż jest już w sam raz, dodajemy ser i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, posiekaną natkę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Jeżeli danie jest trochę za gęste, dodajemy niewielką ilość wywaru i raz jeszcze dokładnie mieszam. Kosztuję, czy wszystko smakuje dobrze, a w razie konieczności dodaję odrobinę soli.