Pytanie na Śniadanie

Tarta z kurczakiem, serem i orzechami

Soczewica w pomidorach ze szpinakiem z jajkiem w koszulce

czerwona soczewica 1 szklanka

woda 2 szklanki

olej lub masło klarowane

1 łyżka mąka z gorczycy

1 łyżeczka kmin

1/2 łyżeczki cebula

1 szt. czosnek

2 ząbki imbir

3 cm kurkuma

1 łyżeczka chili

1 szczypta szpinak mrożony lub świeży

2 garści natka kolendry trochę krojone pomidory (puszka)

1 szt.

Jajka 2szt

Na maśle lub oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodajemy przyprawy. Dodajemy wypłukaną soczewicę, zalewamy dwoma szklankami wody. Zaczynamy gotować. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory z puszki. Jeśli jest za gęste dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody. Po kolejnych 10 minutach kiedy soczewica będzie miękka dodajemy szpinak, mieszamy, gotujemy kilka chwil. Wykładamy danie na talerz posypujemy natką kolendry. Na wierzch kładziemy jajko w koszulce.


Tarta z kurczakiem, serem camembert i orzechami włoskimi – Camembert Aromatyczny
.

Ciasto 110 g masła chłodnego i pokrojonego na kawałki

220 g mąki pszennej + dodatkowo trochę mąki do oprószenia blatu

30-40 g zimnej wody

Farsz:

300 g filetu z kurczaka

50 g oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

1 łyżeczka tymianku

100 g cebuli

200 g camemberta pokrojonego na 12 kawałków

250 g pieczarek

200 g kwaśnej śmietany, 18%

3 jajka

1 garść orzechów włoskich


Ciasto Do naczynia miksującego wkładamy masło, mąkę, wodę i sól, mieszamy. Powstałe ciasto wyjmujemy w misy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki . Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka, smażymy aż się zrumieni, następnie dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy aż pieczarki zmiękną i odstawiamy na bok. Ciasto wykładamy na dnie formy oraz nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy surowy groch żeby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód, pozbywamy się papieru i grochu i wykładamy na wierzch usmażony farsz, i ser pokrojony w kawałki. Śmietanę mixujemy z jajkami, doprawiamy solą i pierzem. Otrzymaną masę wylewamy na tartę. Następnie posypujemy orzechami. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 200 st.


Sałatka z sera camembert zapiekanego w gruszce z rukolą, oliwkami, dojrzewającą szynką, dressingiem balsamicznym i grzankami z pity – Camembert Naturalny.

Serek Camembert

Gruszka

2 plastry szynki dojrzewającej

Paczka rukoli

30g oliwek czarnych

30g oliwek zielonych

Łyżka musztardy

50ml oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki kremu balsamicznego

Sól, pieprz

Łyżeczka miodu

1 placek pity

Owoc granatu

50g pomidorków koktajlowych

50g winogron czerwonych

Garść orzechów laskowych

Gruszkę kroimy w plastry, następnie na plastrze gruszki kładziemy ser i przykrywamy kolejnym plastrem, całość owijamy szynką dojrzewającą, kładziemy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok 10 minut. Do miski wkładamy rukolę, pokrojone oliwki, pomidorki, winogronai mieszamy. Do słoika wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, krem balsamiczny, musztardę, miód doprawiamy solą, pieprzem, zakręcamy słoik i dokładnie mieszamy, dressing wlewamy do miski z sałatą i ponownie mieszamy. Sałatę wykładamy na talerz, na sałatę kładziemy upieczony ser i na wierzch sypiemy ziarna granatu i posiekane orzechy.


Risotto z grzybami, zielonym groszkiem, karmelizowaną cebulą i serem brie

Ser Brie Orzechowy

300 g ryżu arborio

200 g zielonego groszku

65 g masła

35 g oliwy

Cytryna

Pęczek natki

Ser Brie

25 g suszonych grzybów namoczonych kilka godzin w 300 ml wody

2 ząbki czosnku

1 średniej wielkości cebula

ok. 500 ml wywaru z warzyw/rosołu lub wody

sól/pieprz

Cebulę i czosnek wkładamy do malaksera i siekam drobno. W dużym rondlu rozgrzewamy masło i oliwę, kiedy zaczynają lekko mrugać, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i podsmażamy na średnim ogniu, tak by nabrały lekkich rumieńców. Dodajemy odsączone z wody grzyby i kontynuujemy delikatne podsmażanie. Kiedy woda z grzybów odparuje, a same grzyby zaczną się lekko kurczyć, dodajemy surowy ryż. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Po tym czasie rozpoczynamy podlewanie tego co w rondlu gorącym wywarem z warzyw oraz wodą po grzybach (z wodą obchodzę się bardzo ostrożnie, nie mące jej, by opadłe na dno resztki piasku czy runa leśnego nie wylądowały w gotującym się daniu). Podlewanie dzielimy na trzy tury, a po każdym dodaniu wywaru i wody z grzybów odczekujemy kulka minut, by ryż zdążył wchłonąć dodane płyny. W czasie, kiedy ryż wchłania dodany wywar z wodą grzybową, sporadycznie mieszam go, by nie przywarł do dna rondla. Ostatecznie nie należy dodać za dużo wywaru – ryż ma być al dente, czyli stawiać lekki opór zębom, kategorycznie nie należy go rozgotować, a stopniowe dodawanie wywaru pozwala utrzymywać kontrolę nad poprawnym ugotowaniem ryżu. Po drugim dodaniu płynów, dodajemy także zielony groszek i całość dokładnie mieszamy. Na koniec, kiedy ryż jest już w sam raz, dodajemy ser i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, posiekaną natkę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Jeżeli danie jest trochę za gęste, dodajemy niewielką ilość wywaru i raz jeszcze dokładnie mieszam. Kosztuję, czy wszystko smakuje dobrze, a w razie konieczności dodaję odrobinę soli.

Więcej na ten temat