Pytanie na Śniadanie

Cepeliny, kluski i placki według Kuby Steuermarka cz.2

Kluski ziemniaczane z twarogiem i kwaśną śmietaną 

Składniki na 4 osoby:  

  • 500g twarogu tłustego, 
  • 100ml kwaśnej śmietany 12%, 
  • 1 kg ziemniaków, 
  • sól, mąka, 
  • 100g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 jajko, 
  • 1 dymka 

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj jajko, mąkę pszenną do gęstości, mąkę ziemniaczaną, sól i wymieszaj. Do gotującej, osolonej wody kładź łyżką kluski. Kluski wymieszaj z pokruszonym twarogiem, kwaśną śmietaną i dekoruj pociętą dymką.  


Cepeliny z twarogiem i dymką podsmażane na maśle 

Składniki na 8 osób: 

  • 500g twarogu, 
  • masło, 
  • 2kg ziemniaków startych, 
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych, 
  • 4 jajka, 
  • 500g mąki pszennej, 
  • 100g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 pęczek dymki, 
  • sól, pieprz.  

Ziemniaki zetrzyj na drobnym oczku, odciśnij wodę, zachowaj krochmal i połącz z nimi. Dodaj ugotowane ziemniaki, jajka, obie mąki i całość dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę mieszając całość około 10 minut. Formuj kule a następnie spłaszcz je. Przygotuj farsz poprzez połączenie twarogu z dymką, sola i pieprzem. Farsz rozgnieć widelcem i faszeruj nim ciasto ziemniaczane. Zamykaj ciasto, formuj wrzecionowate cepeliny. Gotuj w dużej ilości osolonej wody. Gdy wypłyną daj im jeszcze 3-4 minut. Podsmaż na maśle i podawaj z kwaśną śmietaną i dymką.  


Placki ziemniaczane ze smażonym twarogiem i kwaśną śmietaną 

Składniki na 4 osoby:

  • 400ml kwaśnej śmietany, 
  • masło, 
  • 200g twarogu tłustego 
  • 500g ziemniaków, 
  • 100g mąki, 
  • 2 jajka, 
  • sól, pieprz,  

Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków i odsącz z nich wodę. Odlej wodę, zachowaj krochmal, dodaj do ziemniaków i połącz z jajkami, dopraw solą i pieprzem a następnie dodaj mąkę. Smaż na maśle placki na złocisty kolor. Zdejmij z patelni. Usmaż twaróg w plastrach, nałóż na placki i dekoruj kwaśną śmietaną.  

Więcej na ten temat