Syrop z cebuli
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki miodu lub cukru
- sok z 1 cytryny
Obrać i posiekać drobno dwie średnie cebule. Umieścić je w słoiku o pojemności. Do cebuli dodać cztery łyżki płynnego miodu np. lipowego lub też cztery łyżki cukru.
Całość dokładnie wymieszać. Słoik tylko przykryć przykrywką i odstawić na kuchenny parapet na dwie lub maksymalnie trzy doby. W tym czasie cebula puści sok.
Po 2-3 dniach dokładnie przecedzić cały sok i przelać do osobnego słoiczka lub butelki. Gotowy syrop trzymać zamknięty w lodówce do dwóch tygodni.
Syrop z chrzanu
- 200 g świeżo startego chrzanu
- 1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
- 200 g płynnego miodu lipowego
- 4 łyżki soku z cytryny
Obrać i utrzeć chrzan. Zalać go wodą oraz sokiem z cytryny, wymieszać i pozostawić na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie odcisnąć płyn przez gazę. Dodać miód i wymieszać. Przechowywać w lodówce.