Pytanie na Śniadanie

Tradycyjne receptury najlepsze na przeziębienie

Syrop z cebuli

  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki miodu lub cukru
  • sok z 1 cytryny

Obrać i posiekać drobno dwie średnie cebule. Umieścić je w słoiku o pojemności. Do cebuli dodać cztery łyżki płynnego miodu np. lipowego lub też cztery łyżki cukru.

Całość dokładnie wymieszać. Słoik tylko przykryć przykrywką i odstawić na kuchenny parapet na dwie lub maksymalnie trzy doby. W tym czasie cebula puści sok.

Po 2-3 dniach dokładnie przecedzić cały sok i przelać do osobnego słoiczka lub butelki. Gotowy syrop trzymać zamknięty w lodówce do dwóch tygodni.


Syrop z chrzanu

  • 200 g świeżo startego chrzanu
  • 1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
  • 200 g płynnego miodu lipowego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Obrać i utrzeć chrzan. Zalać go wodą oraz sokiem z cytryny, wymieszać i pozostawić na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie odcisnąć płyn przez gazę. Dodać miód i wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Więcej na ten temat