Pytanie na Śniadanie

Ryżowe śniadanie na dwa sposoby

Placki ryżowe ze śliwkami

  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 30 ml syropu klonowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 50 ml roztopionego masła
  • szczypta cynamonu
  • 20 g kruszonego ziarna surowego kakao
  • 100 g śliwek
  • 50 ml białego/różowego wina półwytrawnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska cynamonu

Wymieszaj suche składniki, oddzielnie mokre. Połącz wszystko, dobrze wymieszaj. Rozgrzewaj olej i smaż placuszki na złoto z obu stron.

Wszystkie składniki na śliwkową masę wrzuć do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż śliwki staną się lekko miękkie.

Placki serwuj ze śliwkami. 


Ryż zapiekany ze śliwkami

  • 100 g ryżu basmati
  • 350 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki erytrytolu lub cukru
  • 250 g śliwek

Ryż połącz z mlekiem, wolno ugotuj na miękko, odstaw do wystudzenia.

W razie potrzeby dolej więcej mleka niż podano w przepisie. Ryż odstaw do wystudzenia.

Jajka ubij z erytrytolem na biało. 

Masę jajeczną wymieszaj z ryżem i całość przelej do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu.

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekaj przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ryż możesz posypać cynamonem.

Więcej na ten temat