Pytanie na Śniadanie

Niedzielne propozycje od Braci Budnik cz.1

Podudzia z kurczaka z grilla z mozzarellą, oregano i oliwkami 

  • 6 podudzi z kurczaka 


Farsz:

  • 100 g boczku wędzonego 
  • 100 g mozzarelli 
  • 5-10 papryczek jalapeno  
  • 100 g czarnych oliwek 
  • Łyżka oregano  
  • 50 g masła 
  • 20-30 listków szałwii 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej (do posmarowania kurczaka) 
  • 200g kaszy kus-kus 
  • 1l bulionu warzywnego 
  • Papryczka chilli  
  • Gałązka mięty  
  • Kolorowa papryka 
  • 100g suszonych pomidorów 
  • Ząbek czosnku 
  • Czerwona cebula 
  • limonka 
  • Mango 

Boczek kroimy w drobną kostkę. Oliwki, papryczki jalapeno i liście szałwii drobno siekamy, mozzarellę trzemy na tarce na tarce. 

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, doprawiamy solą, pieprzem i oregano i mieszamy. 

Podudzia kurczaka układamy na desce. Możemy spróbować samodzielnie wyjąć kość ze środka podudzia, żeby powstały zamknięte sakiewki, jeżeli to się nie uda, nacinamy mięso od góry i wtedy wyjmujemy kość ze środka, po nałożeniu farszu całość zwiążemy sznurkiem, aby mięso uformować w zgrabne zawiniątka. Po przygotowaniu sakiewek kurczaka smarujemy olejem, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Kawałek zimnego masła o gramaturze 50 g dzielimy na 6 równych części. 

Na każdym podudziu układamy kawałek masła, do środka podudzia nakładamy wymieszane składniki farszu. Mięso związujemy sznurkiem od spodu – zawijamy dokładnie i związujemy u samej góry na kokardkę. Mięso układamy na ruszcie grilla i obsmażamy ze wszystkich stron a następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 20 minut. 

Kaszę przekładamy do miski i zalewamy do równa gorącym bulionem, przykrywamy folią aluminiową i odkładamy na 10 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną paprykę, suszone pomidory, czosnek, cebulę, chilli i obsmażamy kilka minut, na koniec wrzucamy pokrojone mango i dokładamy gotowy kus kus, smażymy aż składniki się połączą i doprawiamy solą, pieprzem, siekaną miętą i sokiem z limonki. Gotowe podudzia podajemy z gotową kaszą.


Łosoś zapiekany w sosie sojowym z miodem, chili i ziarnami kolendry

  • 0,5kg wyporcjowanego łososia  
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 2 łyżki miodu  
  • Papryczka chilli  
  • Łyżeczka ziaren kolendry 
  • Limonka 
  • Korzeń imbiru 
  • Łyżka oleju sezamowego 
  • Łyżeczka granulowanego czosnku  
  • 200g ugotowanego ryżu jaśminowego 
  • Jajko 
  • 100g boczniaków 
  • Czerwona cebula 
  • Ząbek czosnku  
  • Przyprawa curry 
  • Pęczek kolendry 
  • Olej do smażenia 

Z sosu sojowego, oleju sezamowego, startego imbiru, miodu, roztartych ziaren kolendry, czosnku granulowanego i siekanego chili sporządzamy marynatę, smarujemy nią łososia i odstawiamy do zamarynowania na 30minut. Po tym czasie porcje łososia układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika, w środek porcji wbijamy thermo sondę i ustawiamy odpowiednią temperaturę pożądaną w środku ok 60 stopni lub ustawiamy odpowiedni program wspomagający. Co jakiś czas przekręcamy łososia, tak żeby grillował się z każdej strony. W tym czasie na mocno rozgrzanej patelni z olejem smażymy rozbite jajko, doprawiamy je solą, pieprzem i przyprawą curry i energicznie mieszamy żeby je porozrywać na mniejsze części. Następnie wrzucamy pokrojoną w cząstki cebule, gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone w paski boczniaki i posiekany czosnek, wszystko smażymy na mocnym ogniu przez ok 2 minuty i dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, smażymy ok 3 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, siekaną kolendrą i sokiem z limonki. 


Szynka pieczona w soli z cytryną i oregano

  • ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego w kawałku 
  • min. 1,5 kg soli  
  • 2kg ziemniaków 
  • 200g kiszonej kapusty  
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 100ml śmietanki 36% 
  • 50g masła  
  • Pęczek koperku  

Marynata: 

  • 6 ząbków czosnku 
  • 4-5 łyżeczek oregano 
  • Łyżka tartej skórki z cytryny  
  • 2-3 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego 
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 

Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do odpowiednio dużej miski. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę prosto na wieprzowinę. Mieszamy przyprawy ze sobą i posypujemy nimi mięso, nacieramy szynkę przyprawami i czosnkiem jak najdokładniej, lekko ugniatając. 

Przykrywamy miskę z mięsem pokrywką lub folią spożywczą, chowamy do lodówki na minimum 1 noc, optymalnie 24 godziny lub dłużej. Wyjmujemy na 2 godziny przed pieczeniem. Na spód naczynia żaroodpornego wsypujemy warstwę soli, tak ok. 2 cm. Układamy mięso tłustą częścią do góry. Zasypujemy solą, dużą ilością soli, szczelnie, aby nic nie wystawało. 

Wstawiamy naczynie do piekarnika w środek mięsa wbijamy thermosondę i ustawiamy odpowiedni program do pieczenia szynki lub ustawiamy pożądaną temperaturę w środku. Gdy szynka będzie gotowa wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na minimum godzinę – mięso wyjęte i pokrojone wcześniej puści soki, przez co nie będzie aż tak soczyste. 

Gdy całość już nieco ostygnie, zrzucamy skorupę soli, przekładamy mięso na talerz, strzepujemy nadmiar soli i kroimy porcje. Ziemniaki gotujemy, dodając śmietankę, masło, koperek sporządzamy gładkie puree, następnie dodajemy do środka odciśniętą i drobno posiekaną kiszoną kapustę i siekane jajko. Porcje szynki podajemy z aksamitnym puree. 

Więcej na ten temat