Pytanie na Śniadanie

Kulinarny pojedynek Mazury - Podkarpacie

Podkarpacie

„Fuczki” Podkarpackie kotleciki z ziemniaków i kiszonej kapusty z wędzoną okrasą

  • 1 kg mączystych ziemniaków 
  • 300 g kiszonej kapusty 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki suszonego majeranku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej do smażenia
  • 300g wędzok ustrzycki
  • Biała cebula
  • 200ml kwaśnej śmietany 18%
  • Pęczek koperku

ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać mąkę ziemniaczaną, majeranek, sporą ilość pieprzu i sól do smaku, kapustę bardzo drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać, na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcję masy i formować cienkie placki. Smażyć z obu stron na rumiano. Wędzoka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy ok 5-7 minut. Sporządzoną okrasą polewamy placki i podajemy z kwaśną śmietaną


Mazury

Krupnik Mazurski z kiełbasą

  • 1 duża cebula, drobno pokrojona 
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki 
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 
  • 1 por, w plasterkach 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 250 g kiełbasy leśnej, pokrojonej w plasterki 
  • 200 g kaszy jęczmiennej mazurskiej 
  • 2 litry bulionu warzywnego 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku (opcjonalnie) 
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200ml kwaśnej śmietany

Na dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko przypieczone. Dodaj marchewkę, seler naciowy, por i ziemniaki. Mieszaj i smaż przez około 5 minut. Dodaj plasterki kiełbasy i smaż przez kolejne 5 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić. Dodaj kaszę jęczmienną, bulion warzywny, liście laurowe, majeranek i tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, przykryte, przez około 30-40 minut, aż kasza i warzywa staną się miękkie. Podawaj gorący krupnik z posiekanym koperkiem na wierzchu, jeśli chcesz. Podaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Więcej na ten temat