Podkarpacie
„Fuczki” Podkarpackie kotleciki z ziemniaków i kiszonej kapusty z wędzoną okrasą
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 300 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 300g wędzok ustrzycki
- Biała cebula
- 200ml kwaśnej śmietany 18%
- Pęczek koperku
ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać mąkę ziemniaczaną, majeranek, sporą ilość pieprzu i sól do smaku, kapustę bardzo drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać, na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcję masy i formować cienkie placki. Smażyć z obu stron na rumiano. Wędzoka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy ok 5-7 minut. Sporządzoną okrasą polewamy placki i podajemy z kwaśną śmietaną
Mazury
Krupnik Mazurski z kiełbasą
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 por, w plasterkach
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g kiełbasy leśnej, pokrojonej w plasterki
- 200 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka świeżo posiekanego koperku (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- 200ml kwaśnej śmietany
Na dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko przypieczone. Dodaj marchewkę, seler naciowy, por i ziemniaki. Mieszaj i smaż przez około 5 minut. Dodaj plasterki kiełbasy i smaż przez kolejne 5 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić. Dodaj kaszę jęczmienną, bulion warzywny, liście laurowe, majeranek i tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, przykryte, przez około 30-40 minut, aż kasza i warzywa staną się miękkie. Podawaj gorący krupnik z posiekanym koperkiem na wierzchu, jeśli chcesz. Podaj z łyżką kwaśnej śmietany.