Pieczeń ze schabu w morelowo balsamicznej glazurze nadziewany wędzonką i warzywami
- Schab środkowy 1,5kg
- Kwaśne jabłka 2szt
- Cebula szalotka 6szt
- Boczek wędzony najlepiej tłusty 400g
- Dżem morelowy 3 łyżki
- Ocet balsamiczny 3 łyżki
- Olej 2 łyżki
- Sól 2 łyżeczki
- Pieprz mielony 1 łyżeczka
- Masło 1 łyżka
- Woda 1 szklanka
Schab umyj, osusz, oczyść z przerostów tłuszczu i błon, które są na powierzchni mięsa. Pokrój w cienkie (0,5 cm) grubości plastry, nie docinając ich jednak do końca. W misce wymieszaj sól i pieprz z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso dokładnie, również w nacięciach. W nacięcia włóż cząstkę jabłka, plaster cebuli i plasterki boczku. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw do lodówki do zamarynowania na całą noc. Następnego dnia mięso wyciągamy z lodówki i pozostawiamy bez przykrycia na ok. 40min aby nabrało temperatury pokojowej.
Następnie dodaj do naczynia masło, wlej wodę, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5h po tym czasie zdejmij pokrywkę polej mięso obficie powstałym sosem i zapiecz kolejne 10min.
Ossobuco wołowe pieczone w sosie pomidorowo miodowym z limonką
- Ossobuco wołowe w plastrach 1,5kg
- Mąka do panierowania
- Olej do smażenia
Marynata:
- Sól 2 łyżeczki
- Pieprz 2 łyżeczki
- Czosnek granulowany 2 łyżeczki
- Papryka wędzona i słodka mielona po 1 łyżeczce
Sos:
- Pomidory z puszki pokrojone 3szt
- Marchewka 1 średnia sztuka
- Pietruszka 1 średnia sztuka
- Seler naciowy 2 łodygi
- Liść laurowy i ziele angielskie po 2szt
- Rozmaryn 2 gałązki
- Cebula biała 1 sztuka
- Czosnek 1 główka
- Olej 2 łyżki
- Miód 4 łyżki
- Czerwone wino 200ml
- Limonka 3szt
- Sól, pieprz do smaku
Zaczynamy od zamarynowania ossobucco, wszystkie składniki marynaty łączymy razem i obficie obsypujemy mięso strząchując nadmiar, odstawiamy na bok na krótkie marynowanie a w tym czasie przygotowujemy sos.
Rozgrzewamy garnek, gdy nabierze temperatury wlewamy do niego miód i olej. Gdy miód zacznie wrzeć do garnka dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w grube plastry i intensywnie mieszamy, czosnek kroimy tylko na pół i również dorzucamy. Gdy warzywa zaczną się karmelizować dorzucamy zioła i po chwili dodajemy czerwone wino dokładnie mieszamy aby zebrać cały smak karmelizowany na ściankach i gotujemy chwilę aż zredukuje się przynajmniej o połowę. Gdy trak się stanie dodajemy pomidory i dalej gotujemy min 15min, po tym czasie sos doprawiamy solą, pieprzem oraz limonką, 34 sosu przekładamy do naczynia żaroodpornego dopasowanego do ilości mięsa a resztę pozostawiamy.
Zamarynowane mięso obtaczamy w mące strząchując nadmiar i obsmażamy z dwóch stron tak aby ossobucco było skarmelizowane i przekładamy je do naczynia tak oby delikatnie na siebie zachodziły, gdy całe mięso jest w naczyniu zalewamy je pozostałą częścią sosu, dokładnie rozprowadzamy, naczynie przykrywamy i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 10 stopni na min 1,5h. po tym czasie jeśli mięso jest miękkie i kleiste podajemy z sosem i ulubionym pieczywem.
Kurczak confit z czosnkiem i ziemniakami Gratin
- Kurczak kukurydzany cały 1szt
- Olej rzepakowy dobrej jakości 1,5l
- Czosnek 1 główka
- Rozmaryn 3 gałązki
- Sól morska gruba 1 łyżeczka
Marynata:
- Sól 2 łyżeczki
- Pieprz 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka
- Cebula granulowana 2 łyżeczki
- Skórka otarta z 2 cytryn
- Estragon suszony 1 łyżeczka
Zapiekanka Gratin:
- Ziemniaki 1kg
- Czosnek 3 ząbki
- Śmietana 20% 400ml
- Ser gouda 300g
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- Masło do wysmarowania foremki
Zaczynamy od przygotowania kurczaka, dokładnie myjemy i osuszamy a następnie luzujemy przekrajając na pół i wyjmując korpus, kości pozostawiamy tylko w udkach i skrzydełkach z których usuwamy ostatnią część czyli lotki. Tak przygotowanego kurczaka kładziemy na desce skórą do góry i mocno dociskamy dłońmi aby go delikatnie spłaszczyć. Z podanych składników przyrządzamy marynatę którą dokładnie nacieramy całego kurczaka i przekładamy go do głębokiego naczynia do zapiekania. W garnku rozgrzewamy olej do ok. 150 stopni czy aż będzie już gorący. Do naczynia z kurczakiem dorzucamy przekrojoną na pół główkę czosnku, sól morską oraz rozmaryn i dolewamy gorący olej tak aby przysmażył od razu kurczaka, zalewamy do ok. ¾ wysokości mięsa, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 130 stopni na ok. 2,5h. w tym czasie przygotujemy zapiekankę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Ser ścieramy na drobnej tarce, mieszamy go ze śmietaną, wyciśniętym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Nie szalejmy z solą, bo ser sam w sobie jest słony. Masa powinna być w miarę możliwości jednolita (jeśli mamy taką możliwość, możemy wspomóc się malakserem).
Dno żaroodpornej foremki nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie masłem.
Układamy plasterki ziemniaków tak, aby delikatnie na siebie nachodziły (i nie było między nimi dziur).
Na warstwę ziemniaków wykładamy cieniutką warstwę sera ze śmietaną.
Na warstwie sera i śmietany układamy kolejną warstwę ziemniaków - i tak do skończenia składników. Ostatnią warstwą ma być śmietana z serem.
Foremkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze z 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni.
Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy. Gotowego kurczak a wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z porcją zapiekanki.