Pytanie na Śniadanie

Kurczak confit z czosnkiem i ziemniakami Gratin

Pieczeń ze schabu w morelowo balsamicznej glazurze nadziewany wędzonką i warzywami

  • Schab środkowy 1,5kg 
  • Kwaśne jabłka 2szt 
  • Cebula szalotka 6szt 
  • Boczek wędzony najlepiej tłusty 400g 
  • Dżem morelowy 3 łyżki 
  • Ocet balsamiczny 3 łyżki  
  • Olej 2 łyżki  
  • Sól 2 łyżeczki 
  • Pieprz mielony 1 łyżeczka 
  • Masło 1 łyżka 
  • Woda 1 szklanka 

Schab umyj, osusz, oczyść z przerostów tłuszczu i błon, które są na powierzchni mięsa. Pokrój w cienkie (0,5 cm) grubości plastry, nie docinając ich jednak do końca. W misce wymieszaj sól i pieprz z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso dokładnie, również w nacięciach. W nacięcia włóż cząstkę jabłka, plaster cebuli i plasterki boczku. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw do lodówki do zamarynowania na całą noc. Następnego dnia mięso wyciągamy z lodówki i pozostawiamy bez przykrycia na ok. 40min aby nabrało temperatury pokojowej.  

Następnie dodaj do naczynia masło, wlej wodę, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5h po tym czasie zdejmij pokrywkę polej mięso obficie powstałym sosem i zapiecz kolejne 10min. 


Ossobuco wołowe pieczone w sosie pomidorowo miodowym z limonką

  • Ossobuco wołowe w plastrach 1,5kg 
  • Mąka do panierowania 
  • Olej do smażenia 

Marynata: 

  • Sól 2 łyżeczki  
  • Pieprz 2 łyżeczki 
  • Czosnek granulowany 2 łyżeczki  
  • Papryka wędzona i słodka mielona po 1 łyżeczce  

Sos: 

  • Pomidory z puszki pokrojone 3szt 
  • Marchewka 1 średnia sztuka  
  • Pietruszka 1 średnia sztuka 
  • Seler naciowy 2 łodygi 
  • Liść laurowy i ziele angielskie po 2szt 
  • Rozmaryn 2 gałązki  
  • Cebula biała 1 sztuka 
  • Czosnek 1 główka  
  • Olej 2 łyżki  
  • Miód 4 łyżki  
  • Czerwone wino 200ml 
  • Limonka 3szt 
  • Sól, pieprz do smaku 

Zaczynamy od zamarynowania ossobucco, wszystkie składniki marynaty łączymy razem i obficie obsypujemy mięso strząchując nadmiar, odstawiamy na bok na krótkie marynowanie a w tym czasie przygotowujemy sos.  

Rozgrzewamy garnek, gdy nabierze temperatury wlewamy do niego miód i olej. Gdy miód zacznie wrzeć do garnka dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w grube plastry i intensywnie mieszamy, czosnek kroimy tylko na pół i również dorzucamy. Gdy warzywa zaczną się karmelizować dorzucamy zioła i po chwili dodajemy czerwone wino dokładnie mieszamy aby zebrać cały smak karmelizowany na ściankach i gotujemy chwilę aż zredukuje się przynajmniej o połowę. Gdy trak się stanie dodajemy pomidory i dalej gotujemy min 15min, po tym czasie sos doprawiamy solą, pieprzem oraz limonką, 34 sosu przekładamy do naczynia żaroodpornego dopasowanego do ilości mięsa a resztę pozostawiamy.  

Zamarynowane mięso obtaczamy w mące strząchując nadmiar i obsmażamy z dwóch stron tak aby ossobucco było skarmelizowane i przekładamy je do naczynia tak oby delikatnie na siebie zachodziły, gdy całe mięso jest w naczyniu zalewamy je pozostałą częścią sosu, dokładnie rozprowadzamy, naczynie przykrywamy i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 10 stopni na min 1,5h. po tym czasie jeśli mięso jest miękkie i kleiste podajemy z sosem i ulubionym pieczywem.  


Kurczak confit z czosnkiem i ziemniakami Gratin  

  • Kurczak kukurydzany cały 1szt 
  • Olej rzepakowy dobrej jakości 1,5l 
  • Czosnek 1 główka  
  • Rozmaryn 3 gałązki  
  • Sól morska gruba 1 łyżeczka  

Marynata: 

  • Sól 2 łyżeczki 
  • Pieprz 1 łyżeczka  
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka  
  • Cebula granulowana 2 łyżeczki  
  • Skórka otarta z 2 cytryn  
  • Estragon suszony 1 łyżeczka  

Zapiekanka Gratin: 

  • Ziemniaki 1kg 
  • Czosnek 3 ząbki  
  • Śmietana 20% 400ml 
  • Ser gouda 300g 
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 
  • Masło do wysmarowania foremki  

Zaczynamy od przygotowania kurczaka, dokładnie myjemy i osuszamy a następnie luzujemy przekrajając na pół i wyjmując korpus, kości pozostawiamy tylko w udkach i skrzydełkach z których usuwamy ostatnią część czyli lotki. Tak przygotowanego kurczaka kładziemy na desce skórą do góry i mocno dociskamy dłońmi aby go delikatnie spłaszczyć. Z podanych składników przyrządzamy marynatę którą dokładnie nacieramy całego kurczaka i przekładamy go do głębokiego naczynia do zapiekania. W garnku rozgrzewamy olej do ok. 150 stopni czy aż będzie już gorący. Do naczynia z kurczakiem dorzucamy przekrojoną na pół główkę czosnku, sól morską oraz rozmaryn i dolewamy gorący olej tak aby przysmażył od razu kurczaka, zalewamy do ok. ¾ wysokości mięsa, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 130 stopni na ok. 2,5h. w tym czasie przygotujemy zapiekankę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. 

Ser ścieramy na drobnej tarce, mieszamy go ze śmietaną, wyciśniętym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Nie szalejmy z solą, bo ser sam w sobie jest słony. Masa powinna być w miarę możliwości jednolita (jeśli mamy taką możliwość, możemy wspomóc się malakserem). 

Dno żaroodpornej foremki nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie masłem. 

Układamy plasterki ziemniaków tak, aby delikatnie na siebie nachodziły (i nie było między nimi dziur). 

Na warstwę ziemniaków wykładamy cieniutką warstwę sera ze śmietaną. 

Na warstwie sera i śmietany układamy kolejną warstwę ziemniaków - i tak do skończenia składników. Ostatnią warstwą ma być śmietana z serem. 

Foremkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze z 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni. 

Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika i odstawiamy. Gotowego kurczak a wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z porcją zapiekanki. 

Więcej na ten temat