Lasagne szpinakowa z wędzonym boczkiem
- Makaron lasagne
- 20 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- biały pieprz mielony, do smaku
- 50 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
- 10 g oliwy z oliwek
- 300 g szpinaku, liście porwane na drobne kawałki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 50 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 150g tartego sera mozzarella
Do miksera wrzucić czosnek, cebulę, boczek i szpinak, zmiksować przy pomocy wysokich obrotów, gotową masę przełożyć do garnka z rozgrzaną oliwą i dusić kilka minut.
Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku.
SOS BESZAMELOWY
W rondlu rozgrzewamy masło ma którym smażymy mąkę na jasno żółty kolor, następnie wlewamy mleko i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, gdy sos będzie gładki i gęsty zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Dno naczynia żaroodpornego posmarować przygotowanym sosem i ułożyć kolejno warstwy: makaronu, szpinaku (cienko), sera mozarella. powtarzać te czynności do momentu wykorzystania składników (po ułożeniu makaronu delikatnie docisnąć dłonią poniższe warstwy). Wierzch lasagne polać sosem beszamelowym i posypać serem.
Piec 30min min.
Po upieczeniu odczekać kilka minut aby lasagne lepiej się kroiła.
Krokiety faszerowane puree szczypiorkowym z karmelizowanymi kiełbaskami i sosem serowym
- Naleśniki 10szt (małych)
- Ugotowane wcześniej ziemniaki 0,5kg
- Biała cebula 2szt
- Kiełbaski 300g
- Czosnek 2 ząbki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- Twaróg tłusty 300g
- Świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka
- Sól do smaku
- Jajka 3szt
- Mąka do panierowania
- Bułka tarta do panierowania
- Panko do panierowania
- Olej do smażenia
Sos:
- Mleko 250ml
- Ser cheddar 170g
- Masło 2 łyżki
- Mąka 2 łyżki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
Ziemniaki oraz twaróg przeciskamy przez praskę do miski, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plasterki kiełbaski i smażymy do zrumienienia, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbaskę i po chwili czosnek. Całość dorzucamy do ziemniaków z serem, dodajemy również posiekany szczypior i wyrabiamy na jednolitą masę doprawiając pieprzem i solą.
Małe naleśniki rozkładamy, smarujemy obficie farszem i rolujemy zawijając brzegi aby farsz nie wyszedł. Tak przygotowane panierujemy w mące, jajku oraz mieszance bułki tartej z panko.
Smażymy na dużej ilości oleju na rumiany kolor.
Przygotowujemy sos:
Ser cheddar trzemy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy do czasu, aż powstanie blada zasmażka. Teraz dodajemy mleko, cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Garnek zestawiamy z płyty i dodajemy starty ser. Mieszamy, aby ser się roztopił. Doprawiamy solą i papryką do smaku. Gotowe krokiety podajemy z ciepłym sosem.
Placuszki ziemniaczane z farszem z wędzonki i żółtego sera z kwaśną śmietanką i ziołami
- Ziemniaki 1kg
- Jajka 2szt
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana ½ łyżki
- Cebula 2szt
- Czosnek 1 ząbek
- Świeżo mielony pieprz 1,5 łyżeczki
- Sól do smaku
- Olej do smażenia
Nadzienie:
- Wędlina wędzona 200g
- Ser żółty 150g
Dodatek:
- Gęsta śmietana 18% 250ml
- Posiekany koperek 1 łyżka
- Sok z cytryny 1 łyżka
Ziemniaki trzemy na tarce , dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, przyprawy i mąki. Dokładnie mieszam i odstawiamy. Wędlinę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na oleju do zrumienienia, przekładamy do miski do wystudzenia. Wystudzona wędlinę mieszamy z serem startym na drobnej tarce. Rozgrzewamy patelnię ze sporą ilością oleju, na rozgrzany olej kładziemy łyżkę masy ziemniaczanej i lekko rozpłaszczamy, na masę kładziemy pół łyżki farszu i następnie następną łyżkę masy, delikatnie dociskamy aby przykryła farsz i smażymy na rumiany kolor z obu stron, przekładamy na blaszkę i dopiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez kilka minut. Podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną z dodatkami.