Pytanie na Śniadanie

Niedzielny obiad według Braci Budnik cz.3

Lasagne szpinakowa z wędzonym boczkiem 

  • Makaron lasagne  
  • 20 g masła, pokrojonego na kawałki 
  • 30 g mąki pszennej 
  • 250 g mleka 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej 
  • biały pieprz mielony, do smaku  
  • 50 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę 
  • 10 g oliwy z oliwek 
  • 300 g szpinaku, liście porwane na drobne kawałki 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 50 g cebuli, pokrojonej na kawałki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 150g tartego sera mozzarella 

Do miksera wrzucić czosnek, cebulę, boczek i szpinak, zmiksować przy pomocy wysokich obrotów, gotową masę przełożyć do garnka z rozgrzaną oliwą i dusić kilka minut. 

Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku. 

SOS BESZAMELOWY 

W rondlu rozgrzewamy masło ma którym smażymy mąkę na jasno żółty kolor, następnie wlewamy mleko i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, gdy sos będzie gładki i gęsty zdejmujemy z ognia i doprawiamy. 

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni 

Dno naczynia żaroodpornego posmarować przygotowanym sosem i ułożyć kolejno warstwy: makaronu, szpinaku (cienko), sera mozarella. powtarzać te czynności do momentu wykorzystania składników (po ułożeniu makaronu delikatnie docisnąć dłonią poniższe warstwy). Wierzch lasagne polać sosem beszamelowym i posypać serem. 

Piec 30min min.

Po upieczeniu odczekać kilka minut aby lasagne lepiej się kroiła. 


Krokiety faszerowane puree szczypiorkowym z karmelizowanymi kiełbaskami i sosem serowym 

  • Naleśniki 10szt (małych) 
  • Ugotowane wcześniej ziemniaki 0,5kg 
  • Biała cebula 2szt 
  • Kiełbaski 300g 
  • Czosnek 2 ząbki 
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru 
  • Twaróg tłusty 300g 
  • Świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka  
  • Sól do smaku  
  • Jajka 3szt 
  • Mąka do panierowania  
  • Bułka tarta do panierowania 
  • Panko do panierowania 
  • Olej do smażenia 

Sos: 

  • Mleko 250ml 
  • Ser cheddar 170g 
  • Masło 2 łyżki  
  • Mąka 2 łyżki  
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej 

Ziemniaki oraz twaróg przeciskamy przez praskę do miski, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plasterki kiełbaski i smażymy do zrumienienia, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbaskę i po chwili czosnek. Całość dorzucamy do ziemniaków z serem, dodajemy również posiekany szczypior i wyrabiamy na jednolitą masę doprawiając pieprzem i solą.  

Małe naleśniki rozkładamy, smarujemy obficie farszem i rolujemy zawijając brzegi aby farsz nie wyszedł. Tak przygotowane panierujemy w mące, jajku oraz mieszance bułki tartej z panko.  

Smażymy na dużej ilości oleju na rumiany kolor.  

Przygotowujemy sos: 

Ser cheddar trzemy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy do czasu, aż powstanie blada zasmażka. Teraz dodajemy mleko, cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. 

Garnek zestawiamy z płyty i dodajemy starty ser. Mieszamy, aby ser się roztopił. Doprawiamy solą i papryką do smaku. Gotowe krokiety podajemy z ciepłym sosem.  


Placuszki ziemniaczane z farszem z wędzonki i żółtego sera z kwaśną śmietanką i ziołami 

  • Ziemniaki 1kg 
  • Jajka 2szt 
  • Mąka pszenna 2 łyżki 
  • Mąka ziemniaczana ½ łyżki 
  • Cebula 2szt 
  • Czosnek 1 ząbek 
  • Świeżo mielony pieprz 1,5 łyżeczki  
  • Sól do smaku  
  • Olej do smażenia 

Nadzienie: 

  • Wędlina wędzona 200g 
  • Ser żółty 150g 

Dodatek: 

  • Gęsta śmietana 18% 250ml 
  • Posiekany koperek 1 łyżka 
  • Sok z cytryny 1 łyżka  

Ziemniaki trzemy na tarce , dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, przyprawy i mąki. Dokładnie mieszam i odstawiamy. Wędlinę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na oleju do zrumienienia, przekładamy do miski do wystudzenia. Wystudzona wędlinę mieszamy z serem startym na drobnej tarce. Rozgrzewamy patelnię ze sporą ilością oleju, na rozgrzany olej kładziemy łyżkę masy ziemniaczanej i lekko rozpłaszczamy, na masę kładziemy pół łyżki farszu i następnie następną łyżkę masy, delikatnie dociskamy aby przykryła farsz i smażymy na rumiany kolor z obu stron, przekładamy na blaszkę i dopiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez kilka minut. Podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną z dodatkami. 

Więcej na ten temat