Pytanie na Śniadanie

Jak zrobić rwany chlebek czosnkowy?

Ten przepis na chleb to internetowy hit blogerów kulinarnych. To idealny pomysł na przystawkę na spotkanie z rodziną czy znajomymi. Jest pyszny, puszysty i łatwo go podzielić. Jak przygotować we własnej kuchni rwany chlebek czosnkowy?

CHLEBEK CZOSNKOWY:

  • 650 g mąki pszennej typ 650
  • 430 ml ciepłego mleka (37-38 stopni Celsjusza)
  • 10 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 g soli

Nadzienie:

  • 100 g listków bazylii
  • 50 g czosnku
  • 120 g słonecznika (prażonego)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko (2 małe jajka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g sera startego na dużej tarce

Ciasto na chleb:

Ciasto przygotowałam w robocie planetarnym, ale można je też przygotować ręcznie.

Do miski wsyp mąkę, zrób w środku dołek, dodaj drożdże, cukier i ciepłe mleko. Lekko zamieszaj mleko z pozostałymi składnikami, dodaj trochę mąki do płynu, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 15 minut, aby drożdże się aktywowały (zauważysz bąbelki powietrza, a płyn zacznie jakby pęcznieć).

Ugniataj przez 10-15 minut, aż składniki bardzo dobrze się wymieszają i uzyskasz jednorodne i elastyczne ciasto. Ciasto natłuść łyżką oleju, przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić objętość).


Nadzienie:

Nadzienie możesz przygotować w robocie kuchennym lub w moździerzu. Ja użyłam robota kuchennego: dodaj wszystkie składniki (bez sera) i miksuj aż uzyskasz niezbyt delikatną pastę, wszystkie składniki muszą być zmiażdżone, bez dużych kawałków czosnku. Jeśli chcesz użyć pasty następnego dnia, włóż ją do słoika, zalej 3-4 łyżkami oleju i wstaw do lodówki.

Osobno zetrzyj ser na dużej tarce.


Chleb:

Ciasto podziel na 6 równych kawałków (jeśli chcesz, możesz użyć wagi kuchennej).

Na desce do krojenia rozsmaruj trochę masła i palcami rozłóż ciasto dociskając je na długość ok 30 cm i szerokość ok 10 cm (możesz też użyć wałka, ale usuniesz powietrze z ciasta i chleb nie będzie bardzo puszysty).

Rozsmaruj 1/6 nadzienia na cieście (pozostaw 0,5 cm wolnego u góry), następnie posyp 1/6 ilości startego sera i zwiń ciasto. Zamknij je na końcach i upewnij się, że jest bardzo dobrze sklejone również z boku. Kontynuuj w ten sam sposób z pozostałymi kawałkami ciasta.

Zapleć 3 kawałki nadzianego ciasta, aby uzyskać chleb o wadze około 700g (jeśli chcesz bardzo duży chleb, możesz zapleść wszystkie 6 kawałków ciasta).

Chleby wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie posmaruj je mieszanką żółtka i mleka i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, opcja z termoobiegiem, przez 35-40 minut (chcesz, aby chleb miał złocisty kolor, a spód się upiekł, ciemne złoto) .

Wyjmij chleb, posmaruj go wodą, aby miał miękką skórkę (jeśli chcesz twardą skórkę, pomiń ten krok) i ciesz się tym pysznym chlebem.

Jeśli chcesz obejrzeć film z etapami przygotowań, zapraszam na moje konto na instagramie lub tik toku.

Można zjeść chleb ze stekiem, jajkami, grzybami, możliwości są nieograniczone.

Smacznego! 

Więcej na ten temat