Ten przepis na chleb to internetowy hit blogerów kulinarnych. To idealny pomysł na przystawkę na spotkanie z rodziną czy znajomymi. Jest pyszny, puszysty i łatwo go podzielić. Jak przygotować we własnej kuchni rwany chlebek czosnkowy?
CHLEBEK CZOSNKOWY:
- 650 g mąki pszennej typ 650
- 430 ml ciepłego mleka (37-38 stopni Celsjusza)
- 10 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 12 g soli
Nadzienie:
- 100 g listków bazylii
- 50 g czosnku
- 120 g słonecznika (prażonego)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duże jajko (2 małe jajka)
- 1 łyżeczka soli
- 100 g sera startego na dużej tarce
Ciasto na chleb:
Ciasto przygotowałam w robocie planetarnym, ale można je też przygotować ręcznie.
Do miski wsyp mąkę, zrób w środku dołek, dodaj drożdże, cukier i ciepłe mleko. Lekko zamieszaj mleko z pozostałymi składnikami, dodaj trochę mąki do płynu, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 15 minut, aby drożdże się aktywowały (zauważysz bąbelki powietrza, a płyn zacznie jakby pęcznieć).
Ugniataj przez 10-15 minut, aż składniki bardzo dobrze się wymieszają i uzyskasz jednorodne i elastyczne ciasto. Ciasto natłuść łyżką oleju, przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić objętość).
Nadzienie:
Nadzienie możesz przygotować w robocie kuchennym lub w moździerzu. Ja użyłam robota kuchennego: dodaj wszystkie składniki (bez sera) i miksuj aż uzyskasz niezbyt delikatną pastę, wszystkie składniki muszą być zmiażdżone, bez dużych kawałków czosnku. Jeśli chcesz użyć pasty następnego dnia, włóż ją do słoika, zalej 3-4 łyżkami oleju i wstaw do lodówki.
Osobno zetrzyj ser na dużej tarce.
Chleb:
Ciasto podziel na 6 równych kawałków (jeśli chcesz, możesz użyć wagi kuchennej).
Na desce do krojenia rozsmaruj trochę masła i palcami rozłóż ciasto dociskając je na długość ok 30 cm i szerokość ok 10 cm (możesz też użyć wałka, ale usuniesz powietrze z ciasta i chleb nie będzie bardzo puszysty).
Rozsmaruj 1/6 nadzienia na cieście (pozostaw 0,5 cm wolnego u góry), następnie posyp 1/6 ilości startego sera i zwiń ciasto. Zamknij je na końcach i upewnij się, że jest bardzo dobrze sklejone również z boku. Kontynuuj w ten sam sposób z pozostałymi kawałkami ciasta.
Zapleć 3 kawałki nadzianego ciasta, aby uzyskać chleb o wadze około 700g (jeśli chcesz bardzo duży chleb, możesz zapleść wszystkie 6 kawałków ciasta).
Chleby wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie posmaruj je mieszanką żółtka i mleka i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, opcja z termoobiegiem, przez 35-40 minut (chcesz, aby chleb miał złocisty kolor, a spód się upiekł, ciemne złoto) .
Wyjmij chleb, posmaruj go wodą, aby miał miękką skórkę (jeśli chcesz twardą skórkę, pomiń ten krok) i ciesz się tym pysznym chlebem.
Jeśli chcesz obejrzeć film z etapami przygotowań, zapraszam na moje konto na instagramie lub tik toku.
Można zjeść chleb ze stekiem, jajkami, grzybami, możliwości są nieograniczone.
Smacznego!