Orzechy laskowe i włoskie to niekwestionowani królowie jesieni. O tej porze roku są świeże, aromatyczne i idealnie nadają się na słodkości. Co można z nich przygotować?
KREM ORZECHOWO – CZEKOLADOWY
- 100 g orzechów laskowych
- ¼ szklanki syropu klonowego
- 2 czubate łyżki kakao
- 6-10 łyżek napoju roślinnego (np. kokosowego lub sojowego)
1. Orzechy wsypuję na suchą patelnię i smażę kilka minut mieszając łyżką. Skórka musi się lekko przypalić. Orzeszki przekładam w ściereczką kuchenną, pocieram w dłoniach i obieram z łuszczącej się skórki.
2. Podgrzewam mleko i zalewam nim orzechy lub mielę orzechy w młynku do kawy. Można tak i tak, ja wolę młynek, bo jest szybciej.
3. Do blendera wkładam orzechy z mlekiem lub zmielone orzechy z młynka, kakao i syrop klonowy. Miksuję wszystko kilka minut, aby dobrze wymieszać i lekko napowietrzyć masę nadając jej lekkości. Przekładam do słoika.
BROWNIE Z CIECIERZYCY KREMEM ORZECHOWYM Z ORZECHÓW LASKOWYCH
Składniki na formę 20–22 cm:
- 1½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)
- 1 szklanka orzechów laskowych
- ½ szklanki kakao
- ¾ szklanki cukru brązowego (część można zastąpić ksylitolem)
- niepełne ½ szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- miąższ z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
Składniki na orzechowy mus:
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ¾ szklanki masła orzechowego z orzechów laskowych
- ⅓ szklanki mleka roślinnego
1. W naczyniu blendera/malaksera z ostrzami typu S zmiel orzechy na piasek. Dodaj kolejno proszek do pieczenia, ciecierzycę, siemię lniane, cukier, olej i zmiksuj całość na gładką masę.
2. Następnie do masy dodaj kakao i ponownie wszystko zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż kakao w pełni się połączy z resztą składników. Masa nie powinna być lejąca się, ale również nie powinna być zbita, a na pewno wilgotna i miękka, do łatwego ugniecenia palcami.
3. Piekarnik nagrzej do 180°C, a do formy wyłożone papierem do pieczenia, przełóż masę na brownie. Całość wyrównaj łyżką z wierzchu.
4. Formę włóż do piekarnika i piecz przez około 25 minut, aż ciasto z wierzchu będzie przypieczone, a patyczek włożony do środka nadal wilgotny. Na finalny efekt końcowy i wilgotność ciasta ma szerokość użytej formy.
5. Jeśli lubisz ciężkie i lekko surowe brownie (nie ma tutaj żadnych niebezpiecznych składników), wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Jeżeli jednak wolisz lepiej dopieczone ciasto, formę przykryj folią i piecz jeszcze przez 10 minut.
6. Gotowe ciasto odstaw do ostudzenia.
7. Do garnka dodaj przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną, mleko roślinne, cukier oraz sól i wszystko gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka.
8. Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblenduj na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera, a następnie dodaj masło orzechowe i stopniowo dodając pozostałe mleko wciąż blenduj. Tak powstałą masę wylej na upieczone i lekko schłodzone brownie i odłóż do ponownego przestudzenia.
9. Gotowe ciasto przełóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie jest gotowe do krojenia i jedzenia. Smacznego!
ORZECHOWIEC
- 500 g mąki
- 120 g ksylitolu
- 150 g masła
- 2 jajka
- 60 g miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 600 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego
- 2 laski wanilii
- 50 g ksylitolu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50 ml wody
- 250 g masła
Masa orzechowo-miodowa:
- 250 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 100 g miodu
1. Podsmaż orzechy na maśle z miodem, odstaw do ostygnięcia.
2. Zagnieć ciasto z mąki, ksylitolu, masła, jajek, miodu, proszku do pieczenia i sody. Podziel na dwie części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Schłodzone porcje ciasta rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Blaty nakłuwamy z wierzchu widelcem.
3. Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
4. Piecz blaty w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 12-15 minut.
5. Przygotuj krem: zagotuj mleko z nasionkami wanilii i cukrem, dodaj rozrobiony budyń i żelatynę. Po ostygnięciu wymieszaj z masłem.
6. Ułóż krem na jednym cieście, dodaj warstwę z orzechów, przykryj drugim ciastem.
7. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny lub najlepiej przez noc.
CIASTECZKA ORZECHOWE
- 2 łyżki mielonych orzechów
- 300 g masła orzechowego
- 1/3 szklanki cukru pudru z ksylitolu
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 łyżki orzechów laskowych
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2. Mielone orzechy, masło orzechowe , cukier z wanilią, cukier, jajko i sól zmiksuj na jednolite ciasto.
3. Łyżką formuj kuleczki i układaj je na papierze do pieczenia, można ciasteczka rozpłaszczyć widelcem by utworzyć kratkę i ułóż orzeszki.
4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 minut.
Ciasto z orzechami
- 200 g mąki tortowej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g masła temp. pokojowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- Garść orzechów laskowych do dekoracji.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj. Stopniowo wsypuj zmielone orzechy. Dodawaj suche składniki naprzemiennie z mlekiem, kończąc suchymi. Miksuj tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wym. 10×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta polej roztopioną czekoladą i obsyp orzechami laskowymi.
TARTA ORZECHOWA
Ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Nadzienie:
- ¾ puszki mleka skondensowanego
- pół łyżeczki soli
Orzechy:
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
Wszystkie składniki do przygotowania spodu zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. (jeśli chcesz szybko zrobić ciasto, nie musisz go wkładać do lodówki). Po tym czasie wyjmij ciasto i wyłóż na dno blachy. Nakłuj spód widelcem, żeby ciasto nie urosło. Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz 20 min. w trybie termoobiegu. Mleko skondensowane wlej do garnuszka i na niedużym ogniu gotuj około 2,5 h. aż powstanie masa kajmakowa. Dodaj sól i wymieszaj. Orzechy lekko posiekaj podpraż na patelni. Gdy masa ostygnie, wsyp do niej orzechy i gotową masę wlej na spód tarty.
PRALINY ORZECHOWE
- 300g orzechów laskowych
- 200g serka mascarpone
- 200g białej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- 15 orzechów laskowych
Czekoladę roztop nad kąpielą wodną, a następnie połącz z mascarpone i kakao. Wstaw na 20 min do zamrażarki. Po tym czasie z masy uformuj kuleczki. Do każdej włóż po jednym orzechu laskowym. Gotowe pralinki obtocz w pokrojonych drobno orzechach laskowych. Deser przechowuj w lodówce.