Pytanie na Śniadanie

Ciasta i desery z orzechami

Orzechy laskowe i włoskie to niekwestionowani królowie jesieni. O tej porze roku są świeże, aromatyczne i idealnie nadają się na słodkości. Co można z nich przygotować?

KREM ORZECHOWO – CZEKOLADOWY  

  • 100 g orzechów laskowych  
  • ¼ szklanki syropu klonowego  
  • 2 czubate łyżki kakao  
  • 6-10 łyżek napoju roślinnego (np. kokosowego lub sojowego)  

1. Orzechy wsypuję na suchą patelnię i smażę kilka minut mieszając łyżką. Skórka musi się lekko przypalić. Orzeszki przekładam w ściereczką kuchenną, pocieram w dłoniach i obieram z łuszczącej się skórki.

2. Podgrzewam mleko i zalewam nim orzechy lub mielę orzechy w młynku do kawy. Można tak i tak, ja wolę młynek, bo jest szybciej.

3. Do blendera wkładam orzechy z mlekiem lub zmielone orzechy z młynka, kakao i syrop klonowy. Miksuję wszystko kilka minut, aby dobrze wymieszać i lekko napowietrzyć masę nadając jej lekkości. Przekładam do słoika. 


BROWNIE Z CIECIERZYCY KREMEM ORZECHOWYM Z ORZECHÓW LASKOWYCH  

Składniki na formę 20–22 cm:  

  • 1½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)  
  • 1 szklanka orzechów laskowych  
  • ½ szklanki kakao  
  • ¾ szklanki cukru brązowego (część można zastąpić ksylitolem)  
  • niepełne ½ szklanki oleju rzepakowego  
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • miąższ z 1 laski wanilii (opcjonalnie)  

Składniki na orzechowy mus:  

  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej  
  • 2 szklanki mleka roślinnego  
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego  
  • ½ łyżeczki soli morskiej  
  • ¾ szklanki masła orzechowego z orzechów laskowych  
  • ⅓ szklanki mleka roślinnego   

1. W naczyniu blendera/malaksera z ostrzami typu S zmiel orzechy na piasek. Dodaj kolejno proszek do pieczenia, ciecierzycę, siemię lniane, cukier, olej i zmiksuj całość na gładką masę. 

2. Następnie do masy dodaj kakao i ponownie wszystko zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż kakao w pełni się połączy z resztą składników. Masa nie powinna być lejąca się, ale również nie powinna być zbita, a na pewno wilgotna i miękka, do łatwego ugniecenia palcami. 

3. Piekarnik nagrzej do 180°C, a do formy wyłożone papierem do pieczenia, przełóż masę na brownie. Całość wyrównaj łyżką z wierzchu. 

4. Formę włóż do piekarnika i piecz przez około 25 minut, aż ciasto z wierzchu będzie przypieczone, a patyczek włożony do środka nadal wilgotny. Na finalny efekt końcowy i wilgotność ciasta ma szerokość użytej formy. 

5. Jeśli lubisz ciężkie i lekko surowe brownie (nie ma tutaj żadnych niebezpiecznych składników), wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Jeżeli jednak wolisz lepiej dopieczone ciasto, formę przykryj folią i piecz jeszcze przez 10 minut. 

6. Gotowe ciasto odstaw do ostudzenia. 

7. Do garnka dodaj przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną, mleko roślinne, cukier oraz sól i wszystko gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka. 

8. Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblenduj na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera, a następnie dodaj masło orzechowe i stopniowo dodając pozostałe mleko wciąż blenduj. Tak powstałą masę wylej na upieczone i lekko schłodzone brownie i odłóż do ponownego przestudzenia. 

9. Gotowe ciasto przełóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie jest gotowe do krojenia i jedzenia. Smacznego! 


ORZECHOWIEC  

  • 500 g mąki  
  • 120 g ksylitolu  
  • 150 g masła  
  • 2 jajka  
  • 60 g miodu  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej  

Krem:  

  • 600 ml mleka  
  • 80 g budyniu waniliowego  
  • 2 laski wanilii  
  • 50 g ksylitolu  
  • 1 łyżeczka żelatyny  
  • 50 ml wody  
  • 250 g masła  

Masa orzechowo-miodowa:  

  • 250 g orzechów włoskich  
  • 75 g masła  
  • 100 g miodu  

1. Podsmaż orzechy na maśle z miodem, odstaw do ostygnięcia.

2. Zagnieć ciasto z mąki, ksylitolu, masła, jajek, miodu, proszku do pieczenia i sody. Podziel na dwie części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Schłodzone porcje ciasta rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Blaty nakłuwamy z wierzchu widelcem. 

3. Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. 

4. Piecz blaty w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 12-15 minut. 

5. Przygotuj krem: zagotuj mleko z nasionkami wanilii i cukrem, dodaj rozrobiony budyń i żelatynę. Po ostygnięciu wymieszaj z masłem. 

6. Ułóż krem na jednym cieście, dodaj warstwę z orzechów, przykryj drugim ciastem. 

7. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny lub najlepiej przez noc. 


CIASTECZKA ORZECHOWE  

  • 2 łyżki mielonych orzechów  
  • 300 g masła orzechowego  
  • 1/3 szklanki cukru pudru z ksylitolu  
  • 1 jajko  
  • szczypta soli  
  • 4 łyżki orzechów laskowych  

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 

2. Mielone orzechy, masło orzechowe , cukier z wanilią, cukier, jajko i sól zmiksuj na jednolite ciasto. 

3. Łyżką formuj kuleczki i układaj je na papierze do pieczenia, można ciasteczka rozpłaszczyć widelcem by utworzyć kratkę i ułóż orzeszki. 

4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 minut.


Ciasto z orzechami 

  • 200 g mąki tortowej 
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych 
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek mleka 
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej 
  • Garść orzechów laskowych do dekoracji. 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj. Stopniowo wsypuj zmielone orzechy. Dodawaj suche składniki naprzemiennie z mlekiem, kończąc suchymi. Miksuj tylko do połączenia składników. 

Keksówkę o wym. 10×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta polej roztopioną czekoladą i obsyp orzechami laskowymi. 


TARTA ORZECHOWA 

Ciasto: 

  • 120 g zimnego masła 
  • 220 g mąki pszennej 
  • 40 g cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 
  • 1 żółtko 

Nadzienie: 

  • ¾ puszki mleka skondensowanego 
  • pół łyżeczki soli 

Orzechy

  • 100 g orzechów laskowych 
  • 100 g orzechów włoskich 

Wszystkie składniki do przygotowania spodu zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. (jeśli chcesz szybko zrobić ciasto, nie musisz go wkładać do lodówki). Po tym czasie wyjmij ciasto i wyłóż na dno blachy. Nakłuj spód widelcem, żeby ciasto nie urosło. Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz 20 min. w trybie termoobiegu. Mleko skondensowane wlej do garnuszka i na niedużym ogniu gotuj około 2,5 h. aż powstanie masa kajmakowa. Dodaj sól i wymieszaj. Orzechy lekko posiekaj podpraż na patelni. Gdy masa ostygnie, wsyp do niej orzechy i gotową masę wlej na spód tarty. 


PRALINY ORZECHOWE 

  • 300g orzechów laskowych 
  • 200g serka mascarpone 
  • 200g białej czekolady 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 15 orzechów laskowych 

Czekoladę roztop nad kąpielą wodną, a następnie połącz z mascarpone i kakao. Wstaw na 20 min do zamrażarki. Po tym czasie z masy uformuj kuleczki. Do każdej włóż po jednym orzechu laskowym. Gotowe pralinki obtocz w pokrojonych drobno orzechach laskowych. Deser przechowuj w lodówce. 

Więcej na ten temat