Hash Browns z jajkiem sadzonym i chipsami z bekonu
- ziemniak - 3 szt.
- masło klarowane - 3 łyżki
- olej - 2 łyżki
- papryka mielona ostra - 1 szczypta
- pieprz czarny - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
Do podania:
- boczek wędzony w plastrach - 60 g
- jajko - 2 szt.
- masło - 1 łyżka
- szczypiorek - 2 łyżki
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy zimną wodą, mieszamy, odcedzamy na sicie i płuczemy raz jeszcze pod bieżącą wodą.
Usuwamy w ten sposób nadmiar skrobi. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i rozkładamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor. Smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na osobnej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupki. Boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy Ziemniaki przekładamy na talerz razem z jajkami sadzonymi. Dodajemy plastry boczku. Całość oprószamy szczypiorkiem.