Pytanie na Śniadanie

Niedzielne śniadanie od Braci Budnik

Hash Browns z jajkiem sadzonym i chipsami z bekonu

  • ziemniak - 3 szt. 
  • masło klarowane - 3 łyżki 
  • olej - 2 łyżki 
  • papryka mielona ostra - 1 szczypta 
  • pieprz czarny - 1 szczypta 
  • sól - 1 szczypta 

Do podania: 

  • boczek wędzony w plastrach - 60 g 
  • jajko - 2 szt. 
  • masło - 1 łyżka 
  • szczypiorek - 2 łyżki 

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy zimną wodą, mieszamy, odcedzamy na sicie i płuczemy raz jeszcze pod bieżącą wodą.

Usuwamy w ten sposób nadmiar skrobi. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i rozkładamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor. Smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na osobnej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupki. Boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy Ziemniaki przekładamy na talerz razem z jajkami sadzonymi. Dodajemy plastry boczku. Całość oprószamy szczypiorkiem.

Więcej na ten temat