Składniki na Ciasto:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 60 g cukru brązowego
- 50 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g kakao
Składniki na krem:
- Serek śmietankowy lub mascarpone 150 g
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g Śmietanki 30%
W misce miksujemy jajka i cukier na puszystą jasną masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut w małej obręczy do ciasta (maks 12 cm).
Studzimy ciasto i kroimy na 3 warstwy.
Ubijamy ser śmietankowy/mascarpone ze śmietaną i cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy, Miksujemy aż powstanie gęsty krem.
Biszkopt możemy nasączyć sokiem lub kawą. Przekładamy każdą warstwę kremem.
Dekorujemy według własnego uznania, owocami, czekoladkami lub innymi ulubionymi dodatkami.