Podpłomyki z patelni faszerowane kurczakiem, pieczarkami i tartym serem
Podpłomyki:
- 1 szklanka wrzątku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 50 g suszonych grzybów (grzyby zalać wrzątkiem na 2-3 godziny lub zagotować)
- 200 g sera mozzarella w wiórkach
- 3 duże cebule
- 6 łyżek oleju do smażenia
- przyprawy do smaku (0,5 łyżeczki soli, pieprz wg uznania, czosnek niedźwiedzi)
Podpłomyki - w naczyniu połączyć mąkę z solą i dolewając gorącą wodę mieszać łyżką - dokładnie połączyć składniki. Ciasto odłożyć na 30 minut pod przykryciem. Wystudzone ciasto rozwałkować cienko, napełnić farszem i uprażyć na suchej patelni na złoto z obu stron.
Farsz - Pieczarki myjemy nie obieramy kroimy wg uznania: w kostkę, plasterki lub utrzeć na tarce.
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem na 2-3 h lub gotujemy przez 15 minut następnie kroimy w drobną kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju dodajemy pieczarki podsmażamy około 20 minut bez przykrycia by woda z pieczarek całkowicie odparowała następnie przekładamy do miski.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju dodajemy cebulkę smażymy około 10 minut następnie dodajemy do cebulki suszone grzyby smażymy jeszcze 5 minut usmażone przekładamy do miski z pieczarkami czekamy aż farsz wystygnie.
Do przestudzonego farszu dodajemy ser mozzarella, sól, przyprawy pieprz, czosnek niedźwiedzi lub inne ulubione przyprawy.
Bułeczki parowane z farszem z boczku z dressingiem z dymki i papryki
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
Nadzienie:
- 500g boczku bez skóry
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 2 listki laurowe
- Po 1 łyżeczce – papryki słodkiej, papryki ostrej, czosnku, rozmarynu
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki miodu
Dressing:
- 1 pęczek dymki
- 1 czerwona i 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- Olej, ocet, sos chilli do smaku
Mięso – zamarynować z przyprawami i umieścić w naczyniu do zapiekania. Dodać sok jabłkowy, miód i sos sojowy. Podlać 1 szklanką wody (jeśli potrzeba) i upiec ze średnim dodatkiem pary ok 90 minut. Miękkie mięso poszarpać widelcem a powstały sos wyredukować i połączyć z mięsem. Całość schłodzić. Wykorzystać do nadziewania bułek.
Dressing – warzywa drobno posiekać, połączyć z sosem chilli, olejem i octem.
Bułeczki
Rozczyn: w rondelku wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-20minut.
Do dużej miski przesiać mąkę, wbić jajka, dodać wyrośnięte drożdże i wlać roztopione masło. Zagnieść ciasto w elastyczną kulkę. Odstawić do wyrośnięcia do piekarnik na 40 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, wypełnić nadzieniem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20minut do wyrośnięcia.
Gotowe uparować w piekarniku ok 20 minut 90C.
Czerwona cebula faszerowana siekaną wątróbką oraz marynowana cebulka
- 8 dużych czerwonych cebul
- 300g wątróbek drobiowych
- Garść siekanej natki pietruszki
- 80 g kaszy gryczanej, prażonej
- 150 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała dynia
- 1 łyżka masła
- Ziele, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, chilli do smaku
Cebulę wydrążyć i lekko podpiec w piekarniku – 180 C 15 minut.
Wydrążone kawałki cebuli drobno posiekać. Kaszę ugotować na sypko i wystudzić.
Pieczarki zetrzeć na tarce, czosnek rozgnieść i posiekać, wątróbki oczyścić i pokroić drobno.
Na patelni zrumienić kawałki wątróbki, dodać posiekane dodatki i dusić krótko. Połączyć z ugotowaną kaszą, siekaną natką i finalnie doprawić. Wypełnić cebule i upiec w 180 C ok 25 minut.
Część drobno posiekanej cebuli połączyć z miodem, siekaną natką, octem jabłkowym i chilli. Lekko podgrzać i odstawić. Polać gotową faszerowaną cebulę.
Dynie pokroić w cząstki, podsmażyć i podlać wodą – ugotować do miękkości. Zmiksować z zimnym masłem i doprawić do smaku. Podać do cebuli.