Pytanie na Śniadanie

Farsze i nadzienia od Tomka Królikowskiego cz.1

Podpłomyki z patelni faszerowane kurczakiem, pieczarkami i tartym serem 

Podpłomyki:

  • 1 szklanka wrzątku 
  • 2 szklanki mąki pszennej  
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli 

Farsz:

  • 1 kg pieczarek 
  • 50 g suszonych grzybów (grzyby zalać wrzątkiem na 2-3 godziny lub zagotować) 
  • 200 g sera mozzarella w wiórkach 
  • 3 duże cebule 
  • 6 łyżek oleju do smażenia 
  • przyprawy do smaku (0,5 łyżeczki soli, pieprz wg uznania, czosnek niedźwiedzi) 

Podpłomyki - w naczyniu połączyć mąkę z solą i dolewając gorącą wodę mieszać łyżką - dokładnie połączyć składniki. Ciasto odłożyć na 30 minut pod przykryciem. Wystudzone ciasto rozwałkować cienko, napełnić farszem i uprażyć na suchej patelni na złoto z obu stron. 

Farsz - Pieczarki myjemy nie obieramy kroimy wg uznania: w kostkę, plasterki lub utrzeć na tarce.

Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem na 2-3 h lub gotujemy przez 15 minut następnie kroimy w drobną kostkę. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju dodajemy pieczarki podsmażamy około 20 minut bez przykrycia by woda z pieczarek całkowicie odparowała następnie przekładamy do miski.

Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju dodajemy cebulkę smażymy około 10 minut następnie dodajemy do cebulki suszone grzyby smażymy jeszcze 5 minut usmażone przekładamy do miski z pieczarkami czekamy aż farsz wystygnie.

Do przestudzonego farszu dodajemy ser mozzarella, sól, przyprawy pieprz, czosnek niedźwiedzi lub inne ulubione przyprawy.


Bułeczki parowane z farszem z boczku z dressingiem z dymki i papryki 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 40 g drożdży 
  • 250 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki roztopionego masła 

Nadzienie:

  • 500g boczku bez skóry 
  • 2 cebule 
  • 1 główka czosnku 
  • 2 listki laurowe 
  • Po 1 łyżeczce – papryki słodkiej, papryki ostrej, czosnku, rozmarynu 
  • Kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 2 szklanki soku jabłkowego 
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 2-3 łyżki miodu 

Dressing:

  • 1 pęczek dymki 
  • 1 czerwona i 1 zielona papryka 
  • 1 czerwona cebula 
  • Olej, ocet, sos chilli do smaku 

Mięso – zamarynować z przyprawami i umieścić w naczyniu do zapiekania. Dodać sok jabłkowy, miód i sos sojowy. Podlać 1 szklanką wody (jeśli potrzeba) i upiec ze średnim dodatkiem pary ok 90 minut. Miękkie mięso poszarpać widelcem a powstały sos wyredukować i połączyć z mięsem. Całość schłodzić. Wykorzystać do nadziewania bułek. 

Dressing – warzywa drobno posiekać, połączyć z sosem chilli, olejem i octem.

Bułeczki  

Rozczyn: w rondelku wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-20minut. 

Do dużej miski przesiać mąkę, wbić jajka, dodać wyrośnięte drożdże i wlać roztopione masło. Zagnieść ciasto w elastyczną kulkę. Odstawić do wyrośnięcia do piekarnik na 40 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, wypełnić nadzieniem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20minut do wyrośnięcia. 

Gotowe uparować w piekarniku ok 20 minut 90C.


Czerwona cebula faszerowana siekaną wątróbką oraz marynowana cebulka 

  • 8 dużych czerwonych cebul 
  • 300g wątróbek drobiowych 
  • Garść siekanej natki pietruszki 
  • 80 g kaszy gryczanej, prażonej 
  • 150 g pieczarek, przekrojonych na pół 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 mała dynia  
  • 1 łyżka masła 
  • Ziele, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, chilli do smaku 

Cebulę wydrążyć i lekko podpiec w piekarniku – 180 C 15 minut. 

Wydrążone kawałki cebuli drobno posiekać. Kaszę ugotować na sypko i wystudzić. 

Pieczarki zetrzeć na tarce, czosnek rozgnieść i posiekać, wątróbki oczyścić i pokroić drobno. 

Na patelni zrumienić kawałki wątróbki, dodać posiekane dodatki i dusić krótko. Połączyć z ugotowaną kaszą, siekaną natką i finalnie doprawić. Wypełnić cebule i upiec w 180 C ok 25 minut.

Część drobno posiekanej cebuli połączyć z miodem, siekaną natką, octem jabłkowym i chilli. Lekko podgrzać i odstawić. Polać gotową faszerowaną cebulę. 

Dynie pokroić w cząstki, podsmażyć i podlać wodą – ugotować do miękkości. Zmiksować z zimnym masłem i doprawić do smaku. Podać do cebuli.

Więcej na ten temat