Klopsiki twarogowe z kaszą podane z sałatką warzywną z jogurtem
- 300 g półtłustego twarogu
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
- 1 ser solankowy
- 300ml jogurtu
- 1 łyżka masła
- 100g ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- garść siekanych ziół (natka, koperek)
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 250g pomidorków koktajlowych
- Garść świeżych ziół – mięta, natka,
- Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Twaróg połamać. Kaszę ugotować i wystudzić. Połamany twaróg, kaszę, siekane zioła, przyprawy i jaja połączyć w naczyniu – uformować plastyczne ciasto. Z masy przygotować kotleciki niewielkich rozmiarów. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na maśle klarowanym na złocisty kolor.
Sałatka – Brokuł umyć i podzielić na floretki, ser solankowy pokroić w kostkę, pomidory podzielić na połówki. Brokuły krótko (ok. 2 minuty) obgotować w lekko osolonej wodzie i wystudzić w lodowatej.
Warzywa połączyć w misce z siekanymi ziołami, jogurtem oraz finalnie doprawić do smaku.
Naleśniki nadziewane gęstym sosem serowym
Składniki dla 4 osób
Sos serowy:
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
- 100g masła
- 300ml mleka
- 400g ulubionych tartych serów
- 100g maki
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka wędzona do smaku
- 3 cebule
Naleśniki:
- ½ szkl mleka
- 2 jaja
- 1 szkl mąki pszennej
- ½ szkl wody gazowanej Szczypta soli
- 3-4 łyżki masła klarowanego do smażenia
Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i odstawić na ok 15 minut.
Z ciasta usmażyć ok 8 naleśników.
Na osobnej patelni podsmażyć drobno posiekana cebulę i połączyć z gotowym gęstym sosem serowym.
Sos – w rondlu roztopić masło i zasmażyć z mąką. Rozprowadzić podgrzanym mlekiem. Gotować wolno kilka minut. Do gotowego sosu dodać tarty ser, wymieszać i schłodzić
Sos serowy mocno stężeje co ułatwi nadziewanie naleśników.
Naleśniki rolować z sosem i układa w naczyniu do zapiekania. Zrumienić ok 10 minut pod grillem.
Serowo - ziemniaczane kotlety z gniecionymi warzywami korzeniowymi z jogurtem
- 300g sera żółtego (lub ulubionych mieszanych) pokrojone w drobną kostkę lub tarte
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki jogurtu
- 1kg ugotowanych ziemniaków przetartych przez praskę
- 2 jaja
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Sól, pieprz do smaku
- 30g siekanego szczypiorku
- Bułka tarta i jaja do panierowania
- 1 duży pęczek włoszczyzny
- 2 bataty
Sery pokroić drobno lub zetrzeć na tarce i doprawić solą i papryką.
W naczyniu połączyć ugotowane ziemniaki, skrobię, siekany szczypiorek, jaja, sól i pieprz.
Gotowa masę schłodzić. Następnie kulkę wielkości piłki tenisowej rozpłaszczyć na dłoni, wypełnić rozdrobnionym serem i umiejętnie zamknąć masę. Całość opanierować w rozmąconym jaju i bułce. Smażyć z obu stron na złoto.
Warzywa obrać, pokroić w mniejsze cząstki i zalać zimna wodą. Ugotować do miękkości. Utłuc z masłem, jogurtem solą i pieprzem.