Pytanie na Śniadanie

Kuchnia studencka na każdą kieszeń cz.1

Klopsiki twarogowe z kaszą podane z sałatką warzywną z jogurtem 

  • 300 g półtłustego twarogu 
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia 
  • 1 ser solankowy 
  • 300ml jogurtu 
  • 1 łyżka masła 
  • 100g ugotowanej kaszy gryczanej 
  • 2 jajka 
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • szczypta soli 
  • garść siekanych ziół (natka, koperek) 
  • bułka tarta do obtoczenia 
  • 1 brokuł 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 250g pomidorków koktajlowych 
  • Garść świeżych ziół – mięta, natka,  
  • Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku 

Twaróg połamać. Kaszę ugotować i wystudzić. Połamany twaróg, kaszę, siekane zioła, przyprawy i jaja połączyć w naczyniu – uformować plastyczne ciasto. Z masy przygotować kotleciki niewielkich rozmiarów. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na maśle klarowanym na złocisty kolor. 

Sałatka – Brokuł umyć i podzielić na floretki, ser solankowy pokroić w kostkę, pomidory podzielić na połówki. Brokuły krótko (ok. 2 minuty) obgotować w lekko osolonej wodzie i wystudzić w lodowatej. 

Warzywa połączyć w misce z siekanymi ziołami, jogurtem oraz finalnie doprawić do smaku.


Naleśniki nadziewane gęstym sosem serowym

Składniki dla 4 osób

Sos serowy:

  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia  
  • 100g masła 
  • 300ml mleka 
  • 400g ulubionych tartych serów  
  • 100g maki 
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka wędzona do smaku 
  • 3 cebule 

Naleśniki:

  • ½ szkl mleka 
  • 2 jaja 
  • 1 szkl mąki pszennej 
  • ½ szkl wody gazowanej Szczypta soli 
  • 3-4 łyżki masła klarowanego do smażenia 

Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i odstawić na ok 15 minut. 

Z ciasta usmażyć ok 8 naleśników. 

Na osobnej patelni podsmażyć drobno posiekana cebulę i połączyć z gotowym gęstym sosem serowym.

Sos – w rondlu roztopić masło i zasmażyć z mąką. Rozprowadzić podgrzanym mlekiem. Gotować wolno kilka minut. Do gotowego sosu dodać tarty ser, wymieszać i schłodzić 

Sos serowy mocno stężeje co ułatwi nadziewanie naleśników. 

Naleśniki rolować z sosem i układa w naczyniu do zapiekania. Zrumienić ok 10 minut pod grillem.


Serowo - ziemniaczane kotlety z gniecionymi warzywami korzeniowymi z jogurtem 

  • 300g sera żółtego (lub ulubionych mieszanych) pokrojone w drobną kostkę lub tarte 
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia 
  • 2 łyżki masła 
  • 2-3 łyżki jogurtu 
  • 1kg ugotowanych ziemniaków przetartych przez praskę 
  • 2 jaja 
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 30g siekanego szczypiorku 
  • Bułka tarta i jaja do panierowania 
  • 1 duży pęczek włoszczyzny 
  • 2 bataty 

Sery pokroić drobno lub zetrzeć na tarce i doprawić solą i papryką.

W naczyniu połączyć ugotowane ziemniaki, skrobię, siekany szczypiorek, jaja, sól i pieprz. 

Gotowa masę schłodzić. Następnie kulkę wielkości piłki tenisowej rozpłaszczyć na dłoni, wypełnić rozdrobnionym serem i umiejętnie zamknąć masę. Całość opanierować w rozmąconym jaju i bułce. Smażyć z obu stron na złoto.

Warzywa obrać, pokroić w mniejsze cząstki i zalać zimna wodą. Ugotować do miękkości. Utłuc z masłem, jogurtem solą i pieprzem. 


Więcej na ten temat