Śniadanie Drożdżówki z serem
Zaczyn z drożdży:
30g świeżych drożdży
165ml ciepłego mleka (30°C)
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
350g mąki pszennej
1 jajko
50g roztopionego wystudzonego masła
szczypta soli
wyrośnięty zaczyn
Twaróg:
350g sera białego (tłusty lub półtłusty)
2 żółtka cukier wanilinowy
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na chwile aż drożdże ruszą. Przesiać mąkę, dodać jedno jajko, szczyptę soli i zaczyn. Wyrobić ok 5 minut dodając roztopione i wystudzone masło. Odłożyć do wyrośnięcia, aby zdwoiło objętość. Nadzienie serowe: W misce połączyć ser, żółtko, cukier wanilinowy i zwykły. Składanie: Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować prostokąt grubości ok 1 cm, rozsmarować ser i zwinąć boki do siebie. Wyciąć paski szerokości kilku cm, skręcić i umieścić na blaszce z pergaminem. Drożdżówki powinny lekko podrosnąć i należy je posmarować rozmąconym jajem i upiec w 180 C z małą parą – 25 minut. Wykończyć lukrem lub cukrem pudrem.
Góralska zupa serowa z grzankami ziołowymi
300g sera górskiego
100ml śmietanki 30%
1-1,5 litra bulionu drobiowego
1 marchew
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
50 ml śmietany 18%
szczypiorek
papryka słodka
pieprz
sól
kilka kromek dobrego chleba
2 łyżki mieszanych ziół – natka, tymianek, koperek
Kilka łyżek oleju
2 siekane ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieramy. Marchew kroimy w plasterki, cebulę i ziemniaka w kostkę. Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości. Dodajemy tarty ser. gotujemy jeszcze moment i blendujemy zupę. Doprawiamy do smaku przyprawami i śmietaną. Grzanki – pieczywo pokroić w cząstki, połączyć z olejem, ziołami i przyprawami. Dokładnie połączyć grzanki z przyprawami i wysypać warstwę na tacę z pergaminem. Upiec w 180 C ok 10 minut
Kiełbaski zapiekane z ziołowym pure ziemniaczanym i sosem cebulowym -
Składniki
Własna kiełbasa
500g mieszanego mięsa wieprzowego (łopatka, podgardle, boczek)
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka papryki
1 łyżka mielonego czosnku
Ok 100ml wody
Sól, pieprz do smaku
Sos cebulowy
500g cebuli
\3 zabki czosnku
2 łyżki cukru
1 łyżka ulubionych ziół – rozmaryn, tymianek, majeranek
250ml śmietanki 30 %
3 kg ziemniaków
Ok 250ml mleka
3 łyżki masła
2 łyżki natki pietruszki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania Mielone mięso dokładnie wymasować z przyprawami i wodą. DO momentu aż powstanie kleisa masa. Masę przełożyć do worka dekoracyjnego i wycisnąć na przygotowane puree ziemniaczane w naczyniu do zapiekania i zapiec w piekarniku ok 20 minut w 180 C Sos cebulowy – cebule posiekać w drobną kostkę, czosnek posiekać. W rondlu skarmelizować cukier, dodać do niego cebule i czosnek – mieszając dodać zioła. Dusić, aż cebula zmięknie, uzupełnić śmietanką i wolno gotować 10 minut az sos zgęstnieje. Finalnie doprawić do smaku Ziemniaki ugotować i ugnieść z ziołami, masłem i gorącym mlekiem. Pure doprawić do smaku przełożyć do naczynia do zapiekania. Na pure wycisnąć kiełbaskę i zapiec 180 C przez 20 minut.
Sztuka mięsa w rosole z ziołowymi kluskami i szpinakiem
1-1,5 kg rozbratla
3 cebule
3 marchewki
1 główka białej kapusty
1/2 dużego selera
1 por
sól, pieprz
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
Kluski
2 jaja
1 łyżeczka ziół
3-4 łyżki mąki
Garść liściastego szpinaku
Przygotowanie Rozbratel oczyścić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Warzywa umyć i pokroić w słupki lub plasterki. Mięso, jarzyny i przyprawy włożyć do garnka, po czym zalać zimną wodą. Dołożyć przekrojoną na pół i opaloną nad ogniem lub na patelni cebulę. Całość gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 3 godzin, aż mięso zmięknie. Rosół powinien być aromatyczny i klarowny. Na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Kluski – jaja połączyć z ziołami i mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę wlewać cienkim strumieniem do lekko osolonego wrzątku i gotować do momentu, kiedy wypłyną. Podać z rosołem i duszonym szpinakiem