Pytanie na Śniadanie

Kiełbaski z ziołowym puree i sosem cebulowym

Śniadanie Drożdżówki z serem

Zaczyn z drożdży:

30g świeżych drożdży

165ml ciepłego mleka (30°C)

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki pszennej


Ciasto:

350g mąki pszennej

1 jajko

50g roztopionego wystudzonego masła

szczypta soli

wyrośnięty zaczyn

Twaróg:

350g sera białego (tłusty lub półtłusty)

2 żółtka cukier wanilinowy

1 łyżka cukru

Sposób przygotowania Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na chwile aż drożdże ruszą. Przesiać mąkę, dodać jedno jajko, szczyptę soli i zaczyn. Wyrobić ok 5 minut dodając roztopione i wystudzone masło. Odłożyć do wyrośnięcia, aby zdwoiło objętość. Nadzienie serowe: W misce połączyć ser, żółtko, cukier wanilinowy i zwykły. Składanie: Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować prostokąt grubości ok 1 cm, rozsmarować ser i zwinąć boki do siebie. Wyciąć paski szerokości kilku cm, skręcić i umieścić na blaszce z pergaminem. Drożdżówki powinny lekko podrosnąć i należy je posmarować rozmąconym jajem i upiec w 180 C z małą parą – 25 minut. Wykończyć lukrem lub cukrem pudrem.

Góralska zupa serowa z grzankami ziołowymi

300g sera górskiego

100ml śmietanki 30%

1-1,5 litra bulionu drobiowego

1 marchew

2 duże ziemniaki

1 duża cebula

50 ml śmietany 18%

szczypiorek

papryka słodka

pieprz

sól

kilka kromek dobrego chleba

2 łyżki mieszanych ziół – natka, tymianek, koperek

Kilka łyżek oleju

2 siekane ząbki czosnku

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieramy. Marchew kroimy w plasterki, cebulę i ziemniaka w kostkę. Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości. Dodajemy tarty ser. gotujemy jeszcze moment i blendujemy zupę. Doprawiamy do smaku przyprawami i śmietaną. Grzanki – pieczywo pokroić w cząstki, połączyć z olejem, ziołami i przyprawami. Dokładnie połączyć grzanki z przyprawami i wysypać warstwę na tacę z pergaminem. Upiec w 180 C ok 10 minut

Kiełbaski zapiekane z ziołowym pure ziemniaczanym i sosem cebulowym -

Składniki

Własna kiełbasa

500g mieszanego mięsa wieprzowego (łopatka, podgardle, boczek)

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżka papryki

1 łyżka mielonego czosnku

Ok 100ml wody

Sól, pieprz do smaku

Sos cebulowy

500g cebuli

\3 zabki czosnku

2 łyżki cukru

1 łyżka ulubionych ziół – rozmaryn, tymianek, majeranek

250ml śmietanki 30 %

3 kg ziemniaków

Ok 250ml mleka

3 łyżki masła

2 łyżki natki pietruszki

Sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania Mielone mięso dokładnie wymasować z przyprawami i wodą. DO momentu aż powstanie kleisa masa. Masę przełożyć do worka dekoracyjnego i wycisnąć na przygotowane puree ziemniaczane w naczyniu do zapiekania i zapiec w piekarniku ok 20 minut w 180 C Sos cebulowy – cebule posiekać w drobną kostkę, czosnek posiekać. W rondlu skarmelizować cukier, dodać do niego cebule i czosnek – mieszając dodać zioła. Dusić, aż cebula zmięknie, uzupełnić śmietanką i wolno gotować 10 minut az sos zgęstnieje. Finalnie doprawić do smaku Ziemniaki ugotować i ugnieść z ziołami, masłem i gorącym mlekiem. Pure doprawić do smaku przełożyć do naczynia do zapiekania. Na pure wycisnąć kiełbaskę i zapiec 180 C przez 20 minut.


Sztuka mięsa w rosole z ziołowymi kluskami i szpinakiem

1-1,5 kg rozbratla

3 cebule

3 marchewki

1 główka białej kapusty

1/2 dużego selera

1 por

sól, pieprz

2-3 ziarenka ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

Kluski

2 jaja

1 łyżeczka ziół

3-4 łyżki mąki

Garść liściastego szpinaku


Przygotowanie Rozbratel oczyścić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Warzywa umyć i pokroić w słupki lub plasterki. Mięso, jarzyny i przyprawy włożyć do garnka, po czym zalać zimną wodą. Dołożyć przekrojoną na pół i opaloną nad ogniem lub na patelni cebulę. Całość gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 3 godzin, aż mięso zmięknie. Rosół powinien być aromatyczny i klarowny. Na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Kluski – jaja połączyć z ziołami i mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę wlewać cienkim strumieniem do lekko osolonego wrzątku i gotować do momentu, kiedy wypłyną. Podać z rosołem i duszonym szpinakiem

Więcej na ten temat