Dziś podamy Wam na tacy (a raczej na talerzach;)) gotowe pomysły na wykorzystanie kaszy w taki sposób, aby bez problemu i bez marudzenia jadły ją także dzieci! Bo to właśnie w diecie dzieci kasza powinna pojawiać się znacznie częściej. Zdaniem niektórych rodziców ich dzieci nie lubią kaszy - wolą ziemniaki, frytki, ryż, makaron...Czy rzeczywiście tak jest? Czy raczej to my, dorośli, przez swoje doświadczenia i uprzedzenia przekazujemy niechęć do kaszy najmłodszym, nie oferując im posiłków z jej wykorzystaniem? O tym, dlaczego warto zachęcać dzieci przedszkolne i szkolne, aby jadły kasze o różnych porach dnia, oraz jakie przynosi to korzyści.
Pęczotto w pomidorach z mozzarellą
Składniki na 4 osoby:
- 200 g kaszy pęczak,
- ok. 500 ml przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- oregano, bazylia – zioła suszone,
- 1 kulka mozzarelli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, świeżo mielony pieprz
Kaszę pęczak przepłucz w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą (dwa razy więcej wody niż kaszy) i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsącz na sitku i odstaw. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku a pod koniec wsyp suszone zioła. Następnie dodaj na patelnię podgotowaną kaszę. Pęczotto gotuj jak risotto, podlewając partiami przecieru pomidorowego, do momentu, aż kasza będzie miękka. Podawaj z rwanym serem mozzarella. Gotowe
Kasza gryczana z indykiem w ziołach i warzywami korzeniowymi z piekarnika
Składniki na 4 osoby:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 500g piersi z indyka,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 mały seler
Kaszę gryczaną przepłucz w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą (dwa razy więcej wody niż kaszy) i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Zakryj, wyłącz ogień i daj się wchłonąć całej wodzie. Indyka wyporcjuj, skrop olejem, dopraw majerankiem i uduś pod przykryciem na patelni przykrytej pokrywką. Obierz warzywa, pokrój w paski, skrop olejem i upiecz w piekarniku. Pokrój natkę. Podawaj kaszę z indykiem i warzywami, całość posyp natką. Gotowe
Czekoladowe ciasto gryczane z owocami jagodowymi
Składniki na 4 osoby:
- filiżanka owoców jagodowych (porzeczki, jeżyny, borówki itp.),
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej (suchej),
- 4 jajka,
- 50 g ksylitolu,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- 150 g masła min. 82%,
- 100 g gorzkiej czekolady 70%,
- 2 łyżki kakao,
- 150 g mąki orkiszowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli
Kaszę gryczaną ugotuj, po ostygnięciu zblenduj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masło rozpuść w garnku, dodaj połamaną na kostki czekoladę i wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, pod koniec dodaj pastę waniliową. Następnie do masy stopniowo wlej wystudzone masło z czekoladą, cały czas miksując. Kolejno, partiami, wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, cały czas miksując. Na koniec dodaj zblendowaną kaszę i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelej do formy wysłanej papierem do pieczenia, na wierzch wykładając owoce. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut (po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia). Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia. Gotowe