Pytanie na Śniadanie

Niebanalne pomysł na dania i desery z kaszą cz.1

Dziś podamy Wam na tacy (a raczej na talerzach;)) gotowe pomysły na wykorzystanie kaszy w taki sposób, aby bez problemu i bez marudzenia jadły ją także dzieci! Bo to właśnie w diecie dzieci kasza powinna pojawiać się znacznie częściej. Zdaniem niektórych rodziców ich dzieci nie lubią kaszy - wolą ziemniaki, frytki, ryż, makaron...Czy rzeczywiście tak jest? Czy raczej to my, dorośli, przez swoje doświadczenia i uprzedzenia przekazujemy niechęć do kaszy najmłodszym, nie oferując im posiłków z jej wykorzystaniem? O tym, dlaczego warto zachęcać dzieci przedszkolne i szkolne, aby jadły kasze o różnych porach dnia, oraz jakie przynosi to korzyści.

Pęczotto w pomidorach z mozzarellą  

Składniki na 4 osoby: 

  • 200 g kaszy pęczak, 
  • ok. 500 ml przecieru pomidorowego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • oregano, bazylia – zioła suszone, 
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • sól, świeżo mielony pieprz  

Kaszę pęczak przepłucz w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą (dwa razy więcej wody niż kaszy) i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsącz na sitku i odstaw. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku a pod koniec wsyp suszone zioła. Następnie dodaj na patelnię podgotowaną kaszę. Pęczotto gotuj jak risotto, podlewając partiami przecieru pomidorowego, do momentu, aż kasza będzie miękka. Podawaj z rwanym serem mozzarella. Gotowe 


Kasza gryczana z indykiem w ziołach i warzywami korzeniowymi z piekarnika 

Składniki na 4 osoby: 

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 500g piersi z indyka, 
  • 1 łyżka suszonego majeranku, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1 mały seler 

Kaszę gryczaną przepłucz w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą (dwa razy więcej wody niż kaszy) i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Zakryj, wyłącz ogień i daj się wchłonąć całej wodzie. Indyka wyporcjuj, skrop olejem, dopraw majerankiem i uduś pod przykryciem na patelni przykrytej pokrywką. Obierz warzywa, pokrój w paski, skrop olejem i upiecz w piekarniku. Pokrój natkę. Podawaj kaszę z indykiem i warzywami, całość posyp natką. Gotowe 


Czekoladowe ciasto gryczane z owocami jagodowymi 

Składniki na 4 osoby: 

  • filiżanka owoców jagodowych (porzeczki, jeżyny, borówki itp.), 
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej (suchej), 
  • 4 jajka, 
  • 50 g ksylitolu, 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej, 
  • 150 g masła min. 82%, 
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 150 g mąki orkiszowej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 szczypta soli 

Kaszę gryczaną ugotuj, po ostygnięciu zblenduj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masło rozpuść w garnku, dodaj połamaną na kostki czekoladę i wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, pod koniec dodaj pastę waniliową. Następnie do masy stopniowo wlej wystudzone masło z czekoladą, cały czas miksując. Kolejno, partiami, wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, cały czas miksując. Na koniec dodaj zblendowaną kaszę i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelej do formy wysłanej papierem do pieczenia, na wierzch wykładając owoce. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut (po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia). Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia. Gotowe

Więcej na ten temat