Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - jaglana zapiekanka z owocami

Jaglana zapiekanka z owocami 

Składniki na 4 osoby: 

  • 120 g kaszy jaglanej, 
  • 250-300 ml mleka 2%, 
  • 2 łyżeczki ksylitolu, 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych, 
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej, 
  • 1 jajko, 
  • masło do natłuszczenia naczynia, 
  • do podania: owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki, jeżyny)  

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Kaszę ugotuj na mleku. W trakcie gotowania dodaj ksylitol, wiórki i pastę waniliową. Ugotowaną kaszę odstaw do ostygnięcia, następnie dodaj roztrzepane jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i przełóż do niego kaszę. Wierzch posyp owocami. Zapiekaj około 20-25 minut. Gotowe 

Więcej na ten temat