Dolny Śląsk
Słynne pierogi z Chąstawy z ziemniakami, twarogiem i wędzona kiełbasą
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 żółtka
- ⅓ kostki margaryny
- szczypta soli
- woda + mleko (pół na pół, ile zabierze mąka)
Farsz:
- 2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 kg białego sera
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 2 cebule
- sól
- pieprz: czarny i ziołowy
Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ugotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szklimy. Mieszamy z ciepłymi ziemniakami oraz serem. Przyprawiamy do smaku solą i dwoma rodzajami pieprzu. Ciasto wałkujemy, szklanką wycinamy krążki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 5–6 minut od momentu wypłynięcia, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi podajemy ze skwarkami z kiełbasy i przyrumienioną cebulą.
Lubelszczyzna:
Cebularz Lubelski z szynką
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -240 g
- jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
- pół szklanki wody wymieszanej z mlekiem (pół na pół)
- po płaskiej łyżeczce soli i cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
Składniki na wkład cebulowy:
- 2 średnie cebule (około 250 g)
- 3 łyżki oleju np. rzepakowy
- 200g Szynki Sołtysówki
Sos:
- 100ml jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżki majonezu
- Ząbek czosnku
- Pęczek koperku
Składniki na ciasto umieść w misce. Mieszanka mleka z wodą mogą być ciepłe, zaś masło miękkie lub roztopione i przestudzone. Zagnieć ciasto. Powinna powstać zwarta, elastyczna kula. Ciasto zostaw w misce. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. W tym czasie obierz cebule i pokrój je w piórka, szynkę pokrój w paski. Podsmażaj wszystko na oleju, na średniej mocy palnika nawet do 30 minut. Co jakiś czas mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Nie dolewaj więcej oleju. Odstaw patelnię na bok do wystudzenia cebuli.
Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Dłońmi rozwałkuj na sznurek. Podziel na 5 równych kawałków. Z każdego uformuj kule i lekko rozciągnij ją na kształt gniazda do średnicy około 10 cm. Po środku powstanie wgłębienie. Umieść w nim łyżkę podsmażonej cebuli z szynką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj olejem. Układaj bułeczki w odstępach minimum 3 cm z każdej strony. Ponownie przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Blaszkę z bułkami umieść na środkowej półce w piekarniku z opcją grzania góra/dół. Cebularze bez maku Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można je wyjąć z pieca od razu po upieczeniu. Z wymienionych składników sporządź sos i podawaj z cebularzem