Ile Flottante – pływająca wyspa w mlecznej zupie waniliowej
- 4 Jajka
- 250ml mleko
- laska wanilii
- ekstrakt waniliowy
- cukier
- cukier puder
- skrobia kukurydziana
Mleko wlać do dość szerokiego garnka i podgrzać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Z białek, za pomocą łyżki, kłaść 2 okrągłe porcje na gorące mleko. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć pianki i odłożyć na bok. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać ziarenka wyskrobane z wanilii oraz skrobię kukurydzianą i wymieszać. Cały czas mieszając, wlać gorące mleko. Następnie masę przelać z powrotem do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować przez kilka minut, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, lecz nie dopuścić do jej gwałtownego gotowania się. Sos waniliowy rozlać do dwóch talerzy lub szerokich i płytkich miseczek. Na wierzchu ułożyć po jednej „wyspie” z pianek. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem udekorować karmelem.
Zapiekanka twarogowa z makaronem i domowym pasztetem drobiowym
- Twaróg półtłusty 250 g
- 200g Makaron
- 150g Twarogu
- 100ml Śmietana 18%
- Sól
- Pieprz
- 50g Masło
- Pęczek szczypioru
- 4szt Udka kurczaka
- Włoszczyzna
- Cebula biała
- Jajko
Zaczynamy od ugotowania udek, wkładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, doprawiamy solą i gotujemy do miękkości, następnie oddzielamy mięso i mielimy je razem z połową warzyw, dodajemy jajka i wyrabiamy na masę pasztetową. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, Twaróg zmiksować ze śmietaną za pomocą blendera lub rozdrobnić posiłkując się tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszać ugotowany makaron z masą twarogową. Połowę masy przełożyć do formy, rozsmarować na niej masę pasztetową a następnie ułożyć kolejną twarogową i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Pikantne pulpeciki z indyka w kremowo kolendrowym sosie
- Śmietana naturalna 18%
- 1kg Mielone z indyka
- Korzeń imbiru
- 2szt cebula biała
- Pęczek dymki
- Pęczek kolendry
- 1szt papryczki chili
- Sos sojowy jasny
- Olej sezamowy
- 1 Jajko
- Bułka kajzerka
- Mleko 3,2%
- 200ml Śmietana 18%
- 2l bulion
- Ząbek czosnku
- Mąka pszenna do oprószenia
- 50g Masła
- Łyżeczka ziaren kolendry
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego drobno posiekany imbir, cebulę, dymkę, chilli, namoczoną wcześniej w mleku bułkę i dokładnie mieszamy, doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym, dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy bulion i gotujemy w nim pulpety, po chwili gotowania gdy mięso będzie już ścięte wyjmujemy je na talerz. W oddzielnym garnku na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pokruszone ziarna kolendry, chwilę smażymy i zalewamy bulionem z gotowania pulpetów, gdy ponownie się zagotuje dodajemy śmietanę z dodatkiem łyżki mąki, wcześniej ją hartując gorącym bulionem, gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy dużą ilość siekanej kolendry i ugotowane wcześniej pulpety, wszystko razem gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu i podajemy z ryżem.