Pytanie na Śniadanie

Makaron w roli głównej cz.1

Spaghetti z kiełbasą i sosem ze świeżych pomidorów 

Składniki na 4 osoby: 

  • 500g spaghetti, 
  • 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, 
  • 1 biała cebula, 
  • 4 świeże pomidory, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 doniczka lubczyku, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • sól, pieprz 

Spaghetti ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiełbasę potnij w talarki a cebulę w drobne piórko. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę. Na patelni podsmaż na oleju cebulę i gdy jest miękka dodaj kiełbasę. Podsmaż ją krótko a następnie dodaj pomidory. Całość wymieszaj, dodaj cukier, sól i pieprz. Całość podduś około 10 minut. Makaron gdy będzie gotowy wyciągaj z wody i wrzuć na patelnię. Całość wymieszaj i podawaj z pociętym lubczykiem. Gotowe 


Sałatka ze świderkami, cukinią i boczkiem 

Składniki na 4 osoby: 

  • 500g świderków, 
  • 1 cukinia, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 200g pokrojonego w kostkę boczku, 
  • sól, pieprz, 
  • ½ łyżeczki roztartego kminku, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • ½ pęczku natki pietruszki

Świderki ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Zahartuj zimną wodą i odstaw. Cukinię pokrój w grubą kostkę, dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Całość krótko przesmaż na oleju na patelni. Zdejmij z patelni i wymieszaj z makaronem. Użyj tę samą patelnię i usmaż na niej boczek aż będzie chrupki. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Cebulę sparz i pokrój w drobną kostkę. Boczek i cebulę dodaj do makaronu i cukinii. Wszystko wymieszaj, dodaj majonez i natkę pietruszki. Gotowe 


Krem pomidorowy z pieczoną papryką i świderkami 

Składniki na 6 osób: 

  • 4 czerwone papryki, 
  • olej do smażenia, 
  • sól, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • pieprz, 
  • 1 litr przecieru pomidorowego, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 litr wywaru warzywnego, 
  • 200g świderków, 
  • 100ml kwaśnej śmietany, 
  • 1 dymka 

Papryki skrop olejem, posól i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz papryki aż będą lekko przypalone. Następnie wyjmij je, przełóż do miski, zakryj folią spożywczą, aby się zaparowały. W tym czasie podsmaż w rondlu na oleju koncentrat pomidorowy, dodaj obrane ze skórki papryki i całość dopraw cukrem, solą i pieprzem. Uzupełnij przecierem pomidorowym i wywarem warzywnym. Całość zagotuj, zblenduj i sprawdź doprawienie. Ugotuj świderki, wrzuć do zupy i nakładaj ją do miseczek. Dekoruj kwaśną śmietaną i dymką. Gotowe

Więcej na ten temat