Kurczak pieczony w całości z masłem szałwiowym
- 1 kurczak ekologiczny 2,5 kg
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule – do wypełnienia kurczaka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki masła
- 1 kilka gałązek szałwii
- 2 kg ziemniaków – ugotowanych w mundurkach
- 3 łyżki jogurtu
- 1 siekana cebula
- Mały pęczek siekanej dymki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Sól, pieprz do smaku
Listki tymianku wyskubać, połączyć z olejem, solą i pieprzem. Kurczaka umieścić w naczyniu i wymasować z marynatą. Idealnie, jak pozostawimy mięso na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Masło połączyć z siekaną szałwią i wcisnąć pod skórę w okolicy fileta – dzięki temu będzie soczysty i aromatyczny. Kurczaka związać sznurkiem masarskim tak, aby zamknąć wewnątrz dodatki (lekko się uparują pozostawiając cudowny aromat i bazę do sosu). Kurczaka obsmażyć z każdej strony po ok 5 minut na maśle i umieścić na tacy do pieczenia.
Piekarnik ustawić na pieczeni w 180 C.
Cel wypieczenia 80 C – zabiera to ok 60 minut.
Sałatka – ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i wystudzone pokroić w cząstki, Połączyć z siekaną dymką, cebulą, jogurtem i odrobina octu jabłkowego.
Gigantyczna bagietka z kozim serem
- 2-3 długie bagietki
- Kilka kawałków kraftowego pieczywa
- 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
- 4 gruszki
- 100ml octu jabłkowego
- 100ml miodu
- Kilka gałązek tymianku
- Ok 100ml wody
- Ok 150g koziego sera
- Kilka plasterków wędzonego boczku
- Kilka ugotowanych buraków
- Garść jarmużu lub inna ulubiona zielenina
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- Sól, pieprz, ocet, cukier do smaku
Gruszki – oczyścić, pokroić w ćwiartki i zagotować w marynacie z miodu, octu, tymianku i wody i pozwolić ostygnąć w marynacie.
Buraki ugotować i pokroić w średniej grubości plasterki.
Na rozgrzanej patelni/ grilu zrumienić przecięte i skropione olejem bagietki. Gorące grzanki posmarować kozim twarożkiem lub masłem.
Na osobnej patelni zrumienić plastry boczku i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jarmuż posiekać.
Na rozgrzanej patelni/ grilu zrumienić przecięte i skropione olejem bagietki. Gorące grzanki posmarować kozim twarożkiem lub masłem. Udekorować gruszkami , burakami, boczkiem, kawałkmi sera i siekanym jarmużem.
Mleczne bułeczki z kotletem mielonym
Mleczne bułeczki:
Składniki na ok. 18- 20 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko kozie wymieszać z 1 łyżeczką miodu, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 550 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładko kilka minut i odłożyć do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na równe porcje 50g, uformować wałeczki i umieścić na blaszce do pieczenia obok siebie. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok 25 minut.
Kotlety mielone
- 500g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól, pieprz
- 2 namoczone kajzerki w mleku
- 1 jajo
- Bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 300g kapusty kiszonej
- 50ml oleju lnianego
- Kilka plastrów sera pleśniowego
Mięso mielone wymieszać z przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać przyprawy, namoczone i odciśnięte kajzerki, dokładnie wymasować, aż masa zacznie się dobrze kleić.
Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem - pod koniec dodając odrobinę masła. Na gorącym kotlecie ułożyć ser pleśniowy i pozwolić się podgrzać lub nawet roztopić.
Kapustę połączyć z olejem lnianym i doprawić do smaku – powinna być kwaśna.
Złożyć kanapkę wg własnych preferencji.