Pytanie na Śniadanie

Sezonowa kuchnia Tomka Królikowskiego cz.3

Kurczak pieczony w całości z masłem szałwiowym 

  • 1 kurczak ekologiczny 2,5 kg 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 cebule – do wypełnienia kurczaka 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 kilka gałązek szałwii 
  • 2 kg ziemniaków – ugotowanych w mundurkach 
  • 3 łyżki jogurtu 
  • 1 siekana cebula 
  • Mały pęczek siekanej dymki 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • Sól, pieprz do smaku 

Listki tymianku wyskubać, połączyć z olejem, solą i pieprzem. Kurczaka umieścić w naczyniu i wymasować z marynatą. Idealnie, jak pozostawimy mięso na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.  

Masło połączyć z siekaną szałwią i wcisnąć pod skórę w okolicy fileta – dzięki temu będzie soczysty i aromatyczny. Kurczaka związać sznurkiem masarskim tak, aby zamknąć wewnątrz dodatki (lekko się uparują pozostawiając cudowny aromat i bazę do sosu). Kurczaka obsmażyć z każdej strony po ok 5 minut na maśle i umieścić na tacy do pieczenia.  

Piekarnik ustawić na pieczeni w 180 C.  

Cel wypieczenia 80 C – zabiera to ok 60 minut. 

Sałatka – ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i wystudzone pokroić w cząstki, Połączyć z siekaną dymką, cebulą, jogurtem i odrobina octu jabłkowego.  


Gigantyczna bagietka z kozim serem

  • 2-3 długie bagietki 
  • Kilka kawałków kraftowego pieczywa 
  • 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno 
  • 4 gruszki 
  • 100ml octu jabłkowego 
  • 100ml miodu 
  • Kilka gałązek tymianku 
  • Ok 100ml wody 
  • Ok 150g koziego sera 
  • Kilka plasterków wędzonego boczku 
  • Kilka ugotowanych buraków 
  • Garść jarmużu lub inna ulubiona zielenina 
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego 
  • Sól, pieprz, ocet, cukier do smaku 

Gruszki – oczyścić, pokroić w ćwiartki i zagotować w marynacie z miodu, octu, tymianku i wody i pozwolić ostygnąć w marynacie. 

Buraki ugotować i pokroić w średniej grubości plasterki. 

Na rozgrzanej patelni/ grilu zrumienić przecięte i skropione olejem bagietki. Gorące grzanki posmarować kozim twarożkiem lub masłem. 

Na osobnej patelni zrumienić plastry boczku i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Jarmuż posiekać.

Na rozgrzanej patelni/ grilu zrumienić przecięte i skropione olejem bagietki. Gorące grzanki posmarować kozim twarożkiem lub masłem. Udekorować gruszkami , burakami, boczkiem, kawałkmi sera i siekanym jarmużem. 


Mleczne bułeczki z kotletem mielonym 

Mleczne bułeczki:

Składniki na ok. 18- 20 sztuk: 

Ciasto drożdżowe: 

  • 550 g mąki pszennej 
  • 250 ml mleka  
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy) 
  • 1 jajko 
  • 60 g miękkiego masła 
  • szczypta soli 

Do posmarowania: 

  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka mleka  

Ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko kozie wymieszać z 1 łyżeczką miodu, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. 

Resztę z 550 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładko kilka minut i odłożyć do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na równe porcje 50g, uformować wałeczki i umieścić na blaszce do pieczenia obok siebie. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok 25 minut.  


Kotlety mielone 

  • 500g łopatki wieprzowej 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
  • Olej rzepakowy do smażenia 
  • Sól, pieprz 
  • 2 namoczone kajzerki w mleku 
  • 1 jajo 
  • Bułka tarta do obtoczenia kotletów 
  • 300g kapusty kiszonej 
  • 50ml oleju lnianego 
  • Kilka plastrów sera pleśniowego 

Mięso mielone wymieszać z przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać przyprawy, namoczone i odciśnięte kajzerki, dokładnie wymasować, aż masa zacznie się dobrze kleić. 

Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem - pod koniec dodając odrobinę masła. Na gorącym kotlecie ułożyć ser pleśniowy i pozwolić się podgrzać lub nawet roztopić. 

Kapustę połączyć z olejem lnianym i doprawić do smaku – powinna być kwaśna.

Złożyć kanapkę wg własnych preferencji. 

Więcej na ten temat