Pytanie na Śniadanie

Kulinarna potyczka Górnego Śląska i Wielkopolski

Wielkopolska:

Szagówki z okrasą - poznańskie kopytka z okrasą z cebulki i kiełbasy

  • 60 dkg ziemniaków, 
  • 30 dkg mąki pszennej (tyle aby ciasto się nie kleiło), 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 jajko, 
  • 1 cebula, 
  • 20 dkg kiełbasy wielkopolskiej 
  • tłuszcz do podsmażenia 
  • Natka pietruszki  
  • Wędzony twaróg  

Ziemniaki ugotować, wysypać z garnka (ziemniaki nie mogą być zbyt wodniste ani kleiste). Letnie ziemniaki przeciskamy przez praskę, a gdy wystygną zarabiamy z resztą składników dodajemy jajko, mąkę, sól (im krócej wyrabiamy tym są lepsze).Jeśli jeszcze są lepiące to podsypać jeszcze mąką (ciasto musi być gładkie). 

Uformować wałki i pokroić na szagę czyli na ukos. 

W garnku zagotować wodę i osolić wrzucić szagówki do gotującej wody od wypłynięcia na górę, gotować przez 2-3 minuty. Ugotowane przełożyć od razu na talerz, polać podsmażoną cebulką z kiełbasą i posypać siekaną natką i pokruszonym twarożkiem.  


Górny Śląsk:

Karminadle z krupniokiem z kartoflami i buraczkami 

  • 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej 
  • 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa) 
  • 2 cebule 
  • 1 jajko 
  • niecałe pół szklanki mleka 
  • bułka tarta do panierowania 
  • sól, pieprz 
  • smalec do smażenia 
  • 200g Kaszanki gryczanej 
  • 2kg ziemniaków 
  • 1kg buraków 
  • Cytryna  
  • 2 łyżki mąki pszennej  
  • Łyżka masła 

Bułkę należy pokruszyć i wymieszać z mlekiem, a gdy zmięknie, zmielić, zmiksować blenderem lub rozgnieść przy pomocy widelca – ma przypominać jednolitą papkę. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na smalcu. Bulkę i cebulę dodaj do mięsa, wbij jajko, dodaj rozdrobniona kaszankę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na chwilę, aby masa stężała. 

Zwilżonymi dłońmi z masy formuj kulki, które następnie lekko spłaszcz i obtocz w bułce tartej. 

Karminadle smaż z obu stron na dużej ilości smalcu aż zrobią się rumiane. Buraki myjemy i gotujemy je w wodzie do miękkości. Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. 

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę, dodajemy buraki, mieszamy i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy sok z cytryny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.  


Więcej na ten temat