Pytanie na Śniadanie

Propozycje na sobotni obiad cz.2

Grecka zupa pomidorowa 

  • 2kg dużych dojrzałych pomidorów 
  • 1/2 l wody 
  • 1 niewielka cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 mały seler naciowy 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 szklanka czerwonego wina 
  • 1 płaska łyżka cukru 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1-2 łyżeczki cynamonu 
  • 1-2 łyżeczki oregano 
  • 100g makaronu typu orzo 

Pomidory ponacinać i sparzyć w piekarniku kilka minut, aby z łatwością je obrać. Podzielić na połówki, skropić oliwą, oregano i upiec w piekarniku z małą parą 25 minut w 200C. 

Upieczone pomidory połączyć z wodą, naciętą cebulą, posiekanym czosnkiem i drobno pokrojonym selerem naciowym. Gotować ok 15 minut, dodać makaron i gotować kolejne 10 minut. Zupę doprawić oliwą, solą, pieprzem, cukrem i cynamonem. 


Pieczone bataty z chimmichuri (sosem ziołowym) i stekiem wieprzowym  

  • 2 steki wieprzowe tzw. Tomahawk 
  • 4 duże bataty 
  • 1 papryczka chili czerwona  
  • 60ml oliwy  
  • 50g świeżej natki pietruszki  
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka oregano 
  • 4 bataty 

Steki zamarynować z solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny i odrobina oleju. Pozostawić na ok 30 minut i ugrillować ok 18 minut z każdej strony do uzyskania 62C wewnątrz mięsa. 

Bataty pokroić w grube plastry ok 3 cm, oprószyć przyprawami i skropić oliwą. 

Upiec w 180 C z małą parą przez 25 minut. 

Sos chimmichuri:

Składniki stałe drobno posiekać i połączyć ze składnikami płynnymi. Doprawić do smaku 


Pieczona kolba kukurydzy z masłem kolendrowym i ogniste skrzydełka

  • 10 Skrzydełek z kurczaka 

Marynata: 

  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 1 łyżeczka pasty chilli  
  • 1 łyżka oregano 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2-3 łyżki oleju 

Masło kolendrowe:

  • 1 kostka masła
  • 100g świeżej kolendry 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • Odrobina soli do smaku 

inne:

  • 6 kolb kukurydzy 
  • 1-2 limonki 

Mięso natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki. Kolby kukurydzy umyć, oczyścić, natrzeć lekko masłem, oprószyć solą. 

Kurczaki umieścić na tacy z pergaminem, dołożyć marynowane kolby kukurydzy i włożyć do piekarnika. Wykorzystać program pieczenie z programem steamify 25 minut 190 C.

Gotowe danie skropić sokiem z limonki. 

Więcej na ten temat