Grecka zupa pomidorowa
- 2kg dużych dojrzałych pomidorów
- 1/2 l wody
- 1 niewielka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały seler naciowy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 płaska łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki oregano
- 100g makaronu typu orzo
Pomidory ponacinać i sparzyć w piekarniku kilka minut, aby z łatwością je obrać. Podzielić na połówki, skropić oliwą, oregano i upiec w piekarniku z małą parą 25 minut w 200C.
Upieczone pomidory połączyć z wodą, naciętą cebulą, posiekanym czosnkiem i drobno pokrojonym selerem naciowym. Gotować ok 15 minut, dodać makaron i gotować kolejne 10 minut. Zupę doprawić oliwą, solą, pieprzem, cukrem i cynamonem.
Pieczone bataty z chimmichuri (sosem ziołowym) i stekiem wieprzowym
- 2 steki wieprzowe tzw. Tomahawk
- 4 duże bataty
- 1 papryczka chili czerwona
- 60ml oliwy
- 50g świeżej natki pietruszki
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oregano
- 4 bataty
Steki zamarynować z solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny i odrobina oleju. Pozostawić na ok 30 minut i ugrillować ok 18 minut z każdej strony do uzyskania 62C wewnątrz mięsa.
Bataty pokroić w grube plastry ok 3 cm, oprószyć przyprawami i skropić oliwą.
Upiec w 180 C z małą parą przez 25 minut.
Sos chimmichuri:
Składniki stałe drobno posiekać i połączyć ze składnikami płynnymi. Doprawić do smaku
Pieczona kolba kukurydzy z masłem kolendrowym i ogniste skrzydełka
- 10 Skrzydełek z kurczaka
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pasty chilli
- 1 łyżka oregano
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oleju
Masło kolendrowe:
- 1 kostka masła
- 100g świeżej kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- Odrobina soli do smaku
inne:
- 6 kolb kukurydzy
- 1-2 limonki
Mięso natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki. Kolby kukurydzy umyć, oczyścić, natrzeć lekko masłem, oprószyć solą.
Kurczaki umieścić na tacy z pergaminem, dołożyć marynowane kolby kukurydzy i włożyć do piekarnika. Wykorzystać program pieczenie z programem steamify 25 minut 190 C.
Gotowe danie skropić sokiem z limonki.