Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - ciasto francuskie z mięsnym farszem

CIASTO FRANCUSKIE Z MIĘSNYM FARSZEM, CZYLI "CLASSIC MEAT PIE"

  • 250 g mięsa mielonego 
  • 200g kiełbasek 
  • 1/2 cebuli 
  • 2 – 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire 
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy 
  • 150 ml wywaru u mnie drobiowego 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • olej do smażenia 
  • Płat ciasta francuskiego lub kruchego 

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. 

Na patelni zrumienić cebule, dodać mięso mielone i pokrojone kiełbaski. Do rumianych składników dodać przyprawy i chwile dusić. Zagęścić zawiesina z mąki i finalnie doprawić. Nadzienie wystudzić. Zimne nakładać na ciasto, zwinąć , posmarować rozmąconym jajem i upiec w piekarniku (pieczenie z parą 180C 25 minut).

Przygotowane nadzienie można wyłożyć do naczynia do zapiekania, przykryć ciastem francuskim, posmarować rozmąconym jajem i upiec podobnie j/w.

Więcej na ten temat