Pytanie na Śniadanie

Desery na gorąco

Jabłka zapiekane w cieście

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 8 jabłek, obranych i wydrążonych
  • 8 łyżek masła
  • 9 łyżeczek cukru cynamonowego
  • Ewentualnie rodzynki i orzechy
  • Olej

sos:

  • 1-1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki masła

W dużej misce mieszamy mąkę i sól. Stopniowo dodajemy wodę, mieszając cały czas widelcem, aż ciasto się połączy, następnie ugniatamy aż utworzymy z ciasta kulę. Dzielimy na 8 porcji, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na kwadratowy placek. Obieramy jabłka i dokładnie wydrążamy gniazda nasienne. Na każdym kwadracie kładziemy jedno jabłko. Na środku każdego jabłka kładziemy 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę cukru cynamonowego. Możemy też dodać do wydrążonej przestrzeni w jabłku rodzynku lub posiekane orzechy.

Unosimy rogi ciasta do środka i sklejamy końcówki, tak, aby jabłko było z każdej strony zamknięte w cieście. Żaroodporne naczynie natłuszczamy olejem i umieszczamy w nim jabłka. Posypujemy połową pozostałego cukru cynamonowego.

W dużym rondlu łączymy składniki na sos i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Polewamy jabłka i posypujemy resztą cukru cynamonowego.

Pieczemy, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złocistobrązowe, około 50-55 minut. Podajemy na ciepło.


Ciasto malinowe - tradycyjne w Niemczech

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

  • 3 szklanki świeżych malin
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misce łączymy 1 szklankę mąki i soli, dodajemy pokrojone masło masło i mieszamy aż powstanie kruszonka. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i wykładamy dno ciastem. Posypujemy cukrem oraz resztą mąki.

Na cieście układamy maliny. W dużej misce mieszamy cukier i mąkę. Jajka ubijamy i dodajemy do cukru i mąki. Następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mieszanką polewamy maliny.

Pieczemy w temperaturze 180° przez 40-45 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia. Podajemy na ciepło.

Więcej na ten temat