Jabłka zapiekane w cieście
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 8 jabłek, obranych i wydrążonych
- 8 łyżek masła
- 9 łyżeczek cukru cynamonowego
- Ewentualnie rodzynki i orzechy
- Olej
sos:
- 1-1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki masła
W dużej misce mieszamy mąkę i sól. Stopniowo dodajemy wodę, mieszając cały czas widelcem, aż ciasto się połączy, następnie ugniatamy aż utworzymy z ciasta kulę. Dzielimy na 8 porcji, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na kwadratowy placek. Obieramy jabłka i dokładnie wydrążamy gniazda nasienne. Na każdym kwadracie kładziemy jedno jabłko. Na środku każdego jabłka kładziemy 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę cukru cynamonowego. Możemy też dodać do wydrążonej przestrzeni w jabłku rodzynku lub posiekane orzechy.
Unosimy rogi ciasta do środka i sklejamy końcówki, tak, aby jabłko było z każdej strony zamknięte w cieście. Żaroodporne naczynie natłuszczamy olejem i umieszczamy w nim jabłka. Posypujemy połową pozostałego cukru cynamonowego.
W dużym rondlu łączymy składniki na sos i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Polewamy jabłka i posypujemy resztą cukru cynamonowego.
Pieczemy, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złocistobrązowe, około 50-55 minut. Podajemy na ciepło.
Ciasto malinowe - tradycyjne w Niemczech
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła
- 2 łyżki śmietanki 36%
- 1/2 szklanki cukru
Nadzienie:
- 3 szklanki świeżych malin
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W misce łączymy 1 szklankę mąki i soli, dodajemy pokrojone masło masło i mieszamy aż powstanie kruszonka. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i wykładamy dno ciastem. Posypujemy cukrem oraz resztą mąki.
Na cieście układamy maliny. W dużej misce mieszamy cukier i mąkę. Jajka ubijamy i dodajemy do cukru i mąki. Następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mieszanką polewamy maliny.
Pieczemy w temperaturze 180° przez 40-45 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia. Podajemy na ciepło.