Sushi, ale z "ryżem" z... kalafiora, mini pizza bez glutenu i zdrowe cukierki. To idealne przekąski, które zmniejszą głód, a przy okazji są bardzo zdrowe i nie dostarczą nam zbyt dużo kalorii. Jakie jeszcze produkty warto wykorzystać, by stworzyć zdrowy smakołyk?
Sushi bez ryżu
- 150 g kalafiora
- 20 g masła
- 160 g serka kanapkowego
- 100 g wędzonego łososia
- sałata
- ogórek
Kalafior podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Po wystudzeniu kalafiora, dodaj serek. Na liście nori układaj kalafiora wymieszanego z serkiem.
Dodaj ulubione dodatki: ogórek, sałata oraz łosoś wędzony.
Całość roluj.
Mini pizzerinki
- 3 duże jajka
- 30 g mielonego siemienia lnianego
- 5 łyżek sera mozzarella
- passata pomidorowa
- listki bazylii
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj siemię lniane, a także żółtko i przyprawy do smaku. Gotową masę przekładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut w 150 °C. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Racuchy
- 3 jajka
- 300 g serka wiejskiego
- 60 g mąki owianej
- 50 g mąki kokosowej
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub pistacjowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki włóż do miski. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Fit donuty
- 3 jajka
- 375 g jogurtu
- 120 g mąki owsianej
- 3 łyżki erytrytolu
- 20 g kakao
Wszystkie składniki dodaj do miski, a następnie dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż na sylikonową formę. Piecz 12/15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.