Pytanie na Śniadanie

Zdrowe przekąski - jak je zrobić?

Sushi, ale z "ryżem" z... kalafiora, mini pizza bez glutenu i zdrowe cukierki. To idealne przekąski, które zmniejszą głód, a przy okazji są bardzo zdrowe i nie dostarczą nam zbyt dużo kalorii. Jakie jeszcze produkty warto wykorzystać, by stworzyć zdrowy smakołyk?

Sushi bez ryżu 

  • 150 g kalafiora 
  • 20 g masła 
  • 160 g serka kanapkowego 
  • 100 g wędzonego łososia 
  • sałata 
  • ogórek 

Kalafior podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Po wystudzeniu kalafiora, dodaj serek. Na liście nori układaj kalafiora wymieszanego z serkiem. 

Dodaj ulubione dodatki: ogórek, sałata oraz łosoś wędzony.

Całość roluj.


Mini pizzerinki 

  • 3 duże jajka 
  • 30 g mielonego siemienia lnianego 
  • 5 łyżek sera mozzarella 
  • passata pomidorowa 
  • listki bazylii 

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj siemię lniane, a także żółtko i przyprawy do smaku. Gotową masę przekładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut w 150 °C. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Racuchy

  • 3 jajka
  • 300 g serka wiejskiego 
  • 60 g mąki owianej 
  • 50 g mąki kokosowej 
  • 3 łyżki erytrytolu 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub pistacjowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Wszystkie składniki włóż do miski. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Fit donuty

  • 3 jajka
  • 375 g jogurtu 
  • 120 g mąki owsianej 
  • 3 łyżki erytrytolu 
  • 20 g kakao

Wszystkie składniki dodaj do miski, a następnie dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż na sylikonową formę. Piecz 12/15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C. 

Więcej na ten temat