Faszerowane Patisony mięsem i warzywami z ziołami i parmezanem
- 6szt patisony
- 250g mielonej wieprzowiny
- 150g kiełbasy krakowskiej suchej
- 2szt czerwonej cebuli
- 500ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1szt bakłażana
- 100g ugotowanego ryżu
- 2szt jajka
- 100ml olej
- 100g parmezanu
- Pęczek natki
- Pęczek bazylii
- Gałązka tymianku
- Gałązka rozmarynu
- 0,5l bulionu mięsnego
Z patisonów odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy. kiełbasę drobno siekamy. Paprykę przekrajamy, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy. Z bakłażana odcinamy końce, przecinamy na pół, usuwamy pestki i również kroimy w małą kostkę. Farsz: Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę szklimy i dodajemy mięso oraz kiełbasę. Smażymy 5–8 minut, przyprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do miski. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy bakłażan, chwilę smażymy, a następnie dodajemy do mięsa. Studzimy. Dodajemy paprykę, ugotowany ryż, jajka, parmezan, posiekaną natkę, bazylię, listki tymianku i igiełki rozmarynu. Mieszamy.
Patisony faszerujemy i przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy resztą oleju, a do naczynia wlewamy 150 ml bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Wszystko pieczemy przez 50 min w temperaturze 180°C, podlewając stale bulionem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C, przykrywamy patisony dekielkami i pieczemy jeszcze przez 20–25 minut.
Jesienne curry z dynią, kurczakiem i pieczoną szynką
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
- 200g szynki wędzonej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka imbiru, świeżo startego
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 2-3 chilli posiekane
- sól i pieprz
- 400 ml puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
- Ryż jaśminowy do podania
- liście kolendry
W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka i pokrojoną w dość dużą kostkę szynkę i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 2-3 minuty. Wyjmij na talerz i odstaw. Do tej samej patelni wlej kolejne 2 łyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka i szynkę. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą.
Gulasz z buraków i soczewicy z kurczakiem, szynką i kolendrą
- kilogram najlepiej podłużnych i niewielkich buraków
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 filety z kurczaka
- 150g szynki wędzonej
- 2-3 garście grubo porwanych liści jarmużu
- 2 szklanki czerwonej soczewicy (wypłukanej w zimnej wodzie)
- Ząbek czosnku
- Cytryna
- 0,5l bulionu warzywnego
- sól do smaku
- 1 mała papryczka chili
- pęczek kolendry
- łyżka curry
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
Buraki dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości, następnie wystudzić i pokroić w średnią kostkę. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plastry. Kurczaka i szynkę kroimy w kostkę, wrzucamy do rozgrzanego garnka z olejem i obsmażamy aż mięso się zrumieni, następnie dodajemy przyprawę curry, cebulę, posiekane chilli i czosnek, smażymy wszystko razem 2-3 minuty. I zalewamy bulionem, gotujemy aż płyn praktycznie zostanie wchłonięty i dodajemy mleko kokosowe i buraki, gdy ponownie się zagotuje doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą.
Karminadle z kiełbaskami cielęcymi w sosie grzybowym
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz
- 200g świeżych borowików
- Pęczek natki
- Bułka kajzerka namoczona w mleku
- Szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- 200ml śmietana 18%
- 2 białe cebule
- ząbek czosnku
- 0,5kg mielonej wieprzowiny
- 100ml bulionu warzywnego
- 200g kiełbasek cielęcych
- Smalec do smażenia
Kiełbaski cielęce kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa mielonego, jedną cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy, następnie dodajemy do mięsa, dodajemy również namoczoną bułkę, jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy kotlety. Następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnio rozgrzanej patelni z smalcem. W rondlu z rozgrzanym olejem przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy umyte i pokrojone w plastry borowiki, smażymy 2-3 minuty i doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę i bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje, na koniec dodajemy posiekaną natkę i jeśli jest taka potrzeba doprawimy.
Makaron zapiekany w sosie grzybowym z kiełbaskami
- 250g makaronu, dowolnego
- 10 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 200g kiełbasek cielęcych
- 5 suszonych grzybów, np. podgrzybków
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypiorek
Sos:
- 2 łyżki mąki
- 350 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
Makaron gotujemy, ma być al dente. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodajemy po kolei: pokrojoną cebulę w piórka, podsmażamy 2 minuty, pokrojone kiełbaski, odcedzone i pokrojone suszone grzyby. Na końcu pokrojone w ćwiartki pieczarki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z makaronem. Sos: Mąkę przesmażamy z masłem, wlewamy mleko i podgrzewamy przez 1–2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być dość gęsty, jeśli wyjdzie za gęsty możemy dolać odrobinę mleka. Posiekany szczypiorek i sos dodajemy do makaronu, dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (naczynia nie trzeba smarować tłuszczem) i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 25 minut.