Pytanie na Śniadanie

Propozycje na niedzielny obiad od Braci Budnik cz.3

Faszerowane Patisony mięsem i warzywami z ziołami i parmezanem 

  • 6szt patisony 
  • 250g mielonej wieprzowiny 
  • 150g kiełbasy krakowskiej suchej 
  • 2szt czerwonej cebuli 
  • 500ml passaty pomidorowej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1szt bakłażana 
  • 100g ugotowanego ryżu 
  • 2szt jajka 
  • 100ml olej 
  • 100g parmezanu 
  • Pęczek natki 
  • Pęczek bazylii 
  • Gałązka tymianku 
  • Gałązka rozmarynu 
  • 0,5l bulionu mięsnego 

Z patisonów odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy. kiełbasę drobno siekamy. Paprykę przekrajamy, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy. Z bakłażana odcinamy końce, przecinamy na pół, usuwamy pestki i również kroimy w małą kostkę. Farsz: Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę szklimy i dodajemy mięso oraz kiełbasę. Smażymy 5–8 minut, przyprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do miski. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy bakłażan, chwilę smażymy, a następnie dodajemy do mięsa. Studzimy. Dodajemy paprykę, ugotowany ryż, jajka, parmezan, posiekaną natkę, bazylię, listki tymianku i igiełki rozmarynu. Mieszamy.

Patisony faszerujemy i przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy resztą oleju, a do naczynia wlewamy 150 ml bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Wszystko pieczemy przez 50 min w temperaturze 180°C, podlewając stale bulionem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C, przykrywamy patisony dekielkami i pieczemy jeszcze przez 20–25 minut.


Jesienne curry z dynią, kurczakiem i pieczoną szynką 

  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski 
  • 200g szynki wędzonej 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry 
  • 1 łyżka imbiru, świeżo startego 
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 
  • 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 
  • 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę 
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 
  • 400 g puszka krojonych pomidorów 
  • 2-3 chilli posiekane 
  • sól i pieprz 
  • 400 ml puszka mleka kokosowego 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego 
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 1 łyżka suszonej bazylii 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych 
  • Ryż jaśminowy do podania 
  • liście kolendry 

W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka i pokrojoną w dość dużą kostkę szynkę i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 2-3 minuty. Wyjmij na talerz i odstaw. Do tej samej patelni wlej kolejne 2 łyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka i szynkę. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą.


Gulasz z buraków i soczewicy z kurczakiem, szynką i kolendrą 

  • kilogram najlepiej podłużnych i niewielkich buraków 
  • 2 średnie czerwone cebule 
  • 2 filety z kurczaka 
  • 150g szynki wędzonej 
  • 2-3 garście grubo porwanych liści jarmużu 
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy (wypłukanej w zimnej wodzie) 
  • Ząbek czosnku 
  • Cytryna 
  • 0,5l bulionu warzywnego 
  • sól do smaku 
  • 1 mała papryczka chili 
  • pęczek kolendry 
  • łyżka curry 
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego 

Buraki dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości, następnie wystudzić i pokroić w średnią kostkę. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plastry. Kurczaka i szynkę kroimy w kostkę, wrzucamy do rozgrzanego garnka z olejem i obsmażamy aż mięso się zrumieni, następnie dodajemy przyprawę curry, cebulę, posiekane chilli i czosnek, smażymy wszystko razem 2-3 minuty. I zalewamy bulionem, gotujemy aż płyn praktycznie zostanie wchłonięty i dodajemy mleko kokosowe i buraki, gdy ponownie się zagotuje doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą.


Karminadle z kiełbaskami cielęcymi w sosie grzybowym 

  • 2 łyżki oleju 
  • Sól, pieprz 
  • 200g świeżych borowików 
  • Pęczek natki 
  • Bułka kajzerka namoczona w mleku 
  • Szklanka bułki tartej 
  • 1 jajko 
  • 200ml śmietana 18% 
  • 2 białe cebule 
  • ząbek czosnku 
  • 0,5kg mielonej wieprzowiny 
  • 100ml bulionu warzywnego 
  • 200g kiełbasek cielęcych 
  • Smalec do smażenia 

Kiełbaski cielęce kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa mielonego, jedną cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy, następnie dodajemy do mięsa, dodajemy również namoczoną bułkę, jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy kotlety. Następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnio rozgrzanej patelni z smalcem. W rondlu z rozgrzanym olejem przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy umyte i pokrojone w plastry borowiki, smażymy 2-3 minuty i doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę i bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje, na koniec dodajemy posiekaną natkę i jeśli jest taka potrzeba doprawimy.


Makaron zapiekany w sosie grzybowym z kiełbaskami 

  • 250g makaronu, dowolnego 
  • 10 średnich pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 200g kiełbasek cielęcych 
  • 5 suszonych grzybów, np. podgrzybków 
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypiorek 

Sos: 

  • 2 łyżki mąki 
  • 350 ml mleka 
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki startego parmezanu lub grana padano 

Makaron gotujemy, ma być al dente. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodajemy po kolei: pokrojoną cebulę w piórka, podsmażamy 2 minuty, pokrojone kiełbaski, odcedzone i pokrojone suszone grzyby. Na końcu pokrojone w ćwiartki pieczarki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z makaronem. Sos: Mąkę przesmażamy z masłem, wlewamy mleko i podgrzewamy przez 1–2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być dość gęsty, jeśli wyjdzie za gęsty możemy dolać odrobinę mleka. Posiekany szczypiorek i sos dodajemy do makaronu, dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (naczynia nie trzeba smarować tłuszczem) i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 25 minut.

Więcej na ten temat