Kiedy żołnierz składa przysięgę wojskową, pozostaje żołnierzem do końca życia. To na zawsze zmienia jego postrzeganie świata i sposób myślenia oraz rozwija poczucie Jesień to czas, gdy robi się nam coraz chłodniej i nie myślimy o niczym innym, jak tylko o tym, by się rozgrzać. A co powiecie na lody o smaku jesieni? Tak, tak, dobrze słyszeliście. Jakie smaki lodów mogą nam osłodzić jesienną pluchę?
Lody dyniowe
- 500 g pulpy dyniowej
- 4 żółtka
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu
Pulpa: Dynię kroimy na kawałki i kładziemy skórką do dołu blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy dynię około 30 minut - do miękkości. Tak upieczoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy na pulpę.
Żółtka ubijamy z cukrem na tzw. kogel - mogel. Śmietanę ubijamy.
Pulpę dyni podsmażamy na patelni dodając miód. Smażymy do lekkiej karmelizacji. Studzimy całość.
Ubite żółtko z cukrem łączymy z ubitą śmietaną i ostudzoną pulpą dyniową.
Wszystko mieszamy bardzo dokładnie aby powstała jednolita masa.
Całość wkładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie wyciągamy masę i miksujemy ponownie.
Czynność tę powtarzamy jeszcze 4 razy i pozostawiamy do całkowitego zamrożenia.
Lody maślanka z rokitnikiem
- 1 l maślanki
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 150 ml śmietanki 36%
Ubijamy śmietankę.
Do misy miksera wlewamy maślankę, dodajemy miód lub cukier.
Mieszamy wszystko dokładnie.
Całość dodajemy do śmietanki i łączymy składniki.
Połączoną masę wkładamy do zamrażalnika.
Po około 1 godzinie wyciągamy z zamrażalnika i miksujemy masę.
Czynność tą powtarzamy 4 - 5 razy w odstępach około 2 godzin.
Ostatnie miksowanie kończymy dodaniem do masy konfitury z rokitnika wg uznania. Całość mrozimy.
Lody kasztanowe
- Kasztan jadalny 1kg
- cukier puder o,5kg
- woda 300 ml
- białe słodkie wino - wg uznania
Kasztany jadalne nacinamy od góry na krzyż i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy kasztany około 20 minut.
Upieczone kasztany wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i obrać.
Obrane kasztany gotujemy jeszcze około 20 minut w wodzie do miękkości i blendujemy.
W garnku gotujemy wodę i cukier.
Do wrzątku dodajemy puree z kasztanów i podgrzewamy jeszcze około 15 minut co jakiś czas mieszając - można dodać odrobinę białego słodkiego wina.
Baza lodowa
- 1l mleka
- 8 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 300 ml śmietany 36%
Jajka myjemy. Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ubijamy z cukrem.
Gotujemy mleko.
Gorące mleko powolutku wlewamy do ubitego żółtka ciągle mieszając i jeszcze chwilkę podgrzewamy aż masa zgęstnieje.
Lody róża z maliną i czekoladą
- 100 g syropu z dzikiej róży
- 1 l bazy lodowej, dodajemy syrop z dzikiej róży
- konfitura malinowa wg uznania
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Do przygotowanej bazy lodowej dodajemy syrop z dzikiej róży i mieszamy.
Całość przelewamy do w miarę płaskiego naczynia i mrozimy.
Po około 1 godzinie masę wyciągamy z zamrażarki i mieszamy - czynność tę powtarzamy jeszcze 4-5 razy w odstępach około 2 godzin.
Gdy masa zgęstnieje dodajemy konfiturę z malin i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę - całość delikatnie mieszamy i zamrażamy.