Pytanie na Śniadanie

Lodowe desery z jesienną nutą

Kiedy żołnierz składa przysięgę wojskową, pozostaje żołnierzem do końca życia. To na zawsze zmienia jego postrzeganie świata i sposób myślenia oraz rozwija poczucie Jesień to czas, gdy robi się nam coraz chłodniej i nie myślimy o niczym innym, jak tylko o tym, by się rozgrzać. A co powiecie na lody o smaku jesieni? Tak, tak, dobrze słyszeliście. Jakie smaki lodów mogą nam osłodzić jesienną pluchę?

Lody dyniowe

  • 500 g pulpy dyniowej
  • 4 żółtka
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu

Pulpa: Dynię kroimy na kawałki i kładziemy skórką do dołu blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy dynię około 30 minut - do miękkości. Tak upieczoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy na pulpę.

Żółtka ubijamy z cukrem na tzw. kogel - mogel. Śmietanę ubijamy.

Pulpę dyni podsmażamy na patelni dodając miód. Smażymy do lekkiej karmelizacji. Studzimy całość.

Ubite żółtko z cukrem łączymy z ubitą śmietaną i ostudzoną pulpą dyniową.

Wszystko mieszamy bardzo dokładnie aby powstała jednolita masa.

Całość wkładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie wyciągamy masę i miksujemy ponownie.

Czynność tę powtarzamy jeszcze 4 razy i pozostawiamy do całkowitego zamrożenia.


Lody maślanka z rokitnikiem

  • 1 l maślanki
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 150 ml śmietanki 36%

Ubijamy śmietankę.

Do misy miksera wlewamy maślankę, dodajemy miód lub cukier.

Mieszamy wszystko dokładnie.

Całość dodajemy do śmietanki i łączymy składniki.

Połączoną masę wkładamy do zamrażalnika.

Po około 1 godzinie wyciągamy z zamrażalnika i miksujemy masę.

Czynność tą powtarzamy 4 - 5 razy w odstępach około 2 godzin.

Ostatnie miksowanie kończymy dodaniem do masy konfitury z rokitnika wg uznania. Całość mrozimy.


Lody kasztanowe

  • Kasztan jadalny 1kg
  • cukier puder o,5kg
  • woda 300 ml
  • białe słodkie wino - wg uznania

Kasztany jadalne nacinamy od góry na krzyż i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy kasztany około 20 minut.

Upieczone kasztany wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i obrać.

Obrane kasztany gotujemy jeszcze około 20 minut w wodzie do miękkości i blendujemy.

W garnku gotujemy wodę i cukier.

Do wrzątku dodajemy puree z kasztanów i podgrzewamy jeszcze około 15 minut co jakiś czas mieszając - można dodać odrobinę białego słodkiego wina.


Baza lodowa 

  • 1l mleka
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml śmietany 36%

Jajka myjemy. Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ubijamy z cukrem.

Gotujemy mleko.

Gorące mleko powolutku wlewamy do ubitego żółtka ciągle mieszając i jeszcze chwilkę podgrzewamy aż masa zgęstnieje.


Lody róża z maliną i czekoladą 

  • 100 g syropu z dzikiej róży
  • 1 l bazy lodowej, dodajemy syrop z dzikiej róży
  • konfitura malinowa wg uznania
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

Do przygotowanej bazy lodowej dodajemy syrop z dzikiej róży i mieszamy.

Całość przelewamy do w miarę płaskiego naczynia i mrozimy.

Po około 1 godzinie masę wyciągamy z zamrażarki i mieszamy - czynność tę powtarzamy jeszcze 4-5 razy w odstępach około 2 godzin. 

Gdy masa zgęstnieje dodajemy konfiturę z malin i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę - całość delikatnie mieszamy i zamrażamy.

Więcej na ten temat