Pytanie na Śniadanie

Desery na bazie kisielu

Kisiel jest bardzo popularnym deserem. Zazwyczaj podawany jest samodzielnie z ulubionym sokiem owocowym, owocami lub innymi dodatkami. Dziś pokażemy co można zrobić na jego bazie. I jak wykorzystuje się go w różnych rejonach świata.

Domowy kisiel

  • ok 250-300 g owoców (truskawki, maliny, borówki, jagody)
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cukier i owoce, gotujemy aż owoce będą miękkie. W szklance wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną żeby nie było grudek. Wlewamy do garnka i cały czas gotując na wolnym ogniu mieszamy aż używamy konsystencję kisielu. Przelewamy do pucharków.


Czurczhela

  • 1 l soku winogronowego
  • 7–8 łyżek mąki (pszennej i ziemniaczanej)
  • 5–6 łyżek cukru
  • połówki lub ćwiartki orzechów włoskich (nawleczonych na sznurek)

Do garnka wlewamy sok, dodajemy mąkę i cukier i gotujemy, aż sos stanie się bardzo gęsty. W gotowym sosie zanurzamy nawleczone na sznurek orzechy, dokładnie obtaczamy je z każdej strony sosem. Przy nawlekaniu orzechów musimy zostawić kawałek sznurka i zrobić na końcu pętelkę, żeby móc je zawiesić do wysuszenia. Obtoczone w pelamushi zawieszamy najlepiej na grubym patyku lub rurce do wyschnięcia.


Pelamuchi

  • 1 litr soku winogronowego
  • 200 ml soku wiśniowego
  • 7-8 łyżek mąki (wymieszana mąka pszenna i ziemniaczana)
  • 4-5 łyżek cukru (można dodać więcej lub mniej w zależności od preferencji)

do przyprawienia:

  • goździki
  • anyż
  • laski cynamonu
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • listek mięty do ozdobienia

Do dużej miski wlewamy sok winogronowy , dodajemy sok wiśniowy, następnie wsypujemy mąkę i cukier. Wszystkie składniki mieszamy. Możemy mieszać łyżką lub użyć miksera.

Przelewamy gotowy sos do garnka przez sitko, żeby nie dostały się grudki. Do sosu dodajemy przyprawy, wyciskamy sok z połowy cytryny i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos będzie miał konsystencję kisielu. Gotowe pelamuchi serwujemy w kokilkach, możemy dodać gałkę lodów waniliowych i ozdobić miętą.

Więcej na ten temat