Pytanie na Śniadanie

Sosy pomidorowe według Braci Budnik cz.2

Skrzydełka z kurczaka w ostro kwaśnym sosie pomidorowym 

  • Skrzydełka z kurczaka 0,5kg

Marynata:

  • Czosnek 4 ząbki
  • Sos sojowy Jasny 50ml
  • Sos sojowy ciemny 50ml
  • Imbir korzeń 3cm
  • Sos sriracha 3łyżki
  • Miód 2 łyżki
  • Olej 3 łyżki

Sos:

  • Cebula 2szt
  • Czosnek 4 ząbki
  • Miód 4 łyżki
  • Papryczka chili 3szt
  • Imbir korzeń 3cm
  • Trawa cytrynowa 1szt
  • Passata pomidorowa 0,5l
  • Ananas z puszki 5 plastrów (razem ze szklanką soku z puszki)
  • Świeża kolendra do smaku
  • Limonka 3szt
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Ze skrzydełek odcinamy lotki czyli ostatnie części i odkładamy na np. rosół. Pozostałe dwa elementy rozdzielamy nożem z stawie. Wszystkie elementy marynaty łączymy w misce trąc imbir na tarce i dokładnie mieszamy. Podzielone skrzydełka wkładamy do miski z marynata, dokładnie mieszamy aby każdy element był nią obtoczony i pozostawiamy w lodówce na całą noc. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 stopniach przez 40min.

W tym czasie przyrządzamy sos.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, papryczkę również oczyszczając ją z pestek, imbir kroimy w cienkie słupki, a ananasa w małe cząstki.

W garnku rozgrzewamy olej na którym smażymy pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i dodajemy miód. Gdy miód zacznie się karmelizować całość zalewamy sokiem z ananasa oraz passatą pomidorową, dodajemy imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową w całości i gotujemy 30min na wolnym ogniu.

Po tym czasie gdy sos zgęstnieje wyciągamy wygotowaną już trawę cytrynowa, dodajemy ananasa, sok wyciśnięty z limonek i zagotowujemy. Jeśli smak nam odpowiada do sosu wrzucamy upieczone skrzydełka, dusimy 15min i zasypujemy kolendrą.

Przykrywamy wyłączamy palnik i odstawiamy na 10min aby naciągnęły smakiem.

Po tym czasie podajemy obficie polane sosem.


Gulasz pomidorowy z pulpecikami wołowymi 

  • Pomidory pelati 1l
  • Bulion warzywny lub drobiowy 0,5l
  • Cebula 2szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Dynia 0,5kg
  • Patisony 0,5kg
  • Ziemniaki 4szt średniej wielkości
  • Papryczki chili 3szt
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Pulpety:

  • Mięso mielone wołowe 1kg
  • Cebula 1szt
  • Mięta posiekana 2 łyżki
  • Kajzerka namoczona w mleku 1szt
  • Jajka 2szt
  • Sól pieprz do smaku
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mąka do obtoczenia.

Ziemniaki:

  • Małe ziemniaki w skórce 1kg
  • Rozmaryn 5 gałązek
  • Czosnek 1 główka
  • Oliwa z oliwek 200ml
  • Sól morska 1 łyżka
  • Pieprz młotkowany 1 łyżeczka

Zaczynamy od przygotowania sosu, w dużym garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa czyli dynię, patisony oraz ziemniaki. Smażymy kilka chwil i całość zalewamy bulionem, gdy się zagotuje dodajemy pokrojone drobno pomidory z puszki, posiekane papryczki chili oraz cukier, gotujemy 10min i doprawiamy solą oraz pieprzem. W czasie gotowania przygotowujemy pulpety, do miski z mięsem dodajemy osączoną z mleka bułkę, jajka, startą na tarce cebulę, posiekaną miętę oraz sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrabiamy i formujemy małe pulpety które obtaczamy w mące.

Gdy warzywa są prawie miękkie do sosu dorzucamy stopniowo pulpety cały czas mieszając, następnie przykrywamy i dusimy gulasz ok. 10min.

Po tym czasie wyłączamy ogień i całość odstawiamy na 30min aby pulpety doszły w sosie.

W tym czasie małe ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy , przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 10 stopni ok. 40min do miękkości.

Gotowe podajemy z gulaszem.


Szarpana wieprzowina pieczona w sosie ze świeżych pomidorów 

  • Karkówka wieprzowa 1,5kg
  • Bułka maślana burgerowi kilka sztuk

Marynata:

  • Czosnek granulowany 2 łyżki
  • Papryka ostra mielona 1 łyżka
  • Cebula granulowana 1 łyżka
  • Olej 2 łyżki
  • Papryka wędzona mielona 1 łyżka
  • Sos warchester 3 łyżki
  • Miód 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Pieprz 1 łyżeczka

Sos:

  • Cebula 3 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Suszone śliwki 150szt
  • Czerwone wino 200ml
  • Pomidory pelati krojone 0,5l
  • Sól, pieprz do smaku

Surówka:

  • Czerwona kapusta ¼ średniej wielkości główki
  • Sok z ½ pomarańczy
  • Skórka starta z 1 pomarańczy
  • Sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • Olej sezamowy 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Orzeszki ziemne 1 garść

Karkówkę dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, wszystkie składniki marynaty łączymy w misce, smarujemy nią dokładnie mięso i odstawiamy do zamarynowania na całą noc.

Przygotowujemy sos, w garnku rozgrzewamy olej na którym smażymy dowolnie pokrojoną cebulę oraz ząbki czosnku, gdy się zeszklą dorzucamy śliwki i smażymy jeszcze chwilę, dodajemy cukier i wlewamy wino. Wino redukujemy o ¾ po czym dodajemy pomidory, gotujemy ok. 30min na wolnym ogniu, doprawiamy do smaku i miksujemy blenderem na gładki sos.

Zamarynowaną karkówkę obsmażamy na patelni tak aby zrumieniła się z każdej strony, do naczynia żaroodpornego wlewamy gotowy sos, wkładamy obsmażoną karkówkę, przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na min 6h.

Jeśli mięso nie jest bardzo miękkie wydłużamy czas. Gotowe mięso powinniśmy porwać na włókna za pomocą widelca lub rąk mieszając z sosem, ponownie przykrywamy i pozostawiamy w piekarniku na kolejne 30min aby masa się połączyła.

W tym czasie przygotowujemy surówkę. Kapustę cienko poszatkować i wrzucić do miski.

Pomarańczę dokładnie wymyć, sparzyć. Otrzeć skórki z pomarańczy i dodać do kapusty.

Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, wlać do kapusty, dodać sos sojowy, olej sezamowy, cukier, sól i pieprz do smaku.

Wymieszać i odstawić aż kapusta zmięknie - na ok. 30 minut. Po tym czasie dodać posiekane orzechy.

Gdy wszystko jest gotowe bułki kroimy na pół i tostujemy na patelni, na bułce układamy mięso w sosie, kładziemy surówkę i przykrywamy drugą częścią bułki, przekłuwamy długą wykałaczką i podajemy.

Więcej na ten temat