Skrzydełka z kurczaka w ostro kwaśnym sosie pomidorowym
- Skrzydełka z kurczaka 0,5kg
Marynata:
- Czosnek 4 ząbki
- Sos sojowy Jasny 50ml
- Sos sojowy ciemny 50ml
- Imbir korzeń 3cm
- Sos sriracha 3łyżki
- Miód 2 łyżki
- Olej 3 łyżki
Sos:
- Cebula 2szt
- Czosnek 4 ząbki
- Miód 4 łyżki
- Papryczka chili 3szt
- Imbir korzeń 3cm
- Trawa cytrynowa 1szt
- Passata pomidorowa 0,5l
- Ananas z puszki 5 plastrów (razem ze szklanką soku z puszki)
- Świeża kolendra do smaku
- Limonka 3szt
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Ze skrzydełek odcinamy lotki czyli ostatnie części i odkładamy na np. rosół. Pozostałe dwa elementy rozdzielamy nożem z stawie. Wszystkie elementy marynaty łączymy w misce trąc imbir na tarce i dokładnie mieszamy. Podzielone skrzydełka wkładamy do miski z marynata, dokładnie mieszamy aby każdy element był nią obtoczony i pozostawiamy w lodówce na całą noc. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 stopniach przez 40min.
W tym czasie przyrządzamy sos.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, papryczkę również oczyszczając ją z pestek, imbir kroimy w cienkie słupki, a ananasa w małe cząstki.
W garnku rozgrzewamy olej na którym smażymy pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i dodajemy miód. Gdy miód zacznie się karmelizować całość zalewamy sokiem z ananasa oraz passatą pomidorową, dodajemy imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową w całości i gotujemy 30min na wolnym ogniu.
Po tym czasie gdy sos zgęstnieje wyciągamy wygotowaną już trawę cytrynowa, dodajemy ananasa, sok wyciśnięty z limonek i zagotowujemy. Jeśli smak nam odpowiada do sosu wrzucamy upieczone skrzydełka, dusimy 15min i zasypujemy kolendrą.
Przykrywamy wyłączamy palnik i odstawiamy na 10min aby naciągnęły smakiem.
Po tym czasie podajemy obficie polane sosem.
Gulasz pomidorowy z pulpecikami wołowymi
- Pomidory pelati 1l
- Bulion warzywny lub drobiowy 0,5l
- Cebula 2szt
- Czosnek 3 ząbki
- Cukier 2 łyżeczki
- Dynia 0,5kg
- Patisony 0,5kg
- Ziemniaki 4szt średniej wielkości
- Papryczki chili 3szt
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Pulpety:
- Mięso mielone wołowe 1kg
- Cebula 1szt
- Mięta posiekana 2 łyżki
- Kajzerka namoczona w mleku 1szt
- Jajka 2szt
- Sól pieprz do smaku
- Czosnek 2 ząbki
- Mąka do obtoczenia.
Ziemniaki:
- Małe ziemniaki w skórce 1kg
- Rozmaryn 5 gałązek
- Czosnek 1 główka
- Oliwa z oliwek 200ml
- Sól morska 1 łyżka
- Pieprz młotkowany 1 łyżeczka
Zaczynamy od przygotowania sosu, w dużym garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa czyli dynię, patisony oraz ziemniaki. Smażymy kilka chwil i całość zalewamy bulionem, gdy się zagotuje dodajemy pokrojone drobno pomidory z puszki, posiekane papryczki chili oraz cukier, gotujemy 10min i doprawiamy solą oraz pieprzem. W czasie gotowania przygotowujemy pulpety, do miski z mięsem dodajemy osączoną z mleka bułkę, jajka, startą na tarce cebulę, posiekaną miętę oraz sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrabiamy i formujemy małe pulpety które obtaczamy w mące.
Gdy warzywa są prawie miękkie do sosu dorzucamy stopniowo pulpety cały czas mieszając, następnie przykrywamy i dusimy gulasz ok. 10min.
Po tym czasie wyłączamy ogień i całość odstawiamy na 30min aby pulpety doszły w sosie.
W tym czasie małe ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy , przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 10 stopni ok. 40min do miękkości.
Gotowe podajemy z gulaszem.
Szarpana wieprzowina pieczona w sosie ze świeżych pomidorów
- Karkówka wieprzowa 1,5kg
- Bułka maślana burgerowi kilka sztuk
Marynata:
- Czosnek granulowany 2 łyżki
- Papryka ostra mielona 1 łyżka
- Cebula granulowana 1 łyżka
- Olej 2 łyżki
- Papryka wędzona mielona 1 łyżka
- Sos warchester 3 łyżki
- Miód 2 łyżki
- Ocet balsamiczny 1 łyżka
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz 1 łyżeczka
Sos:
- Cebula 3 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Cukier 1 łyżeczka
- Suszone śliwki 150szt
- Czerwone wino 200ml
- Pomidory pelati krojone 0,5l
- Sól, pieprz do smaku
Surówka:
- Czerwona kapusta ¼ średniej wielkości główki
- Sok z ½ pomarańczy
- Skórka starta z 1 pomarańczy
- Sos sojowy ciemny 1 łyżka
- Olej sezamowy 1 łyżka
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól, pieprz do smaku
- Orzeszki ziemne 1 garść
Karkówkę dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, wszystkie składniki marynaty łączymy w misce, smarujemy nią dokładnie mięso i odstawiamy do zamarynowania na całą noc.
Przygotowujemy sos, w garnku rozgrzewamy olej na którym smażymy dowolnie pokrojoną cebulę oraz ząbki czosnku, gdy się zeszklą dorzucamy śliwki i smażymy jeszcze chwilę, dodajemy cukier i wlewamy wino. Wino redukujemy o ¾ po czym dodajemy pomidory, gotujemy ok. 30min na wolnym ogniu, doprawiamy do smaku i miksujemy blenderem na gładki sos.
Zamarynowaną karkówkę obsmażamy na patelni tak aby zrumieniła się z każdej strony, do naczynia żaroodpornego wlewamy gotowy sos, wkładamy obsmażoną karkówkę, przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na min 6h.
Jeśli mięso nie jest bardzo miękkie wydłużamy czas. Gotowe mięso powinniśmy porwać na włókna za pomocą widelca lub rąk mieszając z sosem, ponownie przykrywamy i pozostawiamy w piekarniku na kolejne 30min aby masa się połączyła.
W tym czasie przygotowujemy surówkę. Kapustę cienko poszatkować i wrzucić do miski.
Pomarańczę dokładnie wymyć, sparzyć. Otrzeć skórki z pomarańczy i dodać do kapusty.
Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, wlać do kapusty, dodać sos sojowy, olej sezamowy, cukier, sól i pieprz do smaku.
Wymieszać i odstawić aż kapusta zmięknie - na ok. 30 minut. Po tym czasie dodać posiekane orzechy.
Gdy wszystko jest gotowe bułki kroimy na pół i tostujemy na patelni, na bułce układamy mięso w sosie, kładziemy surówkę i przykrywamy drugą częścią bułki, przekłuwamy długą wykałaczką i podajemy.