Pytanie na Śniadanie

Wytrawne ciasta na obiad cz.2

Cottage Pie, wołowina pod puree

Składniki na 1 blachę: 

  • 700g mielonej wołowiny
  • 1 biała cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ugotowane duże ziemniaki
  • 100g masła
  • sól
  • pieprz 
  • 100g parmezanu
  • 1 jajko

Przepis: Wołowinę podsmaż na maśle razem z pociętą drobno cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Odparuj wodę i całość dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, wymieszaj z ciepłym masłem, wbij do środka jajko, parmezan a następnie dopraw solą i pieprzem. Przełóż wołowinę do blachy a na wierzchu układaj puree. Widelcem wygładź masę i nadaj jej charakterystyczną kratkę. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż całość będzie rumianą. Gotowe


Pork and Apple Pie

Składniki na 1 blachę: 

  • 800g karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Olej do smażenia
  • 300g mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • Dodatkowe jajko do smarowania ciasta

Przepis: Na patelni przesmaż pokrojoną w drobną kostkę karkówkę, cebulę i jabłka. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć krótko kruche ciasto poprzez przesiekanie masła i połączenie z mąką i jajkiem. Podziel na dwie kulki - mniejszą i większą i rozwałkuj. Ciasta schłodź. Wysmaruj blachę tłuszczem, włóż większą część ciasta na spód, włóż wieprzowinę i zaklej drugim ciastem górę. Natnij ciasto z góry, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz, aż ciasto będzie złociste. Gotowe


Pumpkin Pie, czyli zapiekanka z dyni, pomarańczy i cynamonu

Składniki na 1 blachę: 

  • 1 mała dynia piżmowa
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • 1 pomarańcza
  • 2 jajka
  • 500 ml śmietanki
  • 1 saszetka cynamonu
  • Ciasto: 
  • 300g mąki
  • 1 kostka masła

Przepis: Dynię obierz, pokrój w równą kostkę i przesmaż razem z cukrem, solą i pieprzem na maśle. Dodaj cząstki pomarańczy i cynamon. Dodaj śmietankę i jajka. Całość wymieszaj. Zrób kruche ciasto poprzez zagniecenie zimnego pociętego masła z mąką. Rozwałkuj ciasto, przełóż na wysmarowaną blachę i schłodź. Zapiecz krótko samo ciasto i wyłóż masę dyniową. Wstaw z powrotem do piekarnika nagrzanego na 180 stopni zapiecz aż będzie rumiane. Gotowe

Więcej na ten temat