Cottage Pie, wołowina pod puree
Składniki na 1 blachę:
- 700g mielonej wołowiny
- 1 biała cebula
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 4 ugotowane duże ziemniaki
- 100g masła
- sól
- pieprz
- 100g parmezanu
- 1 jajko
Przepis: Wołowinę podsmaż na maśle razem z pociętą drobno cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Odparuj wodę i całość dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, wymieszaj z ciepłym masłem, wbij do środka jajko, parmezan a następnie dopraw solą i pieprzem. Przełóż wołowinę do blachy a na wierzchu układaj puree. Widelcem wygładź masę i nadaj jej charakterystyczną kratkę. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż całość będzie rumianą. Gotowe
Pork and Apple Pie
Składniki na 1 blachę:
- 800g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 kwaśne jabłka
- Sól
- Pieprz
- Cukier
- Olej do smażenia
- 300g mąki
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- Dodatkowe jajko do smarowania ciasta
Przepis: Na patelni przesmaż pokrojoną w drobną kostkę karkówkę, cebulę i jabłka. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć krótko kruche ciasto poprzez przesiekanie masła i połączenie z mąką i jajkiem. Podziel na dwie kulki - mniejszą i większą i rozwałkuj. Ciasta schłodź. Wysmaruj blachę tłuszczem, włóż większą część ciasta na spód, włóż wieprzowinę i zaklej drugim ciastem górę. Natnij ciasto z góry, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz, aż ciasto będzie złociste. Gotowe
Pumpkin Pie, czyli zapiekanka z dyni, pomarańczy i cynamonu
Składniki na 1 blachę:
- 1 mała dynia piżmowa
- Sól
- Pieprz
- Cukier
- 1 pomarańcza
- 2 jajka
- 500 ml śmietanki
- 1 saszetka cynamonu
- Ciasto:
- 300g mąki
- 1 kostka masła
Przepis: Dynię obierz, pokrój w równą kostkę i przesmaż razem z cukrem, solą i pieprzem na maśle. Dodaj cząstki pomarańczy i cynamon. Dodaj śmietankę i jajka. Całość wymieszaj. Zrób kruche ciasto poprzez zagniecenie zimnego pociętego masła z mąką. Rozwałkuj ciasto, przełóż na wysmarowaną blachę i schłodź. Zapiecz krótko samo ciasto i wyłóż masę dyniową. Wstaw z powrotem do piekarnika nagrzanego na 180 stopni zapiecz aż będzie rumiane. Gotowe